Мобилно меню

Черноморската паеля на Ник е в ТОП 12 на световното първенство

Победител в кулинарната надпревара по приготвяне на паеля стана шеф Джо Падила от Пуерто Рико, следван от представителите на Колумбия и Япония
Черноморската паеля на Ник е в ТОП 12 на световното първенство
532

През изминалата седмица приключи Световното първенство по приготвяне на паеля във Валенсия, Испания. На 20 септември, на пристанището в третия по големина град в Испания, известен като първоизточника на най-популярното испанско ястие, топ готвачи от цял свят премериха сили, за да излъчат победителя за 2024 година. Това е шеф Джо Падила от Пуерто Рико. Той е опитвал 3 пъти да достигне до финалите, като едва през тази година опитите му са дали резултат. В челната тройка се класираха представителите на Колумбия и Япония.

Част от условията са били да бъде представена авторска рецепта за паеля.

Българският представител Николай Тодоров – Ник, представи пред журито своя идея - Черноморска паеля.

"Продуктите за тази рецепта са изцяло от Черно море и региона. Доставката до Валенсия на пресни морски продукти беше сложна, но с доста перипетии успяхме.

Журито и медиите, които опитаха моята паеля останаха приятно изненадани и впечатлени.

Рапанът беше сред основните ми продукти, а сушеният ватос една от пазените тайни"- сподели Николай Тодоров след завръщането си в България.

"Прекарахме цяла седмица в компанията на уникални готвачи от 4 континента. Програмата ни беше впечатляваща и включваше мастър класове, демонстрации, посещения на емблематични места за испанската кулинария, срещи с атрактивни личности. За мен и асистента ми, това участие се оказа много повече от приключение.

За България, успехът е огромен.

Нашата страна вече е на картата на това кулинарно състезание и български представители ще могат да се включват и занапред" - допълва първият български участник в престижният форум.

Представителите на страните финалисти бяха във Валенсия от 17 до 22 септември, а финалното готвене, по време на което всички участници едновременно приготвят своите ястия, е организирано в световния ден на (World Paella Day) - 20 септември. Уменията и вкусовите качества на приготвената от всеки един финалист паеля са оценени от жури, в състава на което са включени предходни победители, кулинарни експерти, емблематични готвачи, като страната домакин Испания е имала право само да излъчи представител в журито, без да има участник в състезанието. Освен българския представител Николай Тодоров – Ник, в състезанието са се включили още участници от Мексико, Перу, Франция, ОАЕ, Италия, Китай, Ирландия и Румъния.

Надпреварата датира от 2017 година, а организаторите подчертават, че с всяка изминала година интересът от участници, спонсори и публика се увеличава.

2024 © Варна е

Бум в покупките на автомобили у нас

Причината - хората очакват поскъпване
Бум в покупките на автомобили у нас

Огромен ръст в покупките на нови автомобили отчитат търговците в страната. Над 40 000 току-що произведени коли са продадени само до септември. Очакванията са до края на годината броят им да надвиши 55 000. Голямо търсене има и при колите на старо, съобщава БНТ. Основната причина за това е очакваният ръст в цените. 

Търговците отчитат повишение около 10 - 20% на продажбите на втора употреба коли.

Най-търсени са автомобилите на възраст около 10 години, с нисък разход на гориво.  А сериозен процент се ориентира и към електрическите и хибридните автомобили.

Рекордни продажби отчитат и на пазара на нови превозни средства. Клиентите, които залагат на тях, са склонни да платят по-висока цена, за да получат повече екстри.

Голяма част от утвърдените автокъщи интегрират лизингов софтуер в онлайн представянето на автомобилите, за да оптимизират и улеснят още повече процеса на покупка, което също оказва влияние за възходящия тренд, допълват от бранша.

2025 © Варна е / източник: БНТ; снимка: isauto.net