Мобилно меню

Окръжната болница във Варна ще тегли кредит, за да разплаща задължения

Министерството на здравеопазването е дало позволението си за банковия заем
Окръжната болница във Варна ще тегли кредит, за да разплаща задължения

МБАЛ "Света Анна – Варна", подобно на други изпаднали в тежко финансово състояние държавни лечебни заведения в страната, получи позволение от Министерството на здравеопазването да тегли кредит, с който да разплати задълженията си към доставчици и да излезе на чисти финансови позиции. Задълженията на МБАЛ "Света Анна – Варна" са около 6 млн. лв., съобщават от пресцентъра на лечебното заведение Те са основно в резултат от принудителното функциониране на спешната болница на Североизточна България като голямо ковид отделение по време на пандемията, в продължение на 2 години.

"Спрените оперативни програми и планов прием на пациенти ограничи дейността в голяма степен до лекуване на пациенти с коронавирус и отработване на спешните случаи от областта и региона".

От МБАЛ "Света Анна – Варна" отбелязват също, че периодът е съвпаднал и със серия увеличения на работните заплати, както и със значително повишаване на нивата на инфлация, които не са били индексирани адекватно. Всичко това се отразило неблагоприятно върху финансовите показатели на лечебното заведение.

Ръководството на лечебното заведение подчертава, че оздравителната програма на МБАЛ "Света Анна – Варна" ще бъде реализирана в режим на пълна прозрачност. В тази връзка и с цел оперативното и ефективно усвояване на банковия кредит контрол ще упражнява както оперативното ръководство на болницата, така и назначеният преди дни от Съвета на директорите на МБАЛ "Света Анна – Варна" прокурист д-р Влатко Глигоров.

Междувременно МБАЛ "Света Анна – Варна" продължавада изпълнява функциите си и денонощно осигурява медицинска помощ на нуждаещите се от цяла Североизточна България, а персоналът получава по график възнагражденията си, уверяват от лечебното заведение.

2023 © Варна е

За седмица: 36 варненци са ухапани от кърлежи

Увеличават се случаите на варицела и скарлатина във Варна
За седмица: 36 варненци са ухапани от кърлежи

През изминалата седмица 36 варненци са били ухапани от кърлежи, сочи справка на Регионалната здравна инспекция в морския град, която обхваща периода от 29 март до 4 април. 

През посочения период са се увеличи и случаите на варицела и скарлатина в сравнение с предходния. През изминалата седмица регистрираните пациенти с варицела във Варна са 47 (26 през предходната седмица), а заболелите от скарлатина са 46 (43 през предходната седмица). 5 лица са диагностицирани с коклюш

13 случая на чревни инфекции са установени във Варна през изминалата седмица. 9 от тях са диагностицирани с ентероколити, по 1 - ротавирусен ентерит, вирусен менингит, бактериален менингит и вирусен хепатит. Броят на пациентите с подобни оплаквания намалява, тъй като през предходния отчетен период те са били 23.

2024 © Варна е