Мобилно меню

Иновативни идеи представиха студенти по кулинарни изкуства във Варна

Впечатляващи нововъведения в храненето, както и възможностите за тяхното реално приложение, бяха презентирани по време на форума “Food Innovation Exhibition”
Иновативни идеи представиха студенти по кулинарни изкуства във Варна

Уникално кулинарно изложение “Food Innovation Exhibition” даде сцена за изява на студенти от Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт - Варна. Като част от дисциплината „Иновации и креативност в кулинарните изкуства“, студентите от специалностите „Гастрономия и кулинарни изкуства“ и „Хотелиерство и кулинарни изкуства“ имаха задачата да създадат свои собствени иновативни продукти, както и да проектират възможности за тяхното внедряване в реални условия. 

"Продуктите трябваше да са уникални, несъществуващи за дадения пазар, а също така и да предлагат ново преживяване за всички сетива. Преди всичко, обаче, задачата на студентите бе да преминат през целия цикъл от зараждането на една иновативна идея, през планирането и реализирането ѝ, до въвеждане на оперативно производство и позиционирането ѝ като готов продукт на пазара. По този начин студентите използват всички придобити знания и умения от обучението си в университета и демонстрират, че са готови да успеят и в реални условия", разказват организаторите от Висшето училище по мениджмънт във Варна. 

Във финалния елемент от изпитанието студентите подготвиха собствени щандове, на които презентираха своите иновативни продукти пред гости и преподавателите по дисциплината –  шеф Хю Бутен – Директор на Институт по кулинарни изкуства, доц. д-р Мая Иванова – ръководител на Катедра „Туризъм“ и ас. Ирина Петкова – програмен директор на програмата „Culinary Arts Management” за стратегическия академичен партньор на ВУМ, Cardiff Metropolitan University. Външни за модула оценители бяха преподавателите в Институт по кулинарни изкуства шеф Калоян Колев и шеф Станислав Кубарев.

Освен преподавателите си, младите кулинари впечатлиха и гостуващия оценител от Метро България Марина Маринова. Като резултат от успешното сътрудничество с Институт по кулинарни изкуства, те наградиха най-сполучливите продукти, съответстващи на визията и концепцията на Метро и реално приложими в ХоРеКа сектора. 

Сред печелившите бяха Димитър Пасков с уникална серия дезодоранти за храна „Spice Up” и Анастасия Подолская, която представи екстракт от нар и хималайска сол „Pom Himalaya Elixir”. 

Безспорен победител бе Александър Шопов със своя иновативен продукт, рибени джърки, които представи в две вариации – сьомгова пъстърва с медена марината и лаврак с терияки. 

Специална награда бе връчена на Хосе Луис Ордонез Флорес, който представи добавка от маринован чесън в тракийски и латиноамерикански вариант, съответно инспирирани от българските традиции и от кухнята на родната му страна Ел Салвадор. Той ще получи възможност да презентира рамо до рамо с шеф инструктора в Институт по кулинарни изкуства Калоян Колев в рамките на кулинарна демонстрация на „Метро Академия“ на предстоящия професионален форум за висша кулинария "Гастрономикс 2024“, който ще се проведе периода 13-16 февруари 2024 в Интер Експо център в София.

Сред останалите иновативни идеи тази година бяха PowerChews (дъвчащи гумени мечета за успешна тренировка), Протеинови маршмелоу, Boosterka Energy Gum (дъвка за балончета с кофеин), Garbanzo Elegance (Шоколадов дип от нахут), Халвандула (халва от лавандула и спирулина) и много други.

2024 © Варна е / снимки: Висше училище по мениджмънт - Варна

100 безплатни саксии с цветя ще получат варненци за Цветница

По време на акцията във Варна, всеки участник ще може да вземе една саксийка с разсад до изчерпване на предвидените цветя
100 безплатни саксии с цветя ще получат варненци за Цветница

На 26-и април, петък, от 10:30 часа ще се проведе акция „Вземи и засади”, на която ще бъдат раздадени 100 саксийки с разсад за цветя. Събитието, което е насрочено за последния работен ден преди Цветница,  ще се проведе пред фронт офиса на организаторите от една от големите агенции за недвижими имоти на бул. "Осми приморски полк" 60.

Целта на инициативата е да насърчи отглеждането на повече цветя, не само заради облагородяването на градската среда, което цветните балкони носят, но и поради още една много важна причина - пчелите. Глобалният растеж на човешката популация изпреварва наличните колонии от медоносни пчели, тази тенденция повишава опасността от недостиг на опрашители и това в най-голяма степен важи за градовете.

„За нас това е изключително важна кауза. Нашият бизнес е свързан с намирането на най-добрия дом за хората, а понякога забравяме, че градът и Земята са нашият общ дом.

Чувстваме отговорност към градската среда и нейното облагородяване.

Целта не е да озеленим нечий балкон, а да дадем пример и да насочим вниманието към тази важна тема. Вярваме, че промяната започва от нас и тази акция е добър начин да сплотим екипа около малките, но значими неща” – коментира Христо Цветков, управител на Явлена - Варна.

Засаждането на малка медоносна градинка на балкона е един от лесните и приятни начини, с които хората могат да помогнат за опазването на този важен биологичен вид. Редица европейски градове насърчават градското пчеларство в по-голям мащаб, като градски кошери могат да бъдат открити дори на покривите на Бундестага и операта в Париж. По време на акцията във Варна, всеки участник ще може да вземе една саксийка с разсад до изчерпване на предвидените цветя.

2024 © Варна е