Мобилно меню

По-малко болни във Варна през изминалата седмица

Регистрира се понижение на пациентите с остри респираторни заболявания и COVID-19
По-малко болни във Варна през изминалата седмица

Намаление на случаите на остри респираторни заболявания през изминалата седмица в сравнение с предходната, отчитат от Регионалната здравна инспекция във Варна. За периода от 10 до 16 ноември са установени 428 пациенти с остри респираторни заболявания, а през предишния период са били 447. Два са новите случаи на грип, установени по клинични данни, при 29 пациенти с диагноза грип и ОРЗ са настъпили усложнения.

Значително намаляват и чревните инфекции. През изминалата седмица са регистрирани 18 случая във Варна, а през предходната са били 26. Новите случаи са 7 на ентероколити, по 4 на салмонела и вирусен хепатит, 2 на кампилобактер и 1 - на колиентерит. 

От въздушно-капковите инфекции са установени 7 случая на варицела, срещу 17 от предходната седмица и 21 - със скарлатина (срещу 15 от предходната седмица). 

Няма регистрирани лица ухапани от кърлеж през изминалата седмица. Установен е 1 случай на Лаймска болест

Понижава се и броят на пациентите с COVID-19 във Варна. За периода от 10 до 16 ноември са установени 77 нови случая, а през предходната са били 87. Няма починали пациенти с COVID-19.

В имунизационния кабинет към РЗИ- Варна през отчетния период са извършени 79 имунизации срещу COVID-19, за сравнение за предходната седмица са имунизирани 170 лица. Регистрирани са 12 имунизации срещу жълта треска.

Извършени са 77 епидемиологични проучвания на положителни на COVID-19 и на 33 лица с други инфекциозни заболявания. Издадени са общо 89 предписания за поставяне под карантина на положителни на COVID-19 и контактните им, съобщават от Регионалната здравна инспекция във Варна

2023 © Варна е

Д-р Лидия Маринова алармира: По-малко пари за здравеопазване и социални дейности са планирани в общинския бюджет

За първи път от 12 години насам имаме ограничение на тези важни за варненци пера, подчерта общинският съветник
Д-р Лидия Маринова алармира: По-малко пари за здравеопазване и социални дейности са планирани в общинския бюджет

 

„През последните дванадесет години здравеопазването и социалните политики са били винаги сред приоритетите във всеки годишен бюджет на Община Варна. Всяка година средствата, заложени в тези две функции са били увеличавани. За първи път в предвидения за 2024 година бюджет имаме намаление“. За това алармира общински съветник и член на постоянните комисии „Здравеопазване“ и „Социални дейности“ в местния парламент д-р Лидия Маринова.

Намалени са средствата за помощи за граждани, нуждаещи се от подкрепа поради здравословни проблеми. За 2023 година са заделени 225 700 лева, а за 2024 - 188 337 лв. „Вярно е, че за миналата година не са изразходвани всичките средства, тъй като бюджетът на Община Варна беше рекордно закъснял и приет едва през септември. Така подадените през последните четири месеца молби ще се прибавят към молбите на желаещите през 2024 година и заложените средства ще се окажат крайно недостатъчни“, подчертава д-р Лидия Маринова. Броят на болните и нуждаещи се социално слаби хора се увеличава с всяка година. „Ще предложа увеличение на средствата с 40 000 лева, за да можем да подпомогнем, макар и с малки суми повече хора със здравословни проблеми“, съобщава д-р Лидия Маринова.

Аналогична е ситуацията и с помощите за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. От стартирането на ин витро програмата през 2014 година са се родили 207 деца, като само за 2023 те са 43. „Община Варна винаги е била сочена за пример с ангажираността си по този сериозен демографски проблем. Сумата за 2024 година е намалена със 125 000 лева. Ще предложа увеличение на средствата с поне 50 000 лева“ обръща внимание специалистът.

„Отрязани са 11 профилактични програми, по които Община Варна работи от години с оглед ранно откриване на социално  значими заболявания при деца и възрастни. През 2023 година с тях са обхванати 5339 лица,а през 2024 от тази възможност ще се възползват  наполовина - само 2646  нуждаещи се“, алармира още д-р Лидия Маринова.

Предвидени ли са средства за ремонт на втория етаж на ДКЦ 2 „Иван Рилски", в кв. ,,Аспарухово", пита още тя и подчертава, че според последните предписания на РЗИ-Варна, ако този ремонт не бъде осъществен до месец юни, предстои затваряне на това стратегическо за района лечебното заведение. 

В сферата ,,Социални дейности и жилищна политика" бюджетът за 2024 г. е намален с 6 милиона лева. „Въпреки че стандартите за заплащане на потребител в социалните услуги при държавно делегираните дейности е завишен със средно 10%. Не е предвидено увеличение на стандарта за заплащане за един потребител в социалните услуги с общинско финансиране. Как тези услуги ще се справят с увеличението на минималната заплата и необходимото увеличение на възнагражденията на специалистите, работещи в тях“, пита още Лидия Маринова и обръща внимание на факта, че все по-трудно е да се задържат кадрите в тази сфера, поради обидно ниското заплащане, въпреки трудната и отговорна работа. 

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър ПП ГЕРБ - Варна