Мобилно меню

Инициативата “Българската Коледа” и УМБАЛ “Св. Марина” спасяват детски животи (ВИДЕО)

„Да даряваме на нуждаещите се и да подкрепяме лекарите в мисията им да спасяват живот е нещо безценно“, споделя проф. д-р Виолета Йотова, началник на направление „Педиатрия“ в болницата
Инициативата “Българската Коледа” и УМБАЛ “Св. Марина” спасяват детски животи (ВИДЕО)

Всяка година благотворителната инициатива „Българската Коледа“ напомня, че чудесата са възможни заради добротата и съпричастността на хората. С подкрепата на дарителите в кампанията лекарите във варненската университетска болница „Св. Марина“ помагат на много деца с тежки заболявания и връщат надеждата на техните семейства.

Според началника на направление „Педиатрия“ в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна проф. д-р Виолета Йотова, благотворителната инициатива е поредното доказателство, че хората могат да бъдат добри и съпричастни. „Да даряваме на нуждаещите се и да подкрепяме лекарите в мисията им да спасяват живот е нещо безценно“, споделя проф. Йотова и допълва:

„Това, че през годините кампанията се обогатява и разширява показва, че българите имат нужда от нея.“

Виктор, Масал и Стела са част от децата, които са излекувани в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна с побощта на инициативата „Българската Коледа“. 6-годишният Виктор е роден с рядко генетично заболяване, което забавя физическото му развитие. Благодарение на кампанията детето вече 5 години ежедневно получава скъпоструващо хормонално лечение. Днес Виктор не е по-различен от своите връстници и мечтае да стане футболист.

Модерната медицинска апаратура, купена със средства от „Българската Коледа“, дава шанс за живот на 3-годишната Масал и на 5-годишната Стела.  Масал е родена с аномалия на тънкото черво и претърпява животоспасяваща хирургична операция. Стела е спасена от загубата на бял дроб след тежка пневмония. Родителите и на трите деца са благодарни на дарителите за съпричастността и на лекарите за грижите, отношението и професионализма им.

Всяка година инициативата „Българската Коледа“ осигурява високоспециализирана медицинска апаратура за диагностика и лечение на деца и подпомага над 500 подрастващи с хронични заболявания

Тази година инициативата има за цел да привлече вниманието на обществото към хирургичните интервенции при деца с вродени и придобити заболявания и да подпомогне тяхното диагностициране, лечение и рехабилитация.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Медицински университет – Варна

Д-р Лидия Маринова алармира: По-малко пари за здравеопазване и социални дейности са планирани в общинския бюджет

За първи път от 12 години насам имаме ограничение на тези важни за варненци пера, подчерта общинският съветник
Д-р Лидия Маринова алармира: По-малко пари за здравеопазване и социални дейности са планирани в общинския бюджет

 

„През последните дванадесет години здравеопазването и социалните политики са били винаги сред приоритетите във всеки годишен бюджет на Община Варна. Всяка година средствата, заложени в тези две функции са били увеличавани. За първи път в предвидения за 2024 година бюджет имаме намаление“. За това алармира общински съветник и член на постоянните комисии „Здравеопазване“ и „Социални дейности“ в местния парламент д-р Лидия Маринова.

Намалени са средствата за помощи за граждани, нуждаещи се от подкрепа поради здравословни проблеми. За 2023 година са заделени 225 700 лева, а за 2024 - 188 337 лв. „Вярно е, че за миналата година не са изразходвани всичките средства, тъй като бюджетът на Община Варна беше рекордно закъснял и приет едва през септември. Така подадените през последните четири месеца молби ще се прибавят към молбите на желаещите през 2024 година и заложените средства ще се окажат крайно недостатъчни“, подчертава д-р Лидия Маринова. Броят на болните и нуждаещи се социално слаби хора се увеличава с всяка година. „Ще предложа увеличение на средствата с 40 000 лева, за да можем да подпомогнем, макар и с малки суми повече хора със здравословни проблеми“, съобщава д-р Лидия Маринова.

Аналогична е ситуацията и с помощите за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. От стартирането на ин витро програмата през 2014 година са се родили 207 деца, като само за 2023 те са 43. „Община Варна винаги е била сочена за пример с ангажираността си по този сериозен демографски проблем. Сумата за 2024 година е намалена със 125 000 лева. Ще предложа увеличение на средствата с поне 50 000 лева“ обръща внимание специалистът.

„Отрязани са 11 профилактични програми, по които Община Варна работи от години с оглед ранно откриване на социално  значими заболявания при деца и възрастни. През 2023 година с тях са обхванати 5339 лица,а през 2024 от тази възможност ще се възползват  наполовина - само 2646  нуждаещи се“, алармира още д-р Лидия Маринова.

Предвидени ли са средства за ремонт на втория етаж на ДКЦ 2 „Иван Рилски", в кв. ,,Аспарухово", пита още тя и подчертава, че според последните предписания на РЗИ-Варна, ако този ремонт не бъде осъществен до месец юни, предстои затваряне на това стратегическо за района лечебното заведение. 

В сферата ,,Социални дейности и жилищна политика" бюджетът за 2024 г. е намален с 6 милиона лева. „Въпреки че стандартите за заплащане на потребител в социалните услуги при държавно делегираните дейности е завишен със средно 10%. Не е предвидено увеличение на стандарта за заплащане за един потребител в социалните услуги с общинско финансиране. Как тези услуги ще се справят с увеличението на минималната заплата и необходимото увеличение на възнагражденията на специалистите, работещи в тях“, пита още Лидия Маринова и обръща внимание на факта, че все по-трудно е да се задържат кадрите в тази сфера, поради обидно ниското заплащане, въпреки трудната и отговорна работа. 

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър ПП ГЕРБ - Варна