Мобилно меню

Увеличават се случаите на чревни инфекции във Варна

250 варненци се заразиха с варицела и скарлатина за седмица
Увеличават се случаите на чревни инфекции във Варна
53

Над два пъти се е увеличил броят на заразените с чревни инфекции във Варна за седмица. 12 са регистрираните пациенти в периода от 24 февруари до 1 март, като през предходния отчетен период са били 5, съобщават от Регионалната здравна инспекция. 7 от пациентите са заразени с ентероколит, 3 - с колиентерит и по 1 със салмонелоза и ротавирусен ентерит.

250 варненци са се заразили с варицела и скарлатина през изминалата седмица. Случаите на варицела са 146, а на скарлатина - 104.

Няма регистрирано лице, ухапано от кърлеж през отчетния период, отбелязват от РЗИ-Варна.

2023 © Варна е

Изследват безплатно кръвната захар на 30 и 31 май

Кампанията ще е в сградата на ДКЦ 3 "Вл. Варненчик", от 8.30 ч. до 10.30 ч. в двата обявени дни
Изследват безплатно кръвната захар на 30 и 31 май
52

Организират кампания за безплатно изследване на кръвната захар, която ще се проведе на 30 и 31 май от 8.30 ч. до 10.30 ч. в сградата на ДКЦ 3 „Вл. Варненчик“. Задължително е предварителното записване на телeфон 0885 992 220. За да се изследва кръвна захар на гладно, е необходимо да не сте се хранили поне 8 часа преди това, предупреждават специалистите.

Инициативата се организира от Центъра за обществена подкрепа, който функционира в рамките на проекта "Интегрирани мерки за социална интеграция и подобряване достъпа до образование на уязвими групи от община Варна“, със съдействието на ДКЦ 3 и район „Вл. Варненчик“.

Кампанията не е за диагностицирани диабетици, а за онези, които попадат в рискови групи, на възраст над 18 години. Това са хора с наднормено тегло, с диабетно болни в рода, хипертониците и др. Хората със завишени показатели ще бъдат насочени за допълнително изследване в лаборатория.

Специалистите посочват, че поддържането на високи нива на кръвна захар може да доведе до увреждане на очите, бъбреците, нервите и кръвоносните съдове. Определящо значение има начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост и др.

2023 © Варна е / източник: БНТ