Мобилно меню

Проф. д-р Георги Кобаков: Редовната профилактика е най-силното оръжие срещу онкологичните заболявания

СБАЛОЗ – Варна подкрепя Световния ден за борба с рака, който отбелязваме на 4 февруари
Проф. д-р Георги Кобаков: Редовната профилактика е най-силното оръжие срещу онкологичните заболявания

 

"Лечението на пациенти с онкологични заболявания е комплексно и включва няколко важни стъпки, като всяка от тях е от значение за позитивния изход от заболяването". Това заяви управителят на "Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания" проф. д-р Георги Кобаков.

"Първата стъпка е превенцията и тя започва в най-ранна детска възраст", категоричен е д-р Кобаков. 

Необходимо е на децата от рано да им създадем навици за здравословен начин на живот и правилно хранене, да се опитаме да ограничим доколкото е възможно вредните въздействия на заобикалящата ни среда, които имат пряко или косвено значение за развитието на онкологичните заболявания. 

Втората важна стъпка в лечението на онкологични заболявания, според проф. Кобаков е профилактиката.

"Тя е най-силното оръжие срещу рака. За да има дългосрочни резултати тя, както и превенцията, трябва да бъде държавен приоритет, с който да са ангажирани и работодатели, институции, а и всеки човек да е лично ангажиран. Не е възможно само с усилията на отделни структури да се обхване цялото население на страната, за да се обърне негативната тенденция за заболеваемостта и преживяемостта от онкологични заболявания. Отговорността за здравето е на всеки един от нас", заяви д-р Кобаков.

Управителят на СБАЛОЗ – Варна посочи, че лечебното заведение разполага с разработени собствени профилактични програми за най-честите злокачествени заболявания като карцином на млечна жлеза, на маточната шийка, простатния и колоректалния карцином, кожните карциноми, които провежда през последните 10 години напълно безплатно. Последните 3 години тези програми се финансират от община Варна.

През 2022 година на тези профилактични прегледи са преминали само 535 души, което е недостатъчно, за да говорим за мащабност. Инициативата за подобряване на здравето трябва да е на гражданите, за да станат тези програми наистина ефективни.

Проф. д-р Георги Кобаков подчертава, че превенцията и профилактиката допринасят за ранно откриване на онкологичните заболявания, което е важна предпоставка за по-успешно лечение.

"Появата на оплаквания е много често късен симптом и белег за напреднало  онкологично заболяване. Самолечението, без поставена точна диагноза на всяко едно заболяване, независимо дали е онкологично или не, винаги крие рискове за пациента и може да забави значително търсенето на адекватна медицинска помощ. Ключът отново е в профилактиката. Тук е и ролята на личните лекари за ранното разпознаване на началните симптоми на болестта и своевременното насочване на пациентите към специализирана медицинска помощ. Високата смъртност на пациентите с онкологични заболявания не се дължи на липсата на адекватно и модерно лечение. При онкологичните заболявания не можем да разчитаме на успех само с лечението, без да са на ниво превенцията, профилактиката, ранната диагноза. Това трябва да е национална политика, отговорност на обществото и всеки отделен човек. Само усилията на лекарите не стигат".

Задължителната трета стъпка за успешното лечение на онкологичните заболявания е осигуряването на възможности за съвременна диагностика за пациентите.

"СБАЛОЗ-Варна оказва специализирана медицинска помощ на пациенти с онкологични заболявания, като фокусът на дейността е върху тяхното комплексно лечение. В нашата болница с диагностична насоченост е предимно отделението по гастроентерология. То разполага с най-съвременната ендоскопска апаратура за визуализация, вземане на биопсии и морфологична верификация на всички заболявания на гастроинтестиналния тракт. През 2022 година през него са преминали 1607 болни. Екипът от доказани специалисти в отделението във взаимодействие с отделението по образна диагностика извършва и стадиране на всяко онкологично заболяване още при поставяне на диагнозата. За диагностика и стадиране само за последната 1 година са извършени 5440 компютърни томографии".

"Лекарите от лабораторията по патоанатомия са с голям опит и разполагат с всички необходими средства и апаратура за поставяне на качествена морфологична диагноза", уверява д-р Кобаков. "Те извършват в пълен обем и специфични имунохистохимични изследвания, които предоставят уникалната възможност да се оцени биологичния потенциал на раковите клетки. За 2022 г. в отделението са изработени 22 357 хистологични изследвания на направени 5 123 биопсии и 1 997 проби от оперативен материал", посочва той.

СБАЛОЗ-Варна разполага и със собствена клинична лаборатория, в която се изследват в пълен обем всички познати до момента туморни маркери. Само за изтеклата 2022 г. са изработени 13 248 туморни маркера.

След всички изброени до момента стъпки идва ред и на лечението и наблюдението на доказаното вече онкологично заболяване.

"В този етап е най-голямата сила на СБАЛОЗ-Варна. При нас работят едни от най-високо квалифицираните специалисти с дългогодишен опит, а в момента се обучават и 19 специализанти. През 2022 г. в отделението по хирургия са извършени 1576 операции. В отделението по химиотерапия са лекувани 1363 души, като са извършени 12 464 химиотерапевтични процедури. През отделението по лъчетерапия са преминали 425 пациенти, на които са проведени 7 848 лъчелечебни процедури. През ДКБ са преминали 30 876 души за диспансерно наблюдение. За оказване на помощ на онкологично болните пациенти и техните близки в СБАЛОЗ-Варна работят клиничен психолог и социален работник", отбелязва проф. д-р Георги Кобаков.

По данни на СБАЛОЗ – Варна, новорегистрираните пациенти с онкологични заболявания за Варна през 2022 г. са 1750, а за Добрич – 442. От регистрираните за Варна мъже със злокачествени новообразувания на кожата са 210, на простата – 126 и на дебелото черво – 85, а при жените – с карцином на млечна жлеза са 240, със злокачествени новообразувания на кожата - 158 а на дебело черво – 80.

Привидното намаляване на новорегистрираните случаи се дължи до голяма степен на неглижирането на някои състояния по време и след пандемията от COVID-19. Специалистите на болницата са категорични, че провеждането на редовни профилактични прегледи може да спаси много пациенти от усложнения и продължително лечение.

През 2022 г. в отделението по хирургия на СБАЛОЗ са извършени 1576 операции. В отделението по химиотерапия са лекувани 1363-ма души, а извършените химиотерапевтични процедури са 12 464. През отделението по лъчетерапия са преминали 425 пациенти, на които са проведени 7 848 лъчелечебни процедури. В отделението по гастроентерология са лекувани 1607 болни. В Диагностично-консултативния блок за диспансерно наблюдение са преминали 30 876 пациенти с онкологична диагноза, които вече са преминали лечение.

СБАЛОЗ – Варна подкрепя Световния ден за борба с рака, който отбелязваме на 4 февруари от 2000-та година насам. Глобалната инициатива има за цел да постигне по-голяма осведоменост за рака и да предизвика действия за по-добра превенция, ранно откриване и успешно лечение на болестта, тя напомня на хората да бъдат внимателни и да не пропускат профилактичните си прегледи, защото най-добрите шансове за пълно излекуване от рак са когато е хванат в ранен стадий.

2023 © Варна е

Избраха д-р Лидия Маринова за заместник-председател на комисията по здравеопазване на НСОРБ

Д-р Маринова има богат опит в сферата на здравеопазването и социалните политики
Избраха д-р Лидия Маринова за заместник-председател на комисията по здравеопазване на НСОРБ

Общинският съветник към местния парламент във Варна д-р Лидия Маринова беше избрана за заместник-председател на постоянната комисия по здравеопазване на Националното сдружение на общините на Република България (НСОРБ). Учредителното заседание на комисията беше проведено в София. Желание за участие в комисията са заявили 120 представители на 85 общини и 7 района.

Д-р Маринова има богат опит в дейността на комисиите към НСОРБ. В предходни мандати тя беше сред заместник-председателите на комисиите по здравеопазване и по социална политика.

В учредителното заседание се включи и заместник-кметът на Варна с ресор здравеопазване и социални дейности Снежана Апостолова. Тя предложи на следващото заседание да бъде поставен въпросът за прилагането на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и басейните за обществено ползване.

Развитието на функциите на общините в областта на здравната превенция е сред темите, които ще бъдат подложени на обсъждане в заседанията на комисията по здравеопазване. Пред общините остава сериозното предизвикателство да търсят начини за предоставяне на здравни услуги в малките и отдалечени населени места. Демографските параметри през последните години извеждат този въпрос на преден план. Много местни администрации търсят различни форми да преодолеят съпротивата на различни професионални организации в сектора здравеопазване, осъзнавайки своята отговорност към всеки жител на общината, съобщават от пресцентъра на НСОРБ.

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър на НСОРБ