Мобилно меню

На входа на Морската градина в събота ще мерят безплатно кръвното налягане

С инициативата Варна се включва в кампания по повод Световния ден за борба с хипертонията
На входа на Морската градина в събота ще мерят безплатно кръвното налягане
55

Варна се включва в кампания по повод Световния ден за борба с хипертонията - 17 май, организирана от Българската лига по хипертония в България под надслов:

"Измерване, което спасява живот. Твоя"

В тази връзка на 20 май, събота, от 10.00 ч. до 16.00 ч. на входа на Морската градина до Слънчевия часовник ще бъде разположен пункт, в който гражданите могат да се информират за рисковете от хипертонията. Ще бъдат раздавани и информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване.

На място ще се мери безплатно кръвно налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия като профилактика на мозъчен инсулт и инфаркт. Традиционно в кампанията ще се включват бъдещите лекари от Асоциацията на студентите по медицина. През миналата година над 1000 човека от Варна са преминали през скрининга за артериално налягане и детекция на предсърдно мъждене.

Кампанията се реализира в 26 града, в които са планирани над 35 локации за измерване на кръвно налягане на хората. Предсърдното мъждене е най-честата форма на сърдечна аритмия, засягаща 1 на 4 души над 40 годишна възраст. Към момента над 11 милиона души в цяла Европа са засегнати от предсърдно мъждене и те се очаква да нараснат със 70% до 2030 година, посочват от Българска лига по хипертония.

2023 © Варна е

Изследват безплатно кръвната захар на 30 и 31 май

Кампанията ще е в сградата на ДКЦ 3 "Вл. Варненчик", от 8.30 ч. до 10.30 ч. в двата обявени дни
Изследват безплатно кръвната захар на 30 и 31 май
61

Организират кампания за безплатно изследване на кръвната захар, която ще се проведе на 30 и 31 май от 8.30 ч. до 10.30 ч. в сградата на ДКЦ 3 „Вл. Варненчик“. Задължително е предварителното записване на телeфон 0885 992 220. За да се изследва кръвна захар на гладно, е необходимо да не сте се хранили поне 8 часа преди това, предупреждават специалистите.

Инициативата се организира от Центъра за обществена подкрепа, който функционира в рамките на проекта "Интегрирани мерки за социална интеграция и подобряване достъпа до образование на уязвими групи от община Варна“, със съдействието на ДКЦ 3 и район „Вл. Варненчик“.

Кампанията не е за диагностицирани диабетици, а за онези, които попадат в рискови групи, на възраст над 18 години. Това са хора с наднормено тегло, с диабетно болни в рода, хипертониците и др. Хората със завишени показатели ще бъдат насочени за допълнително изследване в лаборатория.

Специалистите посочват, че поддържането на високи нива на кръвна захар може да доведе до увреждане на очите, бъбреците, нервите и кръвоносните съдове. Определящо значение има начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост и др.

2023 © Варна е / източник: БНТ