Мобилно меню

Национален конгрес по неврология се провежда в курорта "Златни пясъци"

Конгресът дава възможност на невролозите да обменят полезен опит и идеи, а на фармацевтичните компании да представят пред аудиторията своите продукти
Национален конгрес по неврология се провежда в курорта "Златни пясъци"
59

Кметът на Варна Иван Портних поздрави участниците в XXII Национален конгрес по неврология, който се провежда в курорта "Златни пясъци“ край Варна. Във форума участват над 760 лекари от страната и чужбина.

"Радвам, че нашият град се утвърди като домакин на този престижен форум,  което е оценка и за развитието на медицината във Варна“,  заяви при откриването Иван Портних.

"Нека заедно да продължим да създаваме традиции и усъвършенстваме развитието на неврологията в България”, обърна се към колегите си председателят на Българското дружество по неврология акад. Иван Миланов. Конгресът дава възможност на невролозите да обменят полезен опит и идеи, а на фармацевтичните компании да представят пред аудиторията своите продукти и да споделят иновативни методики в областта на неврологичните заболявания.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Изследват безплатно кръвната захар на 30 и 31 май

Кампанията ще е в сградата на ДКЦ 3 "Вл. Варненчик", от 8.30 ч. до 10.30 ч. в двата обявени дни
Изследват безплатно кръвната захар на 30 и 31 май
41

Организират кампания за безплатно изследване на кръвната захар, която ще се проведе на 30 и 31 май от 8.30 ч. до 10.30 ч. в сградата на ДКЦ 3 „Вл. Варненчик“. Задължително е предварителното записване на телeфон 0885 992 220. За да се изследва кръвна захар на гладно, е необходимо да не сте се хранили поне 8 часа преди това, предупреждават специалистите.

Инициативата се организира от Центъра за обществена подкрепа, който функционира в рамките на проекта "Интегрирани мерки за социална интеграция и подобряване достъпа до образование на уязвими групи от община Варна“, със съдействието на ДКЦ 3 и район „Вл. Варненчик“.

Кампанията не е за диагностицирани диабетици, а за онези, които попадат в рискови групи, на възраст над 18 години. Това са хора с наднормено тегло, с диабетно болни в рода, хипертониците и др. Хората със завишени показатели ще бъдат насочени за допълнително изследване в лаборатория.

Специалистите посочват, че поддържането на високи нива на кръвна захар може да доведе до увреждане на очите, бъбреците, нервите и кръвоносните съдове. Определящо значение има начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост и др.

2023 © Варна е / източник: БНТ