Мобилно меню

Обновяват урологичното отделение в МБАЛ "Св. Анна"

Извършва се ремонт, ще бъде поставена и нова рентгенова система
Обновяват урологичното отделение в МБАЛ "Св. Анна"

Ремонтни дейности се извършват в урологичното отделение в МБАЛ "Св. Анна" във Варна. Там ще бъде поставена и нова рентгенова система. Обновяването се извършва със съдействието на община Варна. Оглед на напредъка на ремонтните дейности направи кметът на Варна Иван Портних, заедно с д-р Красимир Петров, изпълнителен директор на болницата и доц. Тошо Ганев началник на отделението. Община Варна, с решение на ОбС, осигури от бюджета за тази година 306 164 лв. за обновяване на отделението, което обслужва гражданите на пет области - Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Разград и Силистра, както и 450 000 лв за закупуване на новата апаратура.

В годините назад финансово общината е помогнала за закупуване на още модерна апаратура - лазер за литотрипсия на камъни, рентгенов апарат за Спешното отделение, както и за обновяване на Оперативното отделение, на Детската хирургия, на фасадата на Хирургичния блок.

Д-р Красимир Петров, изпълнителен директор на болницата, отчете, че през последните 6 години Община Варна е осигурила над 6 млн. лв. за болницата, за разлика от държавата, която през последните 3 години не е превела нито стотинка, въпреки че е мажоритарен собственик на МБАЛ "Св. Анна".

"До този момент не е имало толкова добра колаборация между Община и болница „Св. Анна“. През цялата история на прехода не си спомням, тук да са правени подобни инвестиции", каза той.

"Ще продължим да работим с екипа на д-р Петров и въпреки всички трудности, защото навременната помощ е най-ценна. Особено когато се отнася до създаване на по-добри условия за лечение на хората", подчерта кметът Иван Портних.

През 2024 година се предвижда ремонт и на старата сграда на патоанатомията.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Д-р Лидия Маринова алармира: По-малко пари за здравеопазване и социални дейности са планирани в общинския бюджет

За първи път от 12 години насам имаме ограничение на тези важни за варненци пера, подчерта общинският съветник
Д-р Лидия Маринова алармира: По-малко пари за здравеопазване и социални дейности са планирани в общинския бюджет

 

„През последните дванадесет години здравеопазването и социалните политики са били винаги сред приоритетите във всеки годишен бюджет на Община Варна. Всяка година средствата, заложени в тези две функции са били увеличавани. За първи път в предвидения за 2024 година бюджет имаме намаление“. За това алармира общински съветник и член на постоянните комисии „Здравеопазване“ и „Социални дейности“ в местния парламент д-р Лидия Маринова.

Намалени са средствата за помощи за граждани, нуждаещи се от подкрепа поради здравословни проблеми. За 2023 година са заделени 225 700 лева, а за 2024 - 188 337 лв. „Вярно е, че за миналата година не са изразходвани всичките средства, тъй като бюджетът на Община Варна беше рекордно закъснял и приет едва през септември. Така подадените през последните четири месеца молби ще се прибавят към молбите на желаещите през 2024 година и заложените средства ще се окажат крайно недостатъчни“, подчертава д-р Лидия Маринова. Броят на болните и нуждаещи се социално слаби хора се увеличава с всяка година. „Ще предложа увеличение на средствата с 40 000 лева, за да можем да подпомогнем, макар и с малки суми повече хора със здравословни проблеми“, съобщава д-р Лидия Маринова.

Аналогична е ситуацията и с помощите за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. От стартирането на ин витро програмата през 2014 година са се родили 207 деца, като само за 2023 те са 43. „Община Варна винаги е била сочена за пример с ангажираността си по този сериозен демографски проблем. Сумата за 2024 година е намалена със 125 000 лева. Ще предложа увеличение на средствата с поне 50 000 лева“ обръща внимание специалистът.

„Отрязани са 11 профилактични програми, по които Община Варна работи от години с оглед ранно откриване на социално  значими заболявания при деца и възрастни. През 2023 година с тях са обхванати 5339 лица,а през 2024 от тази възможност ще се възползват  наполовина - само 2646  нуждаещи се“, алармира още д-р Лидия Маринова.

Предвидени ли са средства за ремонт на втория етаж на ДКЦ 2 „Иван Рилски", в кв. ,,Аспарухово", пита още тя и подчертава, че според последните предписания на РЗИ-Варна, ако този ремонт не бъде осъществен до месец юни, предстои затваряне на това стратегическо за района лечебното заведение. 

В сферата ,,Социални дейности и жилищна политика" бюджетът за 2024 г. е намален с 6 милиона лева. „Въпреки че стандартите за заплащане на потребител в социалните услуги при държавно делегираните дейности е завишен със средно 10%. Не е предвидено увеличение на стандарта за заплащане за един потребител в социалните услуги с общинско финансиране. Как тези услуги ще се справят с увеличението на минималната заплата и необходимото увеличение на възнагражденията на специалистите, работещи в тях“, пита още Лидия Маринова и обръща внимание на факта, че все по-трудно е да се задържат кадрите в тази сфера, поради обидно ниското заплащане, въпреки трудната и отговорна работа. 

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър ПП ГЕРБ - Варна