Мобилно меню

Окръжната болница във Варна ще тегли кредит, за да разплаща задължения

Министерството на здравеопазването е дало позволението си за банковия заем
Окръжната болница във Варна ще тегли кредит, за да разплаща задължения
68

МБАЛ "Света Анна – Варна", подобно на други изпаднали в тежко финансово състояние държавни лечебни заведения в страната, получи позволение от Министерството на здравеопазването да тегли кредит, с който да разплати задълженията си към доставчици и да излезе на чисти финансови позиции. Задълженията на МБАЛ "Света Анна – Варна" са около 6 млн. лв., съобщават от пресцентъра на лечебното заведение Те са основно в резултат от принудителното функциониране на спешната болница на Североизточна България като голямо ковид отделение по време на пандемията, в продължение на 2 години.

"Спрените оперативни програми и планов прием на пациенти ограничи дейността в голяма степен до лекуване на пациенти с коронавирус и отработване на спешните случаи от областта и региона".

От МБАЛ "Света Анна – Варна" отбелязват също, че периодът е съвпаднал и със серия увеличения на работните заплати, както и със значително повишаване на нивата на инфлация, които не са били индексирани адекватно. Всичко това се отразило неблагоприятно върху финансовите показатели на лечебното заведение.

Ръководството на лечебното заведение подчертава, че оздравителната програма на МБАЛ "Света Анна – Варна" ще бъде реализирана в режим на пълна прозрачност. В тази връзка и с цел оперативното и ефективно усвояване на банковия кредит контрол ще упражнява както оперативното ръководство на болницата, така и назначеният преди дни от Съвета на директорите на МБАЛ "Света Анна – Варна" прокурист д-р Влатко Глигоров.

Междувременно МБАЛ "Света Анна – Варна" продължавада изпълнява функциите си и денонощно осигурява медицинска помощ на нуждаещите се от цяла Североизточна България, а персоналът получава по график възнагражденията си, уверяват от лечебното заведение.

2023 © Варна е

Изследват безплатно кръвната захар на 30 и 31 май

Кампанията ще е в сградата на ДКЦ 3 "Вл. Варненчик", от 8.30 ч. до 10.30 ч. в двата обявени дни
Изследват безплатно кръвната захар на 30 и 31 май
41

Организират кампания за безплатно изследване на кръвната захар, която ще се проведе на 30 и 31 май от 8.30 ч. до 10.30 ч. в сградата на ДКЦ 3 „Вл. Варненчик“. Задължително е предварителното записване на телeфон 0885 992 220. За да се изследва кръвна захар на гладно, е необходимо да не сте се хранили поне 8 часа преди това, предупреждават специалистите.

Инициативата се организира от Центъра за обществена подкрепа, който функционира в рамките на проекта "Интегрирани мерки за социална интеграция и подобряване достъпа до образование на уязвими групи от община Варна“, със съдействието на ДКЦ 3 и район „Вл. Варненчик“.

Кампанията не е за диагностицирани диабетици, а за онези, които попадат в рискови групи, на възраст над 18 години. Това са хора с наднормено тегло, с диабетно болни в рода, хипертониците и др. Хората със завишени показатели ще бъдат насочени за допълнително изследване в лаборатория.

Специалистите посочват, че поддържането на високи нива на кръвна захар може да доведе до увреждане на очите, бъбреците, нервите и кръвоносните съдове. Определящо значение има начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост и др.

2023 © Варна е / източник: БНТ