Мобилно меню

Изследвания за костната плътност провеждат в ДКЦ V Света Екатерина на 20 октомври

Повод за инициативата е Световният ден за борба с остеопорозата
Изследвания за костната плътност провеждат в ДКЦ V Света Екатерина на 20 октомври

Изследвания за костна плътност ще бъдат проведени в "ДКЦ V Света Екатерина" по случай Световния ден за борба с остеопорозата - 20 октомври. На пациентите с отклонение от нормата ще бъдат предоставени безплатно подходящи медикаменти и информационни материали.

Прегледите по Здравна каса ще извършват д-р Гергана Градева – ендокринолог и ревматологът д-р Александра Манушева (след записване на час за преглед през електронната платформа Superdoc или на регистратура на ДКЦ 5).

Достъп до кампанията на "ДКЦ V Света Екатерина" за изследване на костната плътност ще получават пациентите, които са се записали предварително на тел. 0884442916. Цената ще е промоционална – 25 лева.

Екипът на "ДКЦ  V Света Екатерина"е убеден, че профилактиката е най-добрият лек за всяко заболяване и остеопорозата не прави изключение, затова призовава да не се изпуска всяка възможност за ранна диагностика.

При остеопорозата плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличие на остеопорозата е фрактурата. Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравината на костите. Много важно значение има и начинът живот: нездравословното хранене, липса на физическа активност, тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол.

2023 © Варна е

За седмица: 36 варненци са ухапани от кърлежи

Увеличават се случаите на варицела и скарлатина във Варна
За седмица: 36 варненци са ухапани от кърлежи

През изминалата седмица 36 варненци са били ухапани от кърлежи, сочи справка на Регионалната здравна инспекция в морския град, която обхваща периода от 29 март до 4 април. 

През посочения период са се увеличи и случаите на варицела и скарлатина в сравнение с предходния. През изминалата седмица регистрираните пациенти с варицела във Варна са 47 (26 през предходната седмица), а заболелите от скарлатина са 46 (43 през предходната седмица). 5 лица са диагностицирани с коклюш

13 случая на чревни инфекции са установени във Варна през изминалата седмица. 9 от тях са диагностицирани с ентероколити, по 1 - ротавирусен ентерит, вирусен менингит, бактериален менингит и вирусен хепатит. Броят на пациентите с подобни оплаквания намалява, тъй като през предходния отчетен период те са били 23.

2024 © Варна е