Мобилно меню

Международно признат онколог с безплатни консултации във Варна на 16 септември

Проф. д-р Дуйгу Дерин е известна с интересите си с в лечението на рак на дебелото черво, рак на белия дроб, рак на гърдата и рак на яйчниците, но лекува и други онкологични заболявания
Международно признат онколог с безплатни консултации във Варна на 16 септември


На 16 септември жителите и гостите на град Варна ще имат възможността да се възползват от безплатни консултации с един от най-доказаните в световен мащаб турски експерти в областта на онкологията - проф. д-р Дуйгу Дерин. Тя гостува в морската ни столица по покана на център за медицинско посредничество Бренер Груп.

Проф. д-р Дуйгу Дерин работи в болница Лив в Истанбул и е един от най-добрите турски онколози с повече от 25 години опит в сферата. В клиничната си практика тя създава индивидуални стратегии за лечение на различни видове рак, в зависимост от здравословното състояние на пациента. Изявен експерт е в прилагането на имунотерапия, химиотерапия, лъчетерапия, както и други методи за лечение на ракови заболявания.

Проф. д-р Дуйгу Дерин е известна с интересите си с в лечението на рак на дебелото черво, рак на белия дроб, рак на гърдата и рак на яйчниците, но лекува и други онкологични заболявания. Процентът й на успеваемост е завиден, като често или успява напълно да излекува заболяването, или да увеличи максимално продължителността и качеството на живота на пациентите си.

Консултациите с именития в онкологията експерт ще се проведат в рамките на един ден в град Варна. Желаещите да се срещнат и да разговарят с проф. Дерин, е  необходимо предварително да запишат час на телефон 0897 824 041.

Събитието е подходящо за: пациенти, страдащи от онкологични заболявания в различни етапи на болестта; хора, които имат нужда от съвет за ранна диагностика на карцином; пациенти, търсещи второ мнение за вече провеждащо се лечение; пациенти, търсещи алтернатива за лечение в Турция.

Консултациите ще се извършват на база на предварително изпратени изследвания и документи - епикризи и образна диагностика от последните 6 месеца, както и попълнен формуляр с кратка история на заболяването.

2023 © Варна е

Д-р Лидия Маринова алармира: По-малко пари за здравеопазване и социални дейности са планирани в общинския бюджет

За първи път от 12 години насам имаме ограничение на тези важни за варненци пера, подчерта общинският съветник
Д-р Лидия Маринова алармира: По-малко пари за здравеопазване и социални дейности са планирани в общинския бюджет

 

„През последните дванадесет години здравеопазването и социалните политики са били винаги сред приоритетите във всеки годишен бюджет на Община Варна. Всяка година средствата, заложени в тези две функции са били увеличавани. За първи път в предвидения за 2024 година бюджет имаме намаление“. За това алармира общински съветник и член на постоянните комисии „Здравеопазване“ и „Социални дейности“ в местния парламент д-р Лидия Маринова.

Намалени са средствата за помощи за граждани, нуждаещи се от подкрепа поради здравословни проблеми. За 2023 година са заделени 225 700 лева, а за 2024 - 188 337 лв. „Вярно е, че за миналата година не са изразходвани всичките средства, тъй като бюджетът на Община Варна беше рекордно закъснял и приет едва през септември. Така подадените през последните четири месеца молби ще се прибавят към молбите на желаещите през 2024 година и заложените средства ще се окажат крайно недостатъчни“, подчертава д-р Лидия Маринова. Броят на болните и нуждаещи се социално слаби хора се увеличава с всяка година. „Ще предложа увеличение на средствата с 40 000 лева, за да можем да подпомогнем, макар и с малки суми повече хора със здравословни проблеми“, съобщава д-р Лидия Маринова.

Аналогична е ситуацията и с помощите за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. От стартирането на ин витро програмата през 2014 година са се родили 207 деца, като само за 2023 те са 43. „Община Варна винаги е била сочена за пример с ангажираността си по този сериозен демографски проблем. Сумата за 2024 година е намалена със 125 000 лева. Ще предложа увеличение на средствата с поне 50 000 лева“ обръща внимание специалистът.

„Отрязани са 11 профилактични програми, по които Община Варна работи от години с оглед ранно откриване на социално  значими заболявания при деца и възрастни. През 2023 година с тях са обхванати 5339 лица,а през 2024 от тази възможност ще се възползват  наполовина - само 2646  нуждаещи се“, алармира още д-р Лидия Маринова.

Предвидени ли са средства за ремонт на втория етаж на ДКЦ 2 „Иван Рилски", в кв. ,,Аспарухово", пита още тя и подчертава, че според последните предписания на РЗИ-Варна, ако този ремонт не бъде осъществен до месец юни, предстои затваряне на това стратегическо за района лечебното заведение. 

В сферата ,,Социални дейности и жилищна политика" бюджетът за 2024 г. е намален с 6 милиона лева. „Въпреки че стандартите за заплащане на потребител в социалните услуги при държавно делегираните дейности е завишен със средно 10%. Не е предвидено увеличение на стандарта за заплащане за един потребител в социалните услуги с общинско финансиране. Как тези услуги ще се справят с увеличението на минималната заплата и необходимото увеличение на възнагражденията на специалистите, работещи в тях“, пита още Лидия Маринова и обръща внимание на факта, че все по-трудно е да се задържат кадрите в тази сфера, поради обидно ниското заплащане, въпреки трудната и отговорна работа. 

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър ПП ГЕРБ - Варна