Мобилно меню

Няма да има грипна ваканция във Варна, реши РЗИ

Общата заболеваемост намалява, отчитат здравните експерти
Няма да има грипна ваканция във Варна, реши РЗИ
63

Няма основание да бъде обявена грипна епидемия в област Варна. Това реши на третото си заседание Комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания към РЗИ-Варна. Общата заболеваемост на територията на областта намалява, отчитат здравните експерти. Те подчертават, че към момента не се наблюдава натиск върху здравната система в региона, а легловата база в болниците е свободна на 70%. Не е завишен и потокът от пациенти, които се обръщат към личните си лекари поради заболявания и той остава на постоянно ниво, съизмеримо с предходните седмици. От РЗИ-Варна отчитат и позитивната тенденция на намаление на броя на заболелите учители и ученици, което обезсмисля обявяването на грипна ваканция.

Експертите от комисията увериха, че ще продължат да следят актуалната обстановка, свързана със заболеваемостта на територията на областта, тъй като се очаква пикът да настъпи в началото на февруари.

2023 © Варна е

Изследват безплатно кръвната захар на 30 и 31 май

Кампанията ще е в сградата на ДКЦ 3 "Вл. Варненчик", от 8.30 ч. до 10.30 ч. в двата обявени дни
Изследват безплатно кръвната захар на 30 и 31 май
47

Организират кампания за безплатно изследване на кръвната захар, която ще се проведе на 30 и 31 май от 8.30 ч. до 10.30 ч. в сградата на ДКЦ 3 „Вл. Варненчик“. Задължително е предварителното записване на телeфон 0885 992 220. За да се изследва кръвна захар на гладно, е необходимо да не сте се хранили поне 8 часа преди това, предупреждават специалистите.

Инициативата се организира от Центъра за обществена подкрепа, който функционира в рамките на проекта "Интегрирани мерки за социална интеграция и подобряване достъпа до образование на уязвими групи от община Варна“, със съдействието на ДКЦ 3 и район „Вл. Варненчик“.

Кампанията не е за диагностицирани диабетици, а за онези, които попадат в рискови групи, на възраст над 18 години. Това са хора с наднормено тегло, с диабетно болни в рода, хипертониците и др. Хората със завишени показатели ще бъдат насочени за допълнително изследване в лаборатория.

Специалистите посочват, че поддържането на високи нива на кръвна захар може да доведе до увреждане на очите, бъбреците, нервите и кръвоносните съдове. Определящо значение има начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост и др.

2023 © Варна е / източник: БНТ