Мобилно меню

Инициативата “Българската Коледа” и УМБАЛ “Св. Марина” спасяват детски животи (ВИДЕО)

„Да даряваме на нуждаещите се и да подкрепяме лекарите в мисията им да спасяват живот е нещо безценно“, споделя проф. д-р Виолета Йотова, началник на направление „Педиатрия“ в болницата
Инициативата “Българската Коледа” и УМБАЛ “Св. Марина” спасяват детски животи (ВИДЕО)

Всяка година благотворителната инициатива „Българската Коледа“ напомня, че чудесата са възможни заради добротата и съпричастността на хората. С подкрепата на дарителите в кампанията лекарите във варненската университетска болница „Св. Марина“ помагат на много деца с тежки заболявания и връщат надеждата на техните семейства.

Според началника на направление „Педиатрия“ в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна проф. д-р Виолета Йотова, благотворителната инициатива е поредното доказателство, че хората могат да бъдат добри и съпричастни. „Да даряваме на нуждаещите се и да подкрепяме лекарите в мисията им да спасяват живот е нещо безценно“, споделя проф. Йотова и допълва:

„Това, че през годините кампанията се обогатява и разширява показва, че българите имат нужда от нея.“

Виктор, Масал и Стела са част от децата, които са излекувани в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна с побощта на инициативата „Българската Коледа“. 6-годишният Виктор е роден с рядко генетично заболяване, което забавя физическото му развитие. Благодарение на кампанията детето вече 5 години ежедневно получава скъпоструващо хормонално лечение. Днес Виктор не е по-различен от своите връстници и мечтае да стане футболист.

Модерната медицинска апаратура, купена със средства от „Българската Коледа“, дава шанс за живот на 3-годишната Масал и на 5-годишната Стела.  Масал е родена с аномалия на тънкото черво и претърпява животоспасяваща хирургична операция. Стела е спасена от загубата на бял дроб след тежка пневмония. Родителите и на трите деца са благодарни на дарителите за съпричастността и на лекарите за грижите, отношението и професионализма им.

Всяка година инициативата „Българската Коледа“ осигурява високоспециализирана медицинска апаратура за диагностика и лечение на деца и подпомага над 500 подрастващи с хронични заболявания

Тази година инициативата има за цел да привлече вниманието на обществото към хирургичните интервенции при деца с вродени и придобити заболявания и да подпомогне тяхното диагностициране, лечение и рехабилитация.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Медицински университет – Варна

Шест здравни програми стартираха във Варна

Инициативите са с цел профилактика и рехабилитация
Шест здравни програми стартираха във Варна

Община Варна стартира шест програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве. Записванията за тях вече започнаха и ще продължат до изчерпване на средствата по програмите. 

I. "Хипотерапия на деца с увреждания и проблеми в развитието"

Хипотерапията е ефективна лечебна физкултура, при която основно средство е общуването на децата с коне и езда. Програмата е предназначена за деца с увреждания. 

Изпълнението ѝ се осъществява от Медицински център за рехабилитация и спортна дисциплина 1 – Варна. За информация и записвания на тел. 052/613-781, 052/613-782, 052/634-163.

ІІ. "Контрол на миопия и ранно детско зрение и профилактика на сънната апнея"

Програмата "Профилактика на сънната апнея" има информационен характер. Целта ѝ е повишаване на информираността за симптомите и рисковете от подценяването на диагностиката и лечението на анатомичните нива на обструкция при хора с риск от развитие на синдрома на обструктивна сънна апнея. Това са пациенти, които имат симптоми на хъркане и апноитични паузи по време на сън. 

Изпълнението на програмата се осъществява от ДКЦ Чайка. За информация на  тел. 052/786-900, 052/302-326.

ІІІ. "Профилактика на онкологични заболявания - рака на гърдата"

Целта на програмата е извършване на профилактично изследване с най-модерния апарат, единствен във Варна и втори в страната. Иновативният метод на изследване е напълно безвреден и позволява откриване на туморно образувание с много малки размери – под 3 мм. Изследването се извършва на принципа на термографския метод с течни кристали, извеждащ информация в 45 образа. При необходимост ще се извършва и ехография и/ или мамография.

Изпълнението на програмата се осъществява от ДКЦ V Св. Екатерина. За информация и записвания на тел. 052/685-410, 052/685-432, 052/650-568, след 3 юни 2024 г.

ІV. "Психосоциална подкрепа на лица, зависими от психоактивни вещества"

Предвидено е провеждане на съпътстващи дейности към програмата за лечение с опиеви агонисти и агонисти-антагонисти на лица зависими към опиоиди. Целта на програмата е предоставяне на индивидуални консултации от психиатър и психолог на лицата, зависими от психоактивни вещества и техните близки, индивидуални консултации на родители и роднини, които имат притеснения, че близките им злоупотребяват с психоактивни вещества, индивидуални сеанси с бременни жени, зависими към хероин, индивидуална психотерапия, групова психотерапия, семейна терапия за пациенти.

Изпълнението на програмата се осъществява от УМБАЛ Св. Марина и се провежда в сградата на СБАЛПФЗ – Варна, ул. "Мануш войвода" № 11 А. Консултациите с психиатър или психолог могат да бъдат записани на тел. 0892 774 198.

V. "Скрининг на преканцерози на маточната шийка"

При скрининга на преканцерози на маточната шийка е предвидено да се извърши профилактичен преглед, консултация и цитонамазка на жени над 18 г. 

Изпълнението на програмата ще се осъществява от:  

  • ДКЦ І Св. Клементина (Д-р Нешев), телефон за записване - 0887/5144-22;
  • ДКЦ Св. Иван Рилски, кв. Аспарухово, телефони за записване -052/370-570, 0879/814-710;
  • ДКЦ ІІІ, кв. Владислав Варненчик, телефони за записване - 052/510-310, 052/510-567;
  • ДКЦ ІV (в двора на МБАЛ Св. Анна, Д-р Георгиева и Д-р Крумовски, телефон за записване - 052/692-667;
  • ДКЦ V „Св. Екатерина“, телефони за записване – 052/685-410, 052/685-432, 052/650-568, след 3 юни 2024 г.;
  • ДКЦ Чайка – 052/786-900;
  • СБАГАЛ Проф. д-р Д. Стаматов, телефон за записване – 0879599902, след 27 май 2024 г. 

VІ. Водна терапия за деца с увреждания и проблеми в развитието"

Рехабилитационна програма за деца с увреждания и проблеми в развитието, която се провежда в подходяща водна среда. Целта й е да се установят индивидуалните потребности на децата и в зависимост от тях да се изготви програма за водна рехабилитация и адаптирано плуване със сертифициран инструктор и под наблюдение на лекар. Заниманията се адаптират спрямо индивидуалния потенциал на всяко дете. 

Изпълнението на програмата се осъществява от Фондация "Карин дом". Телефони за записване - 052/ 302 518.

2024 © Варна е