Мобилно меню

Първият българин дегустатор на зехтин: Лютият и горчив вкус са знак за високо качество

Маслото от зелени маслини е с много по-добри вкусови и здравословни качества, отколкото от узрелите, отбелязва Радослав Елефтеров
Първият българин дегустатор на зехтин: Лютият и горчив вкус са знак за високо качество
3540

 

Радослав Елефтеров е първият дегустатор на зехтин у нас. Роден е във Велико Търново, но от доста години живее във Валенсия, където се заражда и интересът му към маслината и любопитството за качествата на добиваното от нея масло. Въпреки, че в България няма особени традиции в използването на зехтин, Испания е световният лидер в производството му, така че съвсем не е неочаквана професионалната ориентация на Радослав в тази сфера. След поредица обучения, той се квалифицира като дегустатор и сомелиер на зехтин. Поставил си е за цел с поредица обучения да формира вкуса на българина и да го превърне в ценител на зехтина. Предлага на родния пазар селекция от висококачествени зехтини, дегустирани от самия него. Макар да изглежда, че вече знае всичко за маслините и маслото, произвеждано от тях, Радослав продължава да се усъвършенства професионално като посещава учебни курсове и семинари, организирани от светила в сферата, голяма част, от които, той познава лично.

За любопитната история на маслината и нейното разпространение, за здравословните качества на зехтина и за това как да различим добрия от некачествения, за майсторството да откриеш различните нюанси във вкуса му, разказа Радослав Елефтеров в интервю за ВАРНА Е.

 

Радослав, кога и как се зароди любовта ви към зехтина?

Интересът ми към зехтина се зароди още през 2016 година и аз не съм сигурен точно как. Все повече се убеждавам, че това е Божа работа. Все пак маслиновото масло е първото, което е използвано за религиозни ритуали и е описано в Библията. В гръцката митология всички свързват зехтина с Атина Палада. Според Библията, след потопа, в който Ной спасява хора и животни, точно маслиновата клонка е била в клюна на гълъба и това е първото оцеляло растение. От тогава маслиновото масло се използва за помазване с религиозна цел. То първо в света е използвано и в кулинарията.

Аз живея в Испания от 20 години, но в началото не обръщах особено внимание на зехтина, като храна или пък бизнес, не харесвах горчивия му вкус. Веднъж попаднах на няколко групи в социалните мрежи и така в мен се зароди интерес към този продукт. Впечатлих се, потърсих курсове за сомелиери на зехтин, повече на шега, беше ми любопитно да разбера какво представлява тази професия. Тогава открих в Мадрид, в Андалусия във Валенсия училища, където се обучават дегустатори на зехтин. Записах се в Мадрид, на първия курс, който включваше 160 часа теория и 30 часа практика. Започнаха да ни обучават буквално от А-Б, да изучаваме маслини, сортове, тероари, регионите където се отглеждат, как те влияят върху качеството на зехтина. Така започнах да отсявам нюансите във вкуса на зехтина, научих се да харесвам и лютивото и горчивото в него, научих и много приятели да го харесват.

След първия курс по дегустация на зехтин, продължих и с други - в Андалусия, в Галиция и още един в Мадрид, който беше на по-високо ниво. През 2021 година прекарах и едноседмично обучение в град Менхибар във фондация, която носи името Дел Оливар (Фондация на Маслината). След него пак за една седмица бях в Института по обучение в област Андалусия. Тази година съм запланувал обучение в Университета в Хайен, професионален тримесечен курс, организиран от Международния съвет по зехтина.

Разкажете ни накратко за историята и видовете маслини, какво е специфично при тяхното отглеждане и бране! Каква е тайната на технологията за добиването на качествен зехтин?

Като генетичен материал има познати около 1600 сорта маслини, но около 1200 са изследвани. Разпространени са в 65 страни по света, като най-често се срещат в средиземноморския регион. Исторически не е известно от къде точно е тръгнала и как се е зародила маслината. Повечето хора свързват маслината с Гърция или с Крит, но най-старите данни за открити маслини за от Палестина и Етиопия. Намерени са останки на костилка от маслина на над 6000 години. Най-старото маслиново дърво в Европа, което е още живо и дава плод е на остров Крит и е на около 3000 години.

Финикийците са първите разпространители на маслината. Те я пренасят в Крит, който тогава е бил огромен търговски и разпределителен център. От Крит маслиновото дърво започва да се разпространява - първо на Апенинския полуостров и Северна Африка, след което римляните популяризират маслината и в останалия свят. От Испания маслината се прехвърля и в Латинска Америка.

Днес маслини се отглеждат в Австралия, Аржентина, Бразилия, Чили, Перу, Мексико, Калифорния. Китай, Украйна, Грузия, Азербайджан, Узбекистан, Япония също имат 1-2 сорта маслини. В България доколкото знам има маслинови насаждения в петричко, като ги преработват на зехтин в Гърция.

Винаги съм се чудил, защо след като в целия регион има чудесни условия за отглеждане на маслини, само в България това не е традиционна практика. Маслини има в Гърция, Турция, Албания, Хърватия, Словения. Може би у нас тепърва предстои да се разпространят.

Характерно за Испания и Гърция е, че там маслиновите дървета се отглеждат на големи разстояния едно от друго. Преди години не е имало поливна система. Днес има много сортове маслини, които се отглеждат за интензивно производство на зехтин и подобно на лозята, дръвчетата за засадени на редове. Те позволяват машинно бране.

Не всички сортове маслини са подходящи за интензивно отглеждане. Много е важен видът на почвата, както и климатичните особености на съответния регион - слънце, дъжд, вятър и минусови температури. Надморската височина също влияе на качествата на зехтина. На колкото по-висока надморска височина е маслиновото дърво, толкова “по-лек” е зехтинът, като интензитет на вкус и аромат. В по-влажен регион с по-обилен дъжд и напояване също се получава “по-лек” зехтина. Колкото е по-суха зоната, в която се отглеждат маслиновите дръвчета, толкова  по-концентриран, “по-тежък” става зехтинът.

Вкусът на един и същ сорт маслина се различава, когато се отглежда в различни държави, дори и в различни региони на една и съща държава, които имат характерни особености на почвата, климата и надморската височина.

Например зехтинът от испанския сорт Арбекина, с произход Каталуния няма почти нищо общо със зехтина от същия сорт отглеждан в Андалусия. Само тренирани дегустатори биха открили приликата в нюансите.

Качеството на зехтина зависи от два основни фактора. На първо място влияние оказват т.нар. “агрономични фактори”, които включват климатичните условия, начина на отглеждане, торене и бране на маслината. Другата група фактори, които влияят на качеството на зехтина, са т.нар. “технологични фактори” - начинът на производство, хигиената в предприятията и технологията, която се използва за преработка на маслината в зехтин, както и качествата на самия технолог, който прави зехтина. Значение има, дали маслините са узрели, дали са полуузрели, дали са зелени, дали се наблюдават заболявания или наранявания по тях.

За добър зехтин маслините трябва да са изцяло здрави, а смилането им на каша да е станало максимално бързо след брането от дървото, преди да започне ферментация.

Ролята на дегустатора също има отношение към качеството на зехтина, което получава потребителя. На първо място той разпознава качеството и отчита дали има дефекти - ако има такива, не се допуска до пазара. Важно е да се анализира точно видът на дефекта и причината за появяването му.

Вие ли сте единственият българин дегустатор на зехтини?

В България бях първия, въпреки че това е малко спорен въпрос. Иначе сме само двама в страната. Знам за още една колежка от София - Анна Петкова, с която не се познаваме лично, но комуникираме във Фейсбук.

Каква е ролята и целта на дегустатора на зехтина? Как се дегустира зехтин? Кои характеристики се оценяват?

Ролята на дегустатора е много важна за определяне качеството на зехтина. Една от основните цели е класифициране на зехтина като Върджин (Virgin) или Екстра Върджин (Extra Virgin). За целта са необходими 2 анализа. Химичен, който се извършва в лаборатория и органолептичен, който се извършва от дегустатора.

Ние трябва да оценяваме аромат и вкус, да определим какви аромати се откриват в зехтина и дали те са положителни или отрицателни. Трябва да се долови и определи интензитета на лютиво и горчиво - това са положителни характеристики за зехтина.

Много незапознати хора у нас си мислят, че ако горчи или люти зехтинът е развален, но това не е така, точно обратното. Повечето българи сме свикнали с вкуса на неутрални зехтини. Аз дори като малък си спомням, че всички зехтини, които се продаваха у нас, бяха с един и същ вкус. Горчивото и лютивото, това са основните характеристики определящи високото качество на зехтина.

В зехтина се срещат около 13 вида дефекта. Нашата задача е, чрез тренировки да открием тези дефекти, и с какъв интензитет се проявяват. Дефектите се разделят на няколко класа - с лек, среден и тежък интензитет на усещане в зехтин. Тези с дефекти в допустими граници се определят като клас Върджин.

Каква е целта на обученията, в които участвате и сам провеждате? Как допринасят за повишаването на  хранителната естетика и култура у българина по отношение на зехтина?

Целта на нашите обучения е да се подобри културата и интереса на българина към зехтина, да се научи как да го използва правилно, да разбере какво представлява и как се добива маслиновото масло, какви са положителните и отрицателните му характеристики и как може да познае дали зехтинът е миналогодишен, дали е от пресни маслини, дали е от узрели маслини, дали е клас Върджин или Екстра Върджин. Искаме също да научим хората как да употребяват и комбинират правилно зехтина в кулинарията.

Каква е разликата между Върджин и Екстра Върджин зехтин?

Според Международния съвет по зехтин, той се разделя в 4 групи - Екстра Върджин, Върджин, Рафинирано масло 80% с добавен 20% екстра върджин зехтин и Масло от кюспе на маслина.

Дали един зехтин да се определи като Върджин или Екстра Върджин, зависи от няколко параметъра -  Киселинност, Аромат, Вкус. Нивото им в даден зехтин се определя от химичните лаборатории и от дегустацията.

Стандартният панел от дегустатори за всеки един зехтин се състои от 15 човека. Те определят какъв е неговият клас, като тяхната оценка върви заедно с тази на химичните лаборатории - без един от двата типа анализ не може да се определи какъв е класът на зехтина.

За Екстра Върджин е определена граница на киселинност от 0,1 до 0,8%. При него, за разлика от Върджин зехтина,  не се допускат никакъв вид дефекти. Върджин зехтинът се използва предимно за готвене, за хотели и ресторанти, за пържене. Трайността на Екстра върджин-а е по-висока, от тази на Върджин-а, който се окислява много по-бързо във времето. Той има по високо съдържание на полифеноли, които го правят стабилен и издръжлив на окисление.

С какво испанският зехтин се отличава от гръцкия, италианския или турския, от кои сортове маслини се добива?

Сортовете маслини, от които се прави зехтинът са различни, по това се отличава, основно. В Испания има около 230-240 сорта маслини, които се използват за производство на зехтин. В Турция, Гърция, Италия и т.н. си имат други сортове маслини, за производство на зехтин. Във всяка държава сортовете маслини се различават и по вкус и по качество. Сортът маслина Коронейки, който е основен в Гърция, с около 80%, има огромна разлика със сорта Коронейки, който се отглежда в Испания. Това е благодарение на почвата и климатичните условия. Гърция има предимно влажен средиземноморски климат, докато вътрешната част на Испания има континентален климат, който не е с толкова висока влажността. Много хубави зехтини има и в Турция и в Гърция. Разликата е в сортовете маслини, тези които ги има в Испания ги няма в другите държави, и поради климатичните условия се различават по вкуса.

Как да познаем, че определен зехтин е развален или некачествен?

Точно това е една от основните цели на обученията, които организираме. Много хора в България  са свикнали да тестват зехтина на “замръзване” в хладилник, което е много грешен и неправилен подход.

Понеже в България не отглеждаме маслини и нямаме традиции, много българи смятат, че ако зехтинът “замръзне” значи е качествен.

Това не е правилно, никъде по света не се дегустира и определя качеството на зехтина по начина и степента на замръзване. Замръзването означава наличието на мастни киселини. Зехтини от различни сортове маслини замръзват по различен начин и за различно време. 80% от съдържанието на зехтина е олеинова киселина. Дали замръзва или не зехтинът - това не е гаранция за качеството му. Най-важното предимство на добрия зехтин е ароматът, но само трениран дегустатор може да определи по аромата дали зехтинът е гранясал, вкиснат, дали е замърсен. Трябва да е опитвал и помирисвал многократно такива зехтини, за да може после да ги открива с лекота. Много е сложно за потребителя сам да разбере дали един зехтин е качествен. На нашите семинари ние ги учим на това.

В България няма специалисти, които да направят дегустации и да определят реалното качество на зехтините.

Аз съм свидетел и твърдя, че у нас се продават развалени зехтини с описание върху етикета, като Екстра Върджин. Липсва специализирано законодателство и методология по този въпрос.

Какъв е правилният начин за съхранение на зехтина? Има различни видове опаковки, кои са за препоръчване - метални, керамични, стъклени, пластмасови?

Най-добрата опаковка за зехтин към момента е Bag in Box. За разлика от стъкленото шише, при което с всяко отваряне и наливане навлиза кислород който контактува със зехтина, опаковката Bag in Box не позволява на зехтина да се окисли. Торбичките в кутиите са Алуминиеви или PVC. Изследванията сочат, че с този тип опаковка  зехтинът запазва 95% от качествата си за период до 3 години. Важно е той да не се излага на пряка слънчева светлина и топлина.

Температурата, на която е добре да се съхранява, е до 18 градуса, понеже топлината разгражда мазнините. Дори да е в най-добрата опаковка, ако е на топло място зехтинът ще се развали бързо. Той трябва да се съхранява на хладно и тъмно място.

Много потребители и професионалисти също така замразяват зехтина на малки дози във фризер. Не се препоръчва неколкократно замразяване и размразяване, но за еднократно използване е добър вариант. Може да се използват и обикновени формички за лед, както и да се комбинира с добавени в зехтина билки или подправки - при сервиране върху топло ястие и постепенно разтапяне ароматите започват да се разтварят и ухаят.

След Bag in Box опаковката, по качество на съхранение, се нарежда стъклото - тъмното стъкло, а след него металната тенекия, която е за бърза и кратка употреба, но от която може да се пресипе при отваряне в по-малки стъклени съдове. Много производители използват и керамични съдове, както в древността, т.нар. делви. Но при тях е имало други проблеми, един от основните е, че керамиката задържа водата, а това води постепенно до сгъстяване, както и ферментация и разваляне на зехтина. Повечето производители сега използват керамиката основно с рекламна и маркетингова цел, за да изглеждат продуктите им по-автентични.

Как да разчитаме термините по етикетите на зехтините?

Има задължителна информация, която трябва да бъде посочена на етикета на зехтина: Кой е производителят, Партиден номер - коя година е произведен, т.е. коя реколта е зехтинът, Срок на годност - от датата на бутилиране.

Много производители продължават да изписват и процента киселинност на зехтина, което няма никакво отношение върху качеството му и вече има забрана това да се прави. Киселинността няма никакво значение за потребителя, нито отношение към вкуса на зехтина. Проценти не би трябвало да се изписват върху качествените зехтини.

Терминът “Студено пресован” също се изписва на някои етикети. Това също няма особено отношение към качеството на зехтина. Преди години за извличане на зехтина са се използвали основно преси, направени от лико на дърво, между които преминава маслиновата каша и се пресова. “Студено” означава, че суровината не е загрята на повече от 27 градуса, понеже при над 30 градуса по целзий вече се получава прегаряне на зехтина. В наши дни, за индустриално производство, методът на пресоване почти не се прилага, използва се предимно екстракция, чрез центрофугиране. Причината е, че методът на пресоване създава много предпоставки за създаване на дефекти още при извличането на зехтина, като окисляване или ферментиране.

Как влияе на здравето и какви са останалите му приложения, освен в кулинарията?

Всички изследвания сочат, че зехтинът е много полезен за здравето, понеже съдържа много антиоксиданти. Съдържа Олеуропеин, който е “виновен” и за горчивия вкус на зехтина. Олеуропеинът има антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства, регулира кръвното налягане и засилва имунитета. Използва се за превенция и профилактика на диабет тип 2. Лютивият вкус на зехтина се дължи на полифенола Олеокантал, който някои специалисти наричат “унищожителят на раковите клетки”. В зехтина има високо съдържание и на още един доказан антиоксидант - Витамин Е, който е мастноразтворим витамин и по-лесно се приема от организма.

Друг продукт, освен зехтин, който се произвежда от маслини е маслиновата паста или пастет. Той бива 2 вида - от узрели (черни) и от зелени маслини. Аз лично препоръчвам употребата на пастет от зелени маслини, понеже в него полезните и здравословни съставки са повече. Узрялата маслина е претърпяла процес на окисляване още на дървото, като при зелената не е така, тя е запазила всички полезни съставки в себе си. Ето това вече е и въпрос на изграждане на навици и придобиване на знания, които ние като специалисти даваме на хората.

Вие също предлагате зехтин на българския пазар. Как се приема от потребителите, нараства ли търсенето, от къде може да се поръча качествен испански зехтин, дегустиран от вас?

Всички зехтини, които ние предлагаме на пазара, са качествени испански зехтини, които лично аз съм дегустирал и оценил. Разширяваме постоянно гамата. Всички те може да бъдат поръчани от нашия сайт.

Българинът все повече започва да разбира културата на зехтина, и хора които никога не са опитвали такива вкусове и аромати, започват да ги търсят и стават наши почитатели, тъй като ние предлагаме различни продукти, от тези на масовия пазар. Нашата концепция е да не предлагаме нашите зехтини по масовите магазини.

Освен зехтин предлагаме и други интересни продукти. Един от тях е пушеният испански червен пипер, който е оригинален, без примеси и е пушен по автентичен начин с дъбов чипс. Сортът на пипера е много характерен за района, откъдето идва - казва се Пикийо. Той представлява мъничка, но дебела чушка, с характерен и разпознаваем вкус.

Предлагаме също така и испански балсамови оцети, които също са абсолютно непознати за българския пазар. Болшинството българи свързват балсамовия оцет само и единствено с Италия.

Характерно за балсамовия оцет е, че се прави от определени сортове грозде. Не всеки сорт грозде е подходящ за направата на балсамов оцет. Трябва да е сладък сорт грозде.

В Италия са определени сортове, в Испания са други сортове. От тук идва и разликата във вкусовете и качествата на балсамовия оцет. Ние предлагаме испански балсамов оцет от сорта Педро Хименес. Това е бял винен сорт грозде, предимно разпространен в областите Андалусия, Естремадура и Валенсия.

Какво бихте пожелали на читателите на ВАРНА Е, като един от първите гости в рубриката ни за интервюта? 

2023 © Варна е / Интервюто се проведе в Wollow Coworking Space - споделено работно място, гр. Варна

Хороскоп за седмицата 1 - 7 септември

РИБИТЕ да се подготвят за интензивни емоции и неочаквани събития, да не се опитват да спасяват другите от собствените им решения, а да се съсредоточат върху личностното си развитие, СТРЕЛЦИТЕ да се приготвят за динамична седмица, изпълнена с неочаквани обрати и нови лица, първичната им любов към приключенията ще намери изобилие от възможности за самореализация
Хороскоп за седмицата 1 - 7 септември


ОВЕН (21 март - 20 април)

Приемете истинските си емоции, без да се опитвате да ги украсявате. Способността да чакате и да не бързате със заключенията ще бъде вашият основен инструмент за успех.

Предстоящите дни ще бъдат трудни за вашата активна натура. Дори и да сте на прага на успеха, ще усещате вътрешна съпротива и несигурност. Това е време за дълбоко размишление, когато обичайният ритъм на живот се забавя против волята ви. Не се опитвайте да форсирате събитията, сега е по-важно да разберете собствените си чувства и желания.

Работата ще изисква необичайно търпение от вас. Проектите може да спрат в най-интересния момент, но това не е причина за паника. Използвайте паузата, за да анализирате стратегията. Бъдете максимално честни, когато общувате с колеги - не се преструвайте на неуморен герой, ако наистина имате нужда от почивка.

Във финансовата сфера е необходима особена предпазливост. Очакваните постъпления може да се забавят, затова се въздържайте от непланирани покупки. Не давайте пари назаем и не вземайте вие самите.


ТЕЛЕЦ (21 април - 21 май)

Началото на седмицата ще донесе сериозни емоционални изпитания. Критиката от другите може да бъде възприета болезнено, а желанието да се откажете ще ви се стори най-разумното решение. Звездите обаче съветват да не се поддавате на първите импулси - това е временна буря, която скоро ще отшуми. Вашата естествена устойчивост ще ви помогне да преживеете този труден период. 

В професионалната сфера избягвайте радикални решения, особено ако са взети под влияние на емоциите. Отложете важни преговори и подписване на договори за втората половина на седмицата, когато ситуацията се стабилизира. Колегите могат да ви окажат безценна подкрепа, не се колебайте да потърсите съвет от хора, на които имате доверие.

Финансите ще изискват консервативен подход. Избягвайте рискови проекти и големи покупки, особено недвижими имоти и личен транспорт. Нови възможности за печелене на пари ще се появят към уикенда, които трябва да бъдат внимателно обмислени. Не се изолирайте от другите, когато нещата станат трудни. Откритостта за помощ и готовността да признаете своята уязвимост ще бъдат ключът към преодоляване на кризата.


БЛИЗНАЦИ (22 май - 21 юни)

Стойте далеч от ненадеждни съветници и устоявайте на изкушението да решавате всичко бързо. 

Тази седмица ще ви представи интересно предизвикателство – да се научите да разграничавате полезните от вредните влияния във вашата среда. Естествената ви общителност може да играе както положителна, така и отрицателна роля. Лесно е да попаднете под влиянието на чуждо мнение, особено ако събеседникът ви изглежда убедителен и знаещ. Бъдете избирателни в контактите си.

Новите бизнес предложения изискват внимателно разглеждане. Това, което изглежда изкушаващо на пръв поглед, може да се окаже капан. По-добре е да се обърнете към доказани партньори и надеждни съветници измежду стари приятели. През втората половина на седмицата, когато успеете да сглобите правилния екип, нещата ще вървят осезаемо по-добре.

В любовната сфера новите романси няма да донесат очакваното щастие. Но старите връзки сега очевидно се нуждаят от вашата грижа. Обърнете внимание на партньора си, резултатът няма да ви накара да чакате много време. Доверяването на доказани хора ще ви помогне да избегнете разочарования.

Финансовото положение изисква специално внимание. Съществува риск от критичен недостиг на средства, затова откажете заеми и намалете разходите до необходимия минимум. Правете само реалистични планове, базирани на наличните ресурси. 


РАК (22 юни - 22 юли)

Седмицата ще бъде разделена на два контрастни периода. Първата половина обещава истински пробиви и успехи в различни области на живота. Това е времето, когато интуицията ви работи с пълен капацитет, а емпатията ви помага да намерите ключовете към сърцата на хората. Използвайте този период възможно най-ефективно. Бъдете готови за промени в настроението на партньора си - емоционалната интелигентност ще ви помогне и тук.

Планирайте всички важни дела, преговори и срещи за началото на седмицата. Към уикенда енергийният фон ще се промени и ще трябва да разчитате главно на собствените си сили. Броят на пропуските и недоразуменията в комуникацията ще се увеличи. Не надценявайте връзките и влиянието си - по-добре е да се доверявате само на доказани хора.

По парични въпроси действайте бързо и решително, особено през първите дни. През втората половина на седмицата са възможни неуспешни сделки и забавяне на плащанията. Затова се концентрирайте върху постигането на целите, а към уикенда преминете към режим на запазване и защита на завоюваните позиции.


ЛЪВ (23 юли - 23 август)

Очаква ви поредица от конфликтни ситуации, затова временно се отдръпнете от претенциите към другите и си намерете занимания, които ви зареждат с позитивизъм. Това ще ви помогне да преживеете трудното начало на седмицата и да се насладите на прекрасен уикенд.

Гордостта ви може да страда от безкрайни спорове и досадни дреболии. Важно е да не хабите енергия за празни кавги.

Работните въпроси се решават най-добре дипломатично, като се избягват директни конфронтации с опонентите. Природният чар и способността да вдъхновявате хората ще ви бъдат полезни през втората половина на седмицата, когато атмосферата стане по-благоприятна. Намерете общи интереси с колегите - това ще помогне за установяване на продуктивно сътрудничество.

Финансите в началото на седмицата може да пострадат от емоционални решения и кавги с близките. Контролирайте реакциите си, особено когато обсъждате парични въпроси. До края на седмицата ще има шанс за изгодна сделка или хубав подарък. В любовната сфера се очаква истински фойерверк от събития - ще имате много запознанства и романтични възможности.


ДЕВА (24 август - 23 септември)

Седмицата ще започне с редица неприятни изненади в различни области на живота. Възможни са финансови загуби, неуспехи на работния фронт и охлаждане в личните отношения. Не приемайте тези временни трудности като присъда. До средата на седмицата ситуацията ще се промени драстично към по-добро.

Естествената ви способност да анализирате и систематизирате ще ви помогне бързо да намерите изход от всеки проблем. От средата на седмицата смело проявете инициатива и поемете ролята на организатор. Колегите ще бъдат привлечени от вашата увереност и безспорни компетенции. Предлагайте нови проекти и не се страхувайте да поемате отговорност.

Незначителните парични загуби в началото на седмицата ще бъдат компенсирани от приятни постъпления към уикенда. Възможни са печеливши сделки или неочаквани прилични бонуси. В романтичните отношения ще настъпи забележима промяна - летаргията ще бъде заменена от енергия и желание за действие. Има реален шанс да преминете на качествено ново ниво на интимност с партньора си. Затова не си губете нервите за неуспехите от първите дни - те не са индикатор за обща тенденция.


ВЕЗНИ (24 септември - 23 октомври)

Тези дни ще донесат много интересни възможности да разширите хоризонтите си и да укрепите връзките си. Дори трудностите ще бъдат възприемани от вас като вълнуващи загадки, изискващи нетрадиционен подход. Началото на седмицата е особено богато на запознанства и важни разговори, които могат да отворят нови перспективи. Очаква се взаимоотношенията да преминат на ново ниво на разбирателство. Откровените разговори ще помогнат за премахване на натрупаните недоразумения - използвайте естествения си дар на дипломация.

В професионалните си дейности се старайте незабавно да коригирате грешките и недостатъците в работата си. Действайте бързо и решително, не разчитайте на късмета. Сега е чудесен момент за укрепване на бизнес контактите и намиране на баланс между кариерните амбиции и семейните отговорности. Способността ви да намирате компромиси ще бъде особено оценена.

Финансовият растеж е възможен благодарение на активна комуникация и нови бизнес връзки. В средата на седмицата обаче се въздържайте от рискови инвестиции - по-добре е да изчакате по-стабилен период. До края на седмицата ще имате пълна яснота в емоциите и плановете си.


СКОРПИОН (24 октомври - 22 ноември)

Вашият проницателен ум може да ви изиграе жестока шега, принуждавайки ви да се фокусирате изключително върху проблеми и негативни аспекти на ситуациите. Песимистичното и критично отношение, макар и да ви помагат да видите недостатъците, може да ви попречат да забележите възможности за подобрение. Изходът от този порочен кръг се крие в прости практически действия. Най-доброто време за важни решения са дните към края на седмицата.

Работните проблеми изискват рационален подход без излишни драми. Не се задълбочавайте в проблемите повече от необходимото - по-добре е да насочите енергията си към намиране на конструктивни решения. Помагането на близки, дори и да не получи веднага признание, ще донесе неочаквани приятни резултати. Търпението към грешките на другите хора ще се отплати стократно.

Към края на седмицата звездите са ви подготвили специални възможности - щастливи съвпадения и уникални шансове на съдбата, които не бива да се пропускат. Във финансовата сфера малките разходи в началото на седмицата могат да се превърнат във възможност за добри придобивки към уикенда.


СТРЕЛЕЦ (23 ноември - 21 декември)

Пригответе се за динамична седмица, изпълнена с неочаквани обрати и нови лица. Естествената ви любов към приключенията ще намери изобилие от възможности за самореализация, но същевременно рискът от разочарования и прибързани решения се увеличава. До края на седмицата емоционалното напрежение може да достигне своя връх, изискващ особен самоконтрол. В противен случай съществува риск от избухване към близки и разпалване на неприятни конфликти.

В бизнес отношенията не бива да разчитате единствено на късмета - търсете вътрешна мотивация и ясни цели. Партньорите може да са по-малко заинтересовани от общи проекти, отколкото бихте искали. По-добре е да обещавате по-малко на себе си и да не изграждате завишени очаквания към другите хора. Това важи и за романтичната сфера - не очаквайте всичко наведнъж и от първата среща.

Паричните разходи може да надхвърлят планираното, особено за забавления и спонтанни покупки. Контролирайте импулсивните желания. Възможна е печалба от участие в екипни проекти, където ентусиазмът ви ще бъде оценен подобаващо. Научете се да намирате мотивация в себе си, а не в одобрението на другите.


КОЗИРОГ (22 декември - 20 януари)

Предстоящите дни ще донесат поредица от малки, но досадни изпитания. Всеки ден може да представи нов проблем, който изисква незабавно решение. Вашата естествена издръжливост и практичност ще се превърнат във ваши основни съюзници в преодоляването на временните трудности. Важно е да не драматизирате случващото се, а да възприемате всичко като изпитание за професионална зрялост.

Работната среда влияе пряко на вашето благополучие, затова активно търсете позитивни колеги и се опитайте сами да внесете елемент на лекота в комуникацията. Работата в екип ще даде по-добри резултати, отколкото опитите да се справяте сами със задачите. Споделете своя опит - това ще ви помогне да укрепите авторитета си. Подкрепата в екипа ще ви помогне да превърнете предизвикателствата в стъпки на растеж.

Опитайте се да бъдете търпеливи, когато общувате с близки. Стабилността и подкрепата значат повече от мимолетни ярки емоции. Възможни са непредвидени разходи поради надценяване на собствените възможности. Бъдете пестеливи и избягвайте рискови инвестиции. Във всички ситуации се опитайте да намерите елемент на игра - това ще ви помогне да се справите по-лесно със стреса.


ВОДОЛЕЙ (21 януари - 19 февруари)

Изчакайте своя славен момент през втората половина на седмицата и не действайте сами, защото усилията могат да се комбинират със съмишленици. Първите дни ще изискват допълнително търпение и самоконтрол, тъй като ще бъдат доста напрегнати емоционално. През втората половина на седмицата обаче ситуацията ще се промени драстично - ще има приятни изненади, нови хора ще влязат в живота ви и неочаквани възможности за самореализация.

Не се опитвайте да се противопоставяте на обстоятелствата в началото на седмицата, по-добре е да изчакате по-благоприятен момент за активни действия. Към уикенда са възможни вдъхновяващи познанства, които ще ви отворят нови хоризонти. Колективните проекти ще донесат повече ползи от индивидуалната работа, особено в края на седмицата.

Балансът между работа и почивка е от решаващо значение за поддържането на добро здраве. Не поемайте повече задължения, отколкото можете да се справите добре. Най-добре е да отложите големите семейни покупки за началото на следващата седмица. Към уикенда са възможни изгодни покупки и приятни подаръци.


РИБИ (20 февруари - 20 март)

Подгответе се за интензивни емоции и неочаквани събития. Не се опитвайте да спасявате другите от собствените им решения, а се съсредоточете върху личностното си развитие. 

В началото на седмицата обичайният ви ритъм на живот ще бъде нарушен поради външни обстоятелства, които ще изискват бърза адаптация. Желанието да помагате на всички и за всичко може да доведе до емоционално изтощение, затова е важно да се научите да приоритизирате и да работите първо върху себе си.

В отношенията с близките проявявайте повече разбиране и толерантност. Давайте на партньорите и приятелите необходимото пространство за себеизразяване, не се обиждайте от липсата на обичайна подкрепа. Понякога хората се нуждаят повече от свобода, отколкото от грижа, а уважението ви към границите на другите само ще заздрави връзката. 

Финансовата стабилност сега се постига чрез разумен самоконтрол. Не рискувайте спестявания в името на съмнителна бърза печалба. Творческите проекти и почивката в център за отдих сред природата ще помогнат за възстановяване на вътрешния баланс. Способността да се освободите от контрол над ситуациите ще се превърне във вашия основен инструмент за постигане на вътрешна хармония.

2025 © Варна е