Мобилно меню

По-високи заплати ще получават работещите в детското и училищно здравеопазване

Основното възнаграждение на медицинските сестри става 1 726 лв., а на лекарите – 2 244 лв.
По-високи заплати ще получават работещите в детското и училищно здравеопазване

 

15% увеличение на основното трудовото възнаграждение получават работещите в детските ясли, в яслените групи на детски градини, в здравните кабинети в градини и училища и здравните медиатори.

Това е заложено в подписания на 29 септември 2023 г. анекс към Общинския колективен трудов договор в сектор „Здравеопазване“ 2022-2024 г. съвместно със синдикалните организации – КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Увеличението влиза в сила от началото на тази година, като основното възнаграждение на медицинските сестри става 1 726 лв., при средна брутна заплата – 2 284 лв., а на лекарите – 2 244 лв. (средна брутна заплата – 2 906 лв.). Договорените средства са резултат от преговори със социалните партньори, които преминаха в конструктивен тон, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна.

Във връзка с повишаване квалификацията на служителите от детското и училищното здравеопазване, съвместно с Медицински университет - Варна, през месец септември стартира и нова общинска програма „Обучение на специалистите, работещи в детските ясли, яслените групи в детски градини, здравните кабинети в детски градини и училища и здравните медиатори“. Чрез подобряване условията на труд се цели професионално усъвършенстване, запазване на работните места и авторитета на медицинските специалисти, работниците и служителите от детските ясли и здравните медиатори, посочват от ресорната дирекция.

2023 © Варна е

За седмица: 36 варненци са ухапани от кърлежи

Увеличават се случаите на варицела и скарлатина във Варна
За седмица: 36 варненци са ухапани от кърлежи

През изминалата седмица 36 варненци са били ухапани от кърлежи, сочи справка на Регионалната здравна инспекция в морския град, която обхваща периода от 29 март до 4 април. 

През посочения период са се увеличи и случаите на варицела и скарлатина в сравнение с предходния. През изминалата седмица регистрираните пациенти с варицела във Варна са 47 (26 през предходната седмица), а заболелите от скарлатина са 46 (43 през предходната седмица). 5 лица са диагностицирани с коклюш

13 случая на чревни инфекции са установени във Варна през изминалата седмица. 9 от тях са диагностицирани с ентероколити, по 1 - ротавирусен ентерит, вирусен менингит, бактериален менингит и вирусен хепатит. Броят на пациентите с подобни оплаквания намалява, тъй като през предходния отчетен период те са били 23.

2024 © Варна е