Мобилно меню

Черноморската паеля на Ник е в ТОП 12 на световното първенство

Победител в кулинарната надпревара по приготвяне на паеля стана шеф Джо Падила от Пуерто Рико, следван от представителите на Колумбия и Япония
Черноморската паеля на Ник е в ТОП 12 на световното първенство

През изминалата седмица приключи Световното първенство по приготвяне на паеля във Валенсия, Испания. На 20 септември, на пристанището в третия по големина град в Испания, известен като първоизточника на най-популярното испанско ястие, топ готвачи от цял свят премериха сили, за да излъчат победителя за 2024 година. Това е шеф Джо Падила от Пуерто Рико. Той е опитвал 3 пъти да достигне до финалите, като едва през тази година опитите му са дали резултат. В челната тройка се класираха представителите на Колумбия и Япония.

Част от условията са били да бъде представена авторска рецепта за паеля.

Българският представител Николай Тодоров – Ник, представи пред журито своя идея - Черноморска паеля.

"Продуктите за тази рецепта са изцяло от Черно море и региона. Доставката до Валенсия на пресни морски продукти беше сложна, но с доста перипетии успяхме.

Журито и медиите, които опитаха моята паеля останаха приятно изненадани и впечатлени.

Рапанът беше сред основните ми продукти, а сушеният ватос една от пазените тайни"- сподели Николай Тодоров след завръщането си в България.

"Прекарахме цяла седмица в компанията на уникални готвачи от 4 континента. Програмата ни беше впечатляваща и включваше мастър класове, демонстрации, посещения на емблематични места за испанската кулинария, срещи с атрактивни личности. За мен и асистента ми, това участие се оказа много повече от приключение.

За България, успехът е огромен.

Нашата страна вече е на картата на това кулинарно състезание и български представители ще могат да се включват и занапред" - допълва първият български участник в престижният форум.

Представителите на страните финалисти бяха във Валенсия от 17 до 22 септември, а финалното готвене, по време на което всички участници едновременно приготвят своите ястия, е организирано в световния ден на (World Paella Day) - 20 септември. Уменията и вкусовите качества на приготвената от всеки един финалист паеля са оценени от жури, в състава на което са включени предходни победители, кулинарни експерти, емблематични готвачи, като страната домакин Испания е имала право само да излъчи представител в журито, без да има участник в състезанието. Освен българския представител Николай Тодоров – Ник, в състезанието са се включили още участници от Мексико, Перу, Франция, ОАЕ, Италия, Китай, Ирландия и Румъния.

Надпреварата датира от 2017 година, а организаторите подчертават, че с всяка изминала година интересът от участници, спонсори и публика се увеличава.

2024 © Варна е

На Летище Варна посрещнаха първи полет от Париж

Полети по новата авиолиния ще се извършват два пъти седмично – всеки понеделник и четвъртък, до октомври
На Летище Варна посрещнаха първи полет от Париж

Националният авиопревозвач стартира нова сезонна линия от Варна до Париж. До октомври полети между морския ни град и френската столица ще се изпълняват два пъти седмично – всеки понеделник и четвъртък.

Първият полет от Париж беше посрещнат тържествено на Летище Варна на 17 април с воден салют – традиционен поздрав към новите маршрути. Пътниците на борда бяха приятно изненадани от вниманието.

За първи път директните полети от Варна кацат на международното летище "Шарл дьо Гол", от което се осъществяват връзки към стотици западноевропейски и междуконтинентални дестинации.

Така жителите на Варна и региона в Северното Черноморие получават още по-удобна възможност да посетят както френската столица, така и да пътуват до редица световни точки.

Билетите по новата линия се предлагат на цени от 169 евро в едната посока, като в икономична класа са включени 10 кг ръчен багаж и малка лична чанта (дамска чанта или лаптоп), безплатна регистрация и кетъринг на борда.

Полетите до Париж, както и сезонните директни линии до Прага и Франкфурт, които стартират през юни, ще се изпълняват с най-новите самолети от флотилията на "България Еър" – модерните Airbus A220. Те предлагат комфортна и просторна кабина, по-широки седалки в икономична класа, по-големи прозорци и отделения за багаж, заедно с USB зареждане на електронни устройства, което гарантира още по-приятно пътуване за всеки пасажер на борда.

За резервации и повече информация за полетите от Варна до Париж можете да се свържете с Центъра за обслужване на клиенти на e-mail: callFB@air.bg, да посетите официалния сайт www.air.bg или чрез мобилното приложение на "България Еър". Билети може да бъдат резервирани и в офисите на авиокомпанията в страната и в чужбина, както и през агентската мрежа.

2025 © Варна е / снимки: Ивайло Старчев за Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт