Мобилно меню

Ръст на острите респираторни заболявания и чревните инфекции във Варна

Случаите на COVID-19 в областта намаляват
Ръст на острите респираторни заболявания и чревните инфекции във Варна

Ръст на острите респираторни заболявания и чревните инфекции сред пациентите във Варна, регистрират от Регионалната здравна инспекция за периода от 3 до 9 ноември. 

Установени са 26 случая на чревни инфекции срещу 19 от предходната седмица. От новите случаи 15 са на ентероколити, по 2 на колиентерит, кампилобактер, листериоза и салмонела, по 1 пациент има с вирусен хепатит, ротавирусен ентерит и дизентерия. 

Продължават да се увеличават и случаите на остри респираторни заболявания в областта. В периода от 3 до 9 ноември те са 447 случая, а през предходната седмица са били 391. На трима от пациентите е поставена диагноза грип, а при 48 от пациентите с остри респираторни заболявания са настъпили усложнения. 

От въздушно - капковите инфекции през изминалата седмица са регистрирани 17 пациенти с варицела (срещу 16 от предходната), 15 със скарлатина (срещу 29 от предходната). Установени са и двама пациенти с вирусен менингит и 1 с паротит. 

Няма регистрирани лица ухапани от кърлеж.

За периода от 3 до 9 ноември се отчита намаление на случаите на COVID-19 в област Варна. Новорегистрираните пациенти с коронавирус са 87, а през предходната седмица са били 139. Четирима пациенти с коронавирус са починали през изминалата седмица. 

В имунизационния кабинет към РЗИ- Варна през отчетния период са извършени 170 имунизации срещу COVID-19, за сравнение за предходната седмица са имунизирани 204 лица. Срещу жълта треска са имунизирани 3 лица. Извършени са 87 епидемиологични проучвания на положителни на COVID-19 и на 29 лица с други инфекциозни заболявания. Издадени са общо 112 предписания за поставяне под карантина на положителни на COVID-19 и контактните им.

2023 © Варна е

Избраха д-р Лидия Маринова за заместник-председател на комисията по здравеопазване на НСОРБ

Д-р Маринова има богат опит в сферата на здравеопазването и социалните политики
Избраха д-р Лидия Маринова за заместник-председател на комисията по здравеопазване на НСОРБ

Общинският съветник към местния парламент във Варна д-р Лидия Маринова беше избрана за заместник-председател на постоянната комисия по здравеопазване на Националното сдружение на общините на Република България (НСОРБ). Учредителното заседание на комисията беше проведено в София. Желание за участие в комисията са заявили 120 представители на 85 общини и 7 района.

Д-р Маринова има богат опит в дейността на комисиите към НСОРБ. В предходни мандати тя беше сред заместник-председателите на комисиите по здравеопазване и по социална политика.

В учредителното заседание се включи и заместник-кметът на Варна с ресор здравеопазване и социални дейности Снежана Апостолова. Тя предложи на следващото заседание да бъде поставен въпросът за прилагането на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и басейните за обществено ползване.

Развитието на функциите на общините в областта на здравната превенция е сред темите, които ще бъдат подложени на обсъждане в заседанията на комисията по здравеопазване. Пред общините остава сериозното предизвикателство да търсят начини за предоставяне на здравни услуги в малките и отдалечени населени места. Демографските параметри през последните години извеждат този въпрос на преден план. Много местни администрации търсят различни форми да преодолеят съпротивата на различни професионални организации в сектора здравеопазване, осъзнавайки своята отговорност към всеки жител на общината, съобщават от пресцентъра на НСОРБ.

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър на НСОРБ