Мобилно меню

Откриха ремонтираната детска операционна в Окръжна болница

В рехабилитацията са вложени 100 000 лева, 60 000 от които са осигурени от община Варна
Откриха ремонтираната детска операционна в Окръжна болница
88

Приключи ремонтът на операционната зала на отделението по детска хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Анна“ във Варна и тя беше официално открита. В реконструкцията са инвестирани 100 000 лева, като 60 000 лв. от тях са осигурени от община Варна, а останалите са получени от дарители.

Ремонтните дейности са извършени за два месеца, съобщи изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Петров.

"Впечатлен съм от бързината, с която бе реализиран ремонтът. Само преди два месеца с колегите общински съветници одобрихме средствата за част от ремонтните дейности, а днес вече операционните зали са готови да приемат малките пациенти", коментира в профила си в социалните мрежи председателят на общинския съвет Тодор Балабанов, който беше сред официалните гости на откриването на обновената операционна зала. На откриването присъства и благодарна майка, чието дете е било спасено преди 7 години благодарение на усилията, отдадеността и професионализма на варненските лекари.

"Заради такива трогателни моменти всички усилия си струват!", отбеляза Балабанов. Председателят на общинския съвет изрази благодарността си и към всички дарители, които са подпомогнали усилията на община Варна и са дофинансирали извършването на ремонта. Балабанов поздрави ръководството на болницата и целия екип за усърдната работа по ремонта и осъществяването му в най-спешен порядък.

Използвам повода да им благодаря и за всеотдайността, обичта и професионализма, с които всеки ден се грижат за здравето на децата ни. На всички пожелавам здраве и повече усмивки от щастливи деца и родители!

Отделението по детска хирургия поема най-малките пациенти от цяла Източна България. Годишно през него преминават средно около 1000 пациенти, като 600 от тях са подлагани и на оперативни интервенции, посочи началникът на отделението по детска хирургия д-р Румен Христов.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Общински съвет

Изследват безплатно кръвната захар на 30 и 31 май

Кампанията ще е в сградата на ДКЦ 3 "Вл. Варненчик", от 8.30 ч. до 10.30 ч. в двата обявени дни
Изследват безплатно кръвната захар на 30 и 31 май
61

Организират кампания за безплатно изследване на кръвната захар, която ще се проведе на 30 и 31 май от 8.30 ч. до 10.30 ч. в сградата на ДКЦ 3 „Вл. Варненчик“. Задължително е предварителното записване на телeфон 0885 992 220. За да се изследва кръвна захар на гладно, е необходимо да не сте се хранили поне 8 часа преди това, предупреждават специалистите.

Инициативата се организира от Центъра за обществена подкрепа, който функционира в рамките на проекта "Интегрирани мерки за социална интеграция и подобряване достъпа до образование на уязвими групи от община Варна“, със съдействието на ДКЦ 3 и район „Вл. Варненчик“.

Кампанията не е за диагностицирани диабетици, а за онези, които попадат в рискови групи, на възраст над 18 години. Това са хора с наднормено тегло, с диабетно болни в рода, хипертониците и др. Хората със завишени показатели ще бъдат насочени за допълнително изследване в лаборатория.

Специалистите посочват, че поддържането на високи нива на кръвна захар може да доведе до увреждане на очите, бъбреците, нервите и кръвоносните съдове. Определящо значение има начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост и др.

2023 © Варна е / източник: БНТ