Мобилно меню

С 1 милион лева: Община Варна погасява дългове на Белодробната болница

Тубдиспансерът трупа задължения от години заради недостатъчната субсидия от страна на държавата
С 1 милион лева: Община Варна погасява дългове на Белодробната болница
46

До 1 млн. лева ще отпусне Община Варна за погасяване на задълженията на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна. Решението беше взето с пълно единодушие от Общински съвет – Варна на последната му сесия за 2022-ра.

Средствата ще бъдат предоставени като целева субсидия за приоритетно погасяване на задължения на лечебното заведение за трудови възнаграждения и осигуровки на персонала, както и към „Енерго-Про“ – Варна. Сумата ще бъде осигурена от бюджета на Община Варна за тази година, съобщават от пресцентъра на местния парламент.

Общинският съвет възложи на управителя на лечебното заведение да внесе отчет за разходваните средства, както и предложение за увеличаване на капитала на търговското дружество със стойността на целевата субсидия.

Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов заяви, че ще бъдат водени разговори с Министерството на здравеопазването за решаване на дългогодишния проблем с бившия Тубдиспансер. Желанието на местната власт, което  бе потвърдено и с решения на Общинския съвет, е дейността на лечебното заведение да премине към някоя от големите болници в града.

Община Варна, въпреки че няма законов ангажимент, вече 13-14 години подпомага “СБАЛПФЗ – Варна ЕООД”. С последното решение за 2022-ра, общата сума, която е осигурила общината за покриване на задълженията за последните 10 години, става 4,5 млн. лева. Болницата, обслужваща пациенти от няколко области в Северна България, трупа дългове заради недостатъчната субсидия от страна на държавата.

2022 © Варна е
Още по темата: СБАЛПФЗ Тубдиспансер
Още по темата: СБАЛПФЗ Тубдиспансер

Изследват безплатно кръвната захар на 30 и 31 май

Кампанията ще е в сградата на ДКЦ 3 "Вл. Варненчик", от 8.30 ч. до 10.30 ч. в двата обявени дни
Изследват безплатно кръвната захар на 30 и 31 май
59

Организират кампания за безплатно изследване на кръвната захар, която ще се проведе на 30 и 31 май от 8.30 ч. до 10.30 ч. в сградата на ДКЦ 3 „Вл. Варненчик“. Задължително е предварителното записване на телeфон 0885 992 220. За да се изследва кръвна захар на гладно, е необходимо да не сте се хранили поне 8 часа преди това, предупреждават специалистите.

Инициативата се организира от Центъра за обществена подкрепа, който функционира в рамките на проекта "Интегрирани мерки за социална интеграция и подобряване достъпа до образование на уязвими групи от община Варна“, със съдействието на ДКЦ 3 и район „Вл. Варненчик“.

Кампанията не е за диагностицирани диабетици, а за онези, които попадат в рискови групи, на възраст над 18 години. Това са хора с наднормено тегло, с диабетно болни в рода, хипертониците и др. Хората със завишени показатели ще бъдат насочени за допълнително изследване в лаборатория.

Специалистите посочват, че поддържането на високи нива на кръвна захар може да доведе до увреждане на очите, бъбреците, нервите и кръвоносните съдове. Определящо значение има начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост и др.

2023 © Варна е / източник: БНТ