Мобилно меню

Иновативни идеи представиха студенти по кулинарни изкуства във Варна

Впечатляващи нововъведения в храненето, както и възможностите за тяхното реално приложение, бяха презентирани по време на форума “Food Innovation Exhibition”
Иновативни идеи представиха студенти по кулинарни изкуства във Варна

Уникално кулинарно изложение “Food Innovation Exhibition” даде сцена за изява на студенти от Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт - Варна. Като част от дисциплината „Иновации и креативност в кулинарните изкуства“, студентите от специалностите „Гастрономия и кулинарни изкуства“ и „Хотелиерство и кулинарни изкуства“ имаха задачата да създадат свои собствени иновативни продукти, както и да проектират възможности за тяхното внедряване в реални условия. 

"Продуктите трябваше да са уникални, несъществуващи за дадения пазар, а също така и да предлагат ново преживяване за всички сетива. Преди всичко, обаче, задачата на студентите бе да преминат през целия цикъл от зараждането на една иновативна идея, през планирането и реализирането ѝ, до въвеждане на оперативно производство и позиционирането ѝ като готов продукт на пазара. По този начин студентите използват всички придобити знания и умения от обучението си в университета и демонстрират, че са готови да успеят и в реални условия", разказват организаторите от Висшето училище по мениджмънт във Варна. 

Във финалния елемент от изпитанието студентите подготвиха собствени щандове, на които презентираха своите иновативни продукти пред гости и преподавателите по дисциплината –  шеф Хю Бутен – Директор на Институт по кулинарни изкуства, доц. д-р Мая Иванова – ръководител на Катедра „Туризъм“ и ас. Ирина Петкова – програмен директор на програмата „Culinary Arts Management” за стратегическия академичен партньор на ВУМ, Cardiff Metropolitan University. Външни за модула оценители бяха преподавателите в Институт по кулинарни изкуства шеф Калоян Колев и шеф Станислав Кубарев.

Освен преподавателите си, младите кулинари впечатлиха и гостуващия оценител от Метро България Марина Маринова. Като резултат от успешното сътрудничество с Институт по кулинарни изкуства, те наградиха най-сполучливите продукти, съответстващи на визията и концепцията на Метро и реално приложими в ХоРеКа сектора. 

Сред печелившите бяха Димитър Пасков с уникална серия дезодоранти за храна „Spice Up” и Анастасия Подолская, която представи екстракт от нар и хималайска сол „Pom Himalaya Elixir”. 

Безспорен победител бе Александър Шопов със своя иновативен продукт, рибени джърки, които представи в две вариации – сьомгова пъстърва с медена марината и лаврак с терияки. 

Специална награда бе връчена на Хосе Луис Ордонез Флорес, който представи добавка от маринован чесън в тракийски и латиноамерикански вариант, съответно инспирирани от българските традиции и от кухнята на родната му страна Ел Салвадор. Той ще получи възможност да презентира рамо до рамо с шеф инструктора в Институт по кулинарни изкуства Калоян Колев в рамките на кулинарна демонстрация на „Метро Академия“ на предстоящия професионален форум за висша кулинария "Гастрономикс 2024“, който ще се проведе периода 13-16 февруари 2024 в Интер Експо център в София.

Сред останалите иновативни идеи тази година бяха PowerChews (дъвчащи гумени мечета за успешна тренировка), Протеинови маршмелоу, Boosterka Energy Gum (дъвка за балончета с кофеин), Garbanzo Elegance (Шоколадов дип от нахут), Халвандула (халва от лавандула и спирулина) и много други.

2024 © Варна е / снимки: Висше училище по мениджмънт - Варна

Празници на гроздолечението организират в курорта Св. Св. Константин и Елена

Дните от 3 до 8 септември ще са посветени на виното и СПА терапиите с гроздови продукти
Празници на гроздолечението организират в курорта Св. Св. Константин и Елена

От 3 до 8 септември в курорта Св. Св. Константин и Елена край Варна ще се проведат Празници на гроздолечението, виното и СПА терапиите с гроздови продукти.

Организаторите канят всички желаещи да научат повече за историята и традициите и на първия български морски курорт, свързани с гроздолечението, което е било много популярно през 30-те години на миналия век век. Те са запазени и до днес, като модерният им вариант се практикува в много от СПА центровете на хотелите в курорта. Терапиите с грозде и гроздови продукти в съчетание с минералната вода помагат за извеждане на токсините и шлаките от тялото, и за релакс на мускулите, за подобряване на имунитета и защитните функции на кожата, стимулират кръвообращението, както и синтеза на колаген.

Гроздето е ценено не само заради отличните си вкусови качества, но и заради своите лечебни свойства.

Посетителите на Празниците на гроздолечението в Св. Св. Константин и Елена от 3 до 8 септември ще имат възможност да спечелят подаръчни ваучери за СПА процедури в курорта и да усетят лично комбинацията от благотворното влияние на лечебната минералната вода с гроздови продукти при разкрасителни процедури и терапии за лице и тяло.

Друг от акцентите на събитието ще бъде представянето на специално подбрани вина от утвърден сомелиер. Посетителите ще имат възможност да опитат различни сортове вина от Варненския регион, които отразяват уникалността на българската винена култура. Сомелиерът ще сподели интересна информация за процеса на винопроизводство, както и за подходящите комбинации с храна.

Пълната програма за Празници на гроздолечението в курорта Св. Св. Константин и Елена, вижте ТУК.

2025 © Варна е / снимки: Св. св. Константин и Елена