Мобилно меню

Във връзка с кризата на Белодробната болница: Канят министъра на здравеопазването във Варна

Болницата не е общинска и въпреки че няма законов ангажимент, вече 13-14 години Община Варна подпомага здравното заведение
Във връзка с кризата на Белодробната болница: Канят министъра на здравеопазването във Варна

В търсене на държавническо решение за изход от кризата с Белодробната болница във Варна, областният управител доцент Андрияна Андреева покани на работна среща всички страни, заинтересовани от намиране на изход от тежкото финансово и материално състояние на здравното заведение. В дискусията, която има за цел да предложи възможности, варианти за функционирането на болницата в бъдеще взеха участие доцент д-р Христо Ганчев управител на “СБАЛПФЗ-Варна” ЕООД (Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания) във Варна, председателят на Общинския съвет – Тодор Балабанов, Коста Базитов – заместник кмет на Община Варна, Проф. д-р Силва Андонова - директор лечебно-диагностична дейност в УМБАЛ „Св.Марина“, както и представители на РЗИ – във Варна, съобщават от пресцентъра на областната управа.

Доцент Христо Ганчев представи отчет за актуалните задължения на болницата към настоящия момент – 190 000 лв. към НАП, дългове към Община Варна, свързани с изхранването на настанените за лечение 18 лежащо болни от туберкулоза

Проф. д-р Силва Андонова, подчерта, че пред УМБАЛ "Св. Марина" не стои въпросът с присъединяване на белодробната болница към структурите на университетската болница. УМБАЛ "Св. Марина" има идеен проект за реконструкция на Инфекциозната клиника във Варна на стойност 47 млн. лв и в него не е включена белодробната болница. Промяната на един такъв проект би отнела още време и нови финансови средства.

Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов и заместник кметът с ресор здравеопазване Коста Базитов припомниха, че държавата продължава да бездейства, въпреки усилията, положени през миналата година проблемът на белодробната болница да влезе в полезрението на Министерството на здравеопазването.

"Болницата не е общинска и въпреки че няма законов ангажимент, вече 13-14 години Община Варна подпомага здравното заведение, като общата сума, която е осигурила общината за покриване на задълженията за последните 10 години, вече е 4,5 млн. лева“.

Решението около което всички участници в срещата се обединиха е да поканят на среща във Варна министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, за да го запознаят с проблемите на здравното заведение и да му предложат варианти за излизане от кризата с функционирането му.

Те са категорични, че държавата трябва да има грижата за социално-значимо заболяване от световен мащаб каквото е туберкулозата, и е редно да завиши финансирането на белодробната болница, която обслужва пациенти от няколко области в Северна България. Като алтернатива на това решение Община Варна предлага закриването ѝ, за което има взето два пъти решение на Общински съвет, а 18-те пациенти, които се лекуват там да бъдат изпратени в специализирани здравни заведения от съседни райони.

2023 © Варна е

Д-р Лидия Маринова алармира: По-малко пари за здравеопазване и социални дейности са планирани в общинския бюджет

За първи път от 12 години насам имаме ограничение на тези важни за варненци пера, подчерта общинският съветник
Д-р Лидия Маринова алармира: По-малко пари за здравеопазване и социални дейности са планирани в общинския бюджет

 

„През последните дванадесет години здравеопазването и социалните политики са били винаги сред приоритетите във всеки годишен бюджет на Община Варна. Всяка година средствата, заложени в тези две функции са били увеличавани. За първи път в предвидения за 2024 година бюджет имаме намаление“. За това алармира общински съветник и член на постоянните комисии „Здравеопазване“ и „Социални дейности“ в местния парламент д-р Лидия Маринова.

Намалени са средствата за помощи за граждани, нуждаещи се от подкрепа поради здравословни проблеми. За 2023 година са заделени 225 700 лева, а за 2024 - 188 337 лв. „Вярно е, че за миналата година не са изразходвани всичките средства, тъй като бюджетът на Община Варна беше рекордно закъснял и приет едва през септември. Така подадените през последните четири месеца молби ще се прибавят към молбите на желаещите през 2024 година и заложените средства ще се окажат крайно недостатъчни“, подчертава д-р Лидия Маринова. Броят на болните и нуждаещи се социално слаби хора се увеличава с всяка година. „Ще предложа увеличение на средствата с 40 000 лева, за да можем да подпомогнем, макар и с малки суми повече хора със здравословни проблеми“, съобщава д-р Лидия Маринова.

Аналогична е ситуацията и с помощите за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. От стартирането на ин витро програмата през 2014 година са се родили 207 деца, като само за 2023 те са 43. „Община Варна винаги е била сочена за пример с ангажираността си по този сериозен демографски проблем. Сумата за 2024 година е намалена със 125 000 лева. Ще предложа увеличение на средствата с поне 50 000 лева“ обръща внимание специалистът.

„Отрязани са 11 профилактични програми, по които Община Варна работи от години с оглед ранно откриване на социално  значими заболявания при деца и възрастни. През 2023 година с тях са обхванати 5339 лица,а през 2024 от тази възможност ще се възползват  наполовина - само 2646  нуждаещи се“, алармира още д-р Лидия Маринова.

Предвидени ли са средства за ремонт на втория етаж на ДКЦ 2 „Иван Рилски", в кв. ,,Аспарухово", пита още тя и подчертава, че според последните предписания на РЗИ-Варна, ако този ремонт не бъде осъществен до месец юни, предстои затваряне на това стратегическо за района лечебното заведение. 

В сферата ,,Социални дейности и жилищна политика" бюджетът за 2024 г. е намален с 6 милиона лева. „Въпреки че стандартите за заплащане на потребител в социалните услуги при държавно делегираните дейности е завишен със средно 10%. Не е предвидено увеличение на стандарта за заплащане за един потребител в социалните услуги с общинско финансиране. Как тези услуги ще се справят с увеличението на минималната заплата и необходимото увеличение на възнагражденията на специалистите, работещи в тях“, пита още Лидия Маринова и обръща внимание на факта, че все по-трудно е да се задържат кадрите в тази сфера, поради обидно ниското заплащане, въпреки трудната и отговорна работа. 

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър ПП ГЕРБ - Варна