Мобилно меню

Иновативни идеи представиха студенти по кулинарни изкуства във Варна

Впечатляващи нововъведения в храненето, както и възможностите за тяхното реално приложение, бяха презентирани по време на форума “Food Innovation Exhibition”
Иновативни идеи представиха студенти по кулинарни изкуства във Варна

Уникално кулинарно изложение “Food Innovation Exhibition” даде сцена за изява на студенти от Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт - Варна. Като част от дисциплината „Иновации и креативност в кулинарните изкуства“, студентите от специалностите „Гастрономия и кулинарни изкуства“ и „Хотелиерство и кулинарни изкуства“ имаха задачата да създадат свои собствени иновативни продукти, както и да проектират възможности за тяхното внедряване в реални условия. 

"Продуктите трябваше да са уникални, несъществуващи за дадения пазар, а също така и да предлагат ново преживяване за всички сетива. Преди всичко, обаче, задачата на студентите бе да преминат през целия цикъл от зараждането на една иновативна идея, през планирането и реализирането ѝ, до въвеждане на оперативно производство и позиционирането ѝ като готов продукт на пазара. По този начин студентите използват всички придобити знания и умения от обучението си в университета и демонстрират, че са готови да успеят и в реални условия", разказват организаторите от Висшето училище по мениджмънт във Варна. 

Във финалния елемент от изпитанието студентите подготвиха собствени щандове, на които презентираха своите иновативни продукти пред гости и преподавателите по дисциплината –  шеф Хю Бутен – Директор на Институт по кулинарни изкуства, доц. д-р Мая Иванова – ръководител на Катедра „Туризъм“ и ас. Ирина Петкова – програмен директор на програмата „Culinary Arts Management” за стратегическия академичен партньор на ВУМ, Cardiff Metropolitan University. Външни за модула оценители бяха преподавателите в Институт по кулинарни изкуства шеф Калоян Колев и шеф Станислав Кубарев.

Освен преподавателите си, младите кулинари впечатлиха и гостуващия оценител от Метро България Марина Маринова. Като резултат от успешното сътрудничество с Институт по кулинарни изкуства, те наградиха най-сполучливите продукти, съответстващи на визията и концепцията на Метро и реално приложими в ХоРеКа сектора. 

Сред печелившите бяха Димитър Пасков с уникална серия дезодоранти за храна „Spice Up” и Анастасия Подолская, която представи екстракт от нар и хималайска сол „Pom Himalaya Elixir”. 

Безспорен победител бе Александър Шопов със своя иновативен продукт, рибени джърки, които представи в две вариации – сьомгова пъстърва с медена марината и лаврак с терияки. 

Специална награда бе връчена на Хосе Луис Ордонез Флорес, който представи добавка от маринован чесън в тракийски и латиноамерикански вариант, съответно инспирирани от българските традиции и от кухнята на родната му страна Ел Салвадор. Той ще получи възможност да презентира рамо до рамо с шеф инструктора в Институт по кулинарни изкуства Калоян Колев в рамките на кулинарна демонстрация на „Метро Академия“ на предстоящия професионален форум за висша кулинария "Гастрономикс 2024“, който ще се проведе периода 13-16 февруари 2024 в Интер Експо център в София.

Сред останалите иновативни идеи тази година бяха PowerChews (дъвчащи гумени мечета за успешна тренировка), Протеинови маршмелоу, Boosterka Energy Gum (дъвка за балончета с кофеин), Garbanzo Elegance (Шоколадов дип от нахут), Халвандула (халва от лавандула и спирулина) и много други.

2024 © Варна е / снимки: Висше училище по мениджмънт - Варна

Лишават Елизабет Кравец от титлата Мис България

Трофея и отговорностите на Кралица на красотата поема първата подгласничка Илияна Борисова
Лишават Елизабет Кравец от титлата Мис България
695

Конкурсът "Мис България" ще отнеме короната на миналогодишната победителка от Варна Елизабет Кравец. Това съобщиха от организацията, която стои зад конкурса, с официален пост в социалните мрежи. От него става ясно, че решението е взето поради "... неспазване на задълженията на госпожица Кравец и нейно участие в дейности, които противоречат на ценностите на организацията Мис България". От организацията са категорични, че нарушенията, с които свързват Елизабет Кравец, са увредили имиджа и престижа на националния конкурс.

"Госпожица Кравец не изпълни задълженията, налагани от дадената ѝ титла!"

Според организацията на конкурса, отношението на настоящата носителка на титлата е донесло щети на организацията Мис България, както по отношение на дългогодишни партньорства, така и във връзка с инициирането на нови взаимоотношения.

"След внимателно разглеждане и обстоен преглед на обстоятелствата, организацията Мис България реши, че тези нарушения подкопават интегритета и репутацията на конкурса и неговата общност!"

Решението, да се отнеме титлата и короната от Елизабет Кравец влиза в сила незабавно, подчертават от конкурса Мис България.

"Считано от днес, 3 юни 2024 година, госпожица Елизабет Кравец няма право да ползва търговската марка с наименованието Мис България в своята комуникация, включително в социалните мрежи и във фактурите си."

Решението на организацията е титлата Мис България да бъде поета от първата подгласничка Илияна Борисова, която да изпълнява и отговорностите, свързани с короната.

"Ние имаме пълно доверие в нейната способност да представлява нашата организация с грация, достойнство и в съответствие с нашите ценности", подчертават организаторите на конкурса.

Те уверяват, че решението не е взето с лекота и изтъкват, че са наясно, че то ще изненада мнозина.

"Нашият основен ангажимент е насочен към принципите на справедливост, чест и положително представяне на конкурса", изтъкват още организаторите на Мис България и допълват, че Елизабет Кравец "... се възползва от тази възможност, без да вземе предвид организацията и нейните ценности".

От организацията изтъкват, че многократно са уведомявали Елизабет Кравец за проблемите. "Надяваме се, че тя разбира и уважава основанията за вземане на това решение. Желаем на госпожица Елизабет Кравец, бивша Мис България, всичко най-добро в бъдещите ѝ начинания", завършват организаторите на конкурса. Становището е подписано от Гаел Бонел Санчез - ръководител на Мис България.

2024 © Варна е