Мобилно меню

На входа на Морската градина в събота ще мерят безплатно кръвното налягане

С инициативата Варна се включва в кампания по повод Световния ден за борба с хипертонията
На входа на Морската градина в събота ще мерят безплатно кръвното налягане

Варна се включва в кампания по повод Световния ден за борба с хипертонията - 17 май, организирана от Българската лига по хипертония в България под надслов:

"Измерване, което спасява живот. Твоя"

В тази връзка на 20 май, събота, от 10.00 ч. до 16.00 ч. на входа на Морската градина до Слънчевия часовник ще бъде разположен пункт, в който гражданите могат да се информират за рисковете от хипертонията. Ще бъдат раздавани и информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване.

На място ще се мери безплатно кръвно налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия като профилактика на мозъчен инсулт и инфаркт. Традиционно в кампанията ще се включват бъдещите лекари от Асоциацията на студентите по медицина. През миналата година над 1000 човека от Варна са преминали през скрининга за артериално налягане и детекция на предсърдно мъждене.

Кампанията се реализира в 26 града, в които са планирани над 35 локации за измерване на кръвно налягане на хората. Предсърдното мъждене е най-честата форма на сърдечна аритмия, засягаща 1 на 4 души над 40 годишна възраст. Към момента над 11 милиона души в цяла Европа са засегнати от предсърдно мъждене и те се очаква да нараснат със 70% до 2030 година, посочват от Българска лига по хипертония.

2023 © Варна е

С уникална за България операция спасиха 57-годишен пациент в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна

Интервенцията е извършена в клиниката по кардиохирургия
С уникална за България операция спасиха 57-годишен пациент в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна

57 годишен мъж e първият пациент в България, спасен при кардиохирургична интервенция за подмяна на аортна и митрална клапа с хомографт, което е водещ метод за лечение на тежки комплексни ендокардити по света. Интервенцията е извършена от д-р Цанко Гълъбов и екип от Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна. Пациентът е изписан и се възстановява бързо, съобщават от пресцентъра на УМБАЛ "Св. Марина" – Варна.

Инфекциозният ендокардит е възпалително заболяване на сърцето, дължащо се на микроби, навлезли в кръвния поток. Най-често засяга сърдечните клапи, като води до тяхното разрушаване. Предразположени към него са пациентите с вродено сърдечно заболяване и при тях дори обичайни зъбни манипулаци могат да предизвикат инфекцията. Инфекциозният ендокардит е спешно и животозастрашаващо състояние, което остава голямо предизвикателство за кардиохирургията по света, особено в случаите, в които  са засегнати повече от 1 сърдечни клапи. 

"При пациента на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна инфекцията е засегнала значимо аортна и митрална клапи, както и частта от фиброзния скелет на сърцето, разположена между тях", обясни д-р Цанко Гълъбов.

Успехът на хирургичното лечение при пациенти с инфекциозен ендокардит се определя основно от степента на премахване на засегнатите възпалени тъкани. Хомографтът представлява биологично обработена и замразена тъкан от трупен донор. Използването му при пациенти с инфекциозен ендокардит дава възможност за максимално агресивно изчистване на инфекцията, което определя и неговото основно предимството пред останалите оперативни методи, прилагащи синтетичен материал. Хомографтът позволява пълно възстановяване структурата на сърцето, при него рискът от реинфекция е нисък и не се налага доживотен прием на антикоагуланти.

Използването на хомографт дава възможност за успешно лечение на инфекциозния ендокардит. Това е предпочитания метод в последните години от водещите кардиохирургични клиники по света. Лечението с хомографт се препоръчва за пациенти между 30 и 59 г., като "ние даваме гаранция за високо качество на живот на пациента в продължение на 20 – 25 години", допълни д-р Гълъбов. 

Клиниката по Кардиохирургия в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна, която е разкрита преди повече от 20 години, е една от водещите клиники не само в България, но и в Европа. Тя е специализирана  в лечение на спешни и планови случаи, като се покрива целият обем от хирургични интервенции при пациенти с тежки вродени или придобити сърдечни заболявания. Често водещи европейски кардиохирурзи правят съвместни операции с българските си колеги от варненската университетска болница.

2024 © Варна е