Мобилно меню

Първият българин дегустатор на зехтин: Лютият и горчив вкус са знак за високо качество

Маслото от зелени маслини е с много по-добри вкусови и здравословни качества, отколкото от узрелите, отбелязва Радослав Елефтеров
Първият българин дегустатор на зехтин: Лютият и горчив вкус са знак за високо качество
3797

 

Радослав Елефтеров е първият дегустатор на зехтин у нас. Роден е във Велико Търново, но от доста години живее във Валенсия, където се заражда и интересът му към маслината и любопитството за качествата на добиваното от нея масло. Въпреки, че в България няма особени традиции в използването на зехтин, Испания е световният лидер в производството му, така че съвсем не е неочаквана професионалната ориентация на Радослав в тази сфера. След поредица обучения, той се квалифицира като дегустатор и сомелиер на зехтин. Поставил си е за цел с поредица обучения да формира вкуса на българина и да го превърне в ценител на зехтина. Предлага на родния пазар селекция от висококачествени зехтини, дегустирани от самия него. Макар да изглежда, че вече знае всичко за маслините и маслото, произвеждано от тях, Радослав продължава да се усъвършенства професионално като посещава учебни курсове и семинари, организирани от светила в сферата, голяма част, от които, той познава лично.

За любопитната история на маслината и нейното разпространение, за здравословните качества на зехтина и за това как да различим добрия от некачествения, за майсторството да откриеш различните нюанси във вкуса му, разказа Радослав Елефтеров в интервю за ВАРНА Е.

 

Радослав, кога и как се зароди любовта ви към зехтина?

Интересът ми към зехтина се зароди още през 2016 година и аз не съм сигурен точно как. Все повече се убеждавам, че това е Божа работа. Все пак маслиновото масло е първото, което е използвано за религиозни ритуали и е описано в Библията. В гръцката митология всички свързват зехтина с Атина Палада. Според Библията, след потопа, в който Ной спасява хора и животни, точно маслиновата клонка е била в клюна на гълъба и това е първото оцеляло растение. От тогава маслиновото масло се използва за помазване с религиозна цел. То първо в света е използвано и в кулинарията.

Аз живея в Испания от 20 години, но в началото не обръщах особено внимание на зехтина, като храна или пък бизнес, не харесвах горчивия му вкус. Веднъж попаднах на няколко групи в социалните мрежи и така в мен се зароди интерес към този продукт. Впечатлих се, потърсих курсове за сомелиери на зехтин, повече на шега, беше ми любопитно да разбера какво представлява тази професия. Тогава открих в Мадрид, в Андалусия във Валенсия училища, където се обучават дегустатори на зехтин. Записах се в Мадрид, на първия курс, който включваше 160 часа теория и 30 часа практика. Започнаха да ни обучават буквално от А-Б, да изучаваме маслини, сортове, тероари, регионите където се отглеждат, как те влияят върху качеството на зехтина. Така започнах да отсявам нюансите във вкуса на зехтина, научих се да харесвам и лютивото и горчивото в него, научих и много приятели да го харесват.

След първия курс по дегустация на зехтин, продължих и с други - в Андалусия, в Галиция и още един в Мадрид, който беше на по-високо ниво. През 2021 година прекарах и едноседмично обучение в град Менхибар във фондация, която носи името Дел Оливар (Фондация на Маслината). След него пак за една седмица бях в Института по обучение в област Андалусия. Тази година съм запланувал обучение в Университета в Хайен, професионален тримесечен курс, организиран от Международния съвет по зехтина.

Разкажете ни накратко за историята и видовете маслини, какво е специфично при тяхното отглеждане и бране! Каква е тайната на технологията за добиването на качествен зехтин?

Като генетичен материал има познати около 1600 сорта маслини, но около 1200 са изследвани. Разпространени са в 65 страни по света, като най-често се срещат в средиземноморския регион. Исторически не е известно от къде точно е тръгнала и как се е зародила маслината. Повечето хора свързват маслината с Гърция или с Крит, но най-старите данни за открити маслини за от Палестина и Етиопия. Намерени са останки на костилка от маслина на над 6000 години. Най-старото маслиново дърво в Европа, което е още живо и дава плод е на остров Крит и е на около 3000 години.

Финикийците са първите разпространители на маслината. Те я пренасят в Крит, който тогава е бил огромен търговски и разпределителен център. От Крит маслиновото дърво започва да се разпространява - първо на Апенинския полуостров и Северна Африка, след което римляните популяризират маслината и в останалия свят. От Испания маслината се прехвърля и в Латинска Америка.

Днес маслини се отглеждат в Австралия, Аржентина, Бразилия, Чили, Перу, Мексико, Калифорния. Китай, Украйна, Грузия, Азербайджан, Узбекистан, Япония също имат 1-2 сорта маслини. В България доколкото знам има маслинови насаждения в петричко, като ги преработват на зехтин в Гърция.

Винаги съм се чудил, защо след като в целия регион има чудесни условия за отглеждане на маслини, само в България това не е традиционна практика. Маслини има в Гърция, Турция, Албания, Хърватия, Словения. Може би у нас тепърва предстои да се разпространят.

Характерно за Испания и Гърция е, че там маслиновите дървета се отглеждат на големи разстояния едно от друго. Преди години не е имало поливна система. Днес има много сортове маслини, които се отглеждат за интензивно производство на зехтин и подобно на лозята, дръвчетата за засадени на редове. Те позволяват машинно бране.

Не всички сортове маслини са подходящи за интензивно отглеждане. Много е важен видът на почвата, както и климатичните особености на съответния регион - слънце, дъжд, вятър и минусови температури. Надморската височина също влияе на качествата на зехтина. На колкото по-висока надморска височина е маслиновото дърво, толкова “по-лек” е зехтинът, като интензитет на вкус и аромат. В по-влажен регион с по-обилен дъжд и напояване също се получава “по-лек” зехтина. Колкото е по-суха зоната, в която се отглеждат маслиновите дръвчета, толкова  по-концентриран, “по-тежък” става зехтинът.

Вкусът на един и същ сорт маслина се различава, когато се отглежда в различни държави, дори и в различни региони на една и съща държава, които имат характерни особености на почвата, климата и надморската височина.

Например зехтинът от испанския сорт Арбекина, с произход Каталуния няма почти нищо общо със зехтина от същия сорт отглеждан в Андалусия. Само тренирани дегустатори биха открили приликата в нюансите.

Качеството на зехтина зависи от два основни фактора. На първо място влияние оказват т.нар. “агрономични фактори”, които включват климатичните условия, начина на отглеждане, торене и бране на маслината. Другата група фактори, които влияят на качеството на зехтина, са т.нар. “технологични фактори” - начинът на производство, хигиената в предприятията и технологията, която се използва за преработка на маслината в зехтин, както и качествата на самия технолог, който прави зехтина. Значение има, дали маслините са узрели, дали са полуузрели, дали са зелени, дали се наблюдават заболявания или наранявания по тях.

За добър зехтин маслините трябва да са изцяло здрави, а смилането им на каша да е станало максимално бързо след брането от дървото, преди да започне ферментация.

Ролята на дегустатора също има отношение към качеството на зехтина, което получава потребителя. На първо място той разпознава качеството и отчита дали има дефекти - ако има такива, не се допуска до пазара. Важно е да се анализира точно видът на дефекта и причината за появяването му.

Вие ли сте единственият българин дегустатор на зехтини?

В България бях първия, въпреки че това е малко спорен въпрос. Иначе сме само двама в страната. Знам за още една колежка от София - Анна Петкова, с която не се познаваме лично, но комуникираме във Фейсбук.

Каква е ролята и целта на дегустатора на зехтина? Как се дегустира зехтин? Кои характеристики се оценяват?

Ролята на дегустатора е много важна за определяне качеството на зехтина. Една от основните цели е класифициране на зехтина като Върджин (Virgin) или Екстра Върджин (Extra Virgin). За целта са необходими 2 анализа. Химичен, който се извършва в лаборатория и органолептичен, който се извършва от дегустатора.

Ние трябва да оценяваме аромат и вкус, да определим какви аромати се откриват в зехтина и дали те са положителни или отрицателни. Трябва да се долови и определи интензитета на лютиво и горчиво - това са положителни характеристики за зехтина.

Много незапознати хора у нас си мислят, че ако горчи или люти зехтинът е развален, но това не е така, точно обратното. Повечето българи сме свикнали с вкуса на неутрални зехтини. Аз дори като малък си спомням, че всички зехтини, които се продаваха у нас, бяха с един и същ вкус. Горчивото и лютивото, това са основните характеристики определящи високото качество на зехтина.

В зехтина се срещат около 13 вида дефекта. Нашата задача е, чрез тренировки да открием тези дефекти, и с какъв интензитет се проявяват. Дефектите се разделят на няколко класа - с лек, среден и тежък интензитет на усещане в зехтин. Тези с дефекти в допустими граници се определят като клас Върджин.

Каква е целта на обученията, в които участвате и сам провеждате? Как допринасят за повишаването на  хранителната естетика и култура у българина по отношение на зехтина?

Целта на нашите обучения е да се подобри културата и интереса на българина към зехтина, да се научи как да го използва правилно, да разбере какво представлява и как се добива маслиновото масло, какви са положителните и отрицателните му характеристики и как може да познае дали зехтинът е миналогодишен, дали е от пресни маслини, дали е от узрели маслини, дали е клас Върджин или Екстра Върджин. Искаме също да научим хората как да употребяват и комбинират правилно зехтина в кулинарията.

Каква е разликата между Върджин и Екстра Върджин зехтин?

Според Международния съвет по зехтин, той се разделя в 4 групи - Екстра Върджин, Върджин, Рафинирано масло 80% с добавен 20% екстра върджин зехтин и Масло от кюспе на маслина.

Дали един зехтин да се определи като Върджин или Екстра Върджин, зависи от няколко параметъра -  Киселинност, Аромат, Вкус. Нивото им в даден зехтин се определя от химичните лаборатории и от дегустацията.

Стандартният панел от дегустатори за всеки един зехтин се състои от 15 човека. Те определят какъв е неговият клас, като тяхната оценка върви заедно с тази на химичните лаборатории - без един от двата типа анализ не може да се определи какъв е класът на зехтина.

За Екстра Върджин е определена граница на киселинност от 0,1 до 0,8%. При него, за разлика от Върджин зехтина,  не се допускат никакъв вид дефекти. Върджин зехтинът се използва предимно за готвене, за хотели и ресторанти, за пържене. Трайността на Екстра върджин-а е по-висока, от тази на Върджин-а, който се окислява много по-бързо във времето. Той има по високо съдържание на полифеноли, които го правят стабилен и издръжлив на окисление.

С какво испанският зехтин се отличава от гръцкия, италианския или турския, от кои сортове маслини се добива?

Сортовете маслини, от които се прави зехтинът са различни, по това се отличава, основно. В Испания има около 230-240 сорта маслини, които се използват за производство на зехтин. В Турция, Гърция, Италия и т.н. си имат други сортове маслини, за производство на зехтин. Във всяка държава сортовете маслини се различават и по вкус и по качество. Сортът маслина Коронейки, който е основен в Гърция, с около 80%, има огромна разлика със сорта Коронейки, който се отглежда в Испания. Това е благодарение на почвата и климатичните условия. Гърция има предимно влажен средиземноморски климат, докато вътрешната част на Испания има континентален климат, който не е с толкова висока влажността. Много хубави зехтини има и в Турция и в Гърция. Разликата е в сортовете маслини, тези които ги има в Испания ги няма в другите държави, и поради климатичните условия се различават по вкуса.

Как да познаем, че определен зехтин е развален или некачествен?

Точно това е една от основните цели на обученията, които организираме. Много хора в България  са свикнали да тестват зехтина на “замръзване” в хладилник, което е много грешен и неправилен подход.

Понеже в България не отглеждаме маслини и нямаме традиции, много българи смятат, че ако зехтинът “замръзне” значи е качествен.

Това не е правилно, никъде по света не се дегустира и определя качеството на зехтина по начина и степента на замръзване. Замръзването означава наличието на мастни киселини. Зехтини от различни сортове маслини замръзват по различен начин и за различно време. 80% от съдържанието на зехтина е олеинова киселина. Дали замръзва или не зехтинът - това не е гаранция за качеството му. Най-важното предимство на добрия зехтин е ароматът, но само трениран дегустатор може да определи по аромата дали зехтинът е гранясал, вкиснат, дали е замърсен. Трябва да е опитвал и помирисвал многократно такива зехтини, за да може после да ги открива с лекота. Много е сложно за потребителя сам да разбере дали един зехтин е качествен. На нашите семинари ние ги учим на това.

В България няма специалисти, които да направят дегустации и да определят реалното качество на зехтините.

Аз съм свидетел и твърдя, че у нас се продават развалени зехтини с описание върху етикета, като Екстра Върджин. Липсва специализирано законодателство и методология по този въпрос.

Какъв е правилният начин за съхранение на зехтина? Има различни видове опаковки, кои са за препоръчване - метални, керамични, стъклени, пластмасови?

Най-добрата опаковка за зехтин към момента е Bag in Box. За разлика от стъкленото шише, при което с всяко отваряне и наливане навлиза кислород който контактува със зехтина, опаковката Bag in Box не позволява на зехтина да се окисли. Торбичките в кутиите са Алуминиеви или PVC. Изследванията сочат, че с този тип опаковка  зехтинът запазва 95% от качествата си за период до 3 години. Важно е той да не се излага на пряка слънчева светлина и топлина.

Температурата, на която е добре да се съхранява, е до 18 градуса, понеже топлината разгражда мазнините. Дори да е в най-добрата опаковка, ако е на топло място зехтинът ще се развали бързо. Той трябва да се съхранява на хладно и тъмно място.

Много потребители и професионалисти също така замразяват зехтина на малки дози във фризер. Не се препоръчва неколкократно замразяване и размразяване, но за еднократно използване е добър вариант. Може да се използват и обикновени формички за лед, както и да се комбинира с добавени в зехтина билки или подправки - при сервиране върху топло ястие и постепенно разтапяне ароматите започват да се разтварят и ухаят.

След Bag in Box опаковката, по качество на съхранение, се нарежда стъклото - тъмното стъкло, а след него металната тенекия, която е за бърза и кратка употреба, но от която може да се пресипе при отваряне в по-малки стъклени съдове. Много производители използват и керамични съдове, както в древността, т.нар. делви. Но при тях е имало други проблеми, един от основните е, че керамиката задържа водата, а това води постепенно до сгъстяване, както и ферментация и разваляне на зехтина. Повечето производители сега използват керамиката основно с рекламна и маркетингова цел, за да изглеждат продуктите им по-автентични.

Как да разчитаме термините по етикетите на зехтините?

Има задължителна информация, която трябва да бъде посочена на етикета на зехтина: Кой е производителят, Партиден номер - коя година е произведен, т.е. коя реколта е зехтинът, Срок на годност - от датата на бутилиране.

Много производители продължават да изписват и процента киселинност на зехтина, което няма никакво отношение върху качеството му и вече има забрана това да се прави. Киселинността няма никакво значение за потребителя, нито отношение към вкуса на зехтина. Проценти не би трябвало да се изписват върху качествените зехтини.

Терминът “Студено пресован” също се изписва на някои етикети. Това също няма особено отношение към качеството на зехтина. Преди години за извличане на зехтина са се използвали основно преси, направени от лико на дърво, между които преминава маслиновата каша и се пресова. “Студено” означава, че суровината не е загрята на повече от 27 градуса, понеже при над 30 градуса по целзий вече се получава прегаряне на зехтина. В наши дни, за индустриално производство, методът на пресоване почти не се прилага, използва се предимно екстракция, чрез центрофугиране. Причината е, че методът на пресоване създава много предпоставки за създаване на дефекти още при извличането на зехтина, като окисляване или ферментиране.

Как влияе на здравето и какви са останалите му приложения, освен в кулинарията?

Всички изследвания сочат, че зехтинът е много полезен за здравето, понеже съдържа много антиоксиданти. Съдържа Олеуропеин, който е “виновен” и за горчивия вкус на зехтина. Олеуропеинът има антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства, регулира кръвното налягане и засилва имунитета. Използва се за превенция и профилактика на диабет тип 2. Лютивият вкус на зехтина се дължи на полифенола Олеокантал, който някои специалисти наричат “унищожителят на раковите клетки”. В зехтина има високо съдържание и на още един доказан антиоксидант - Витамин Е, който е мастноразтворим витамин и по-лесно се приема от организма.

Друг продукт, освен зехтин, който се произвежда от маслини е маслиновата паста или пастет. Той бива 2 вида - от узрели (черни) и от зелени маслини. Аз лично препоръчвам употребата на пастет от зелени маслини, понеже в него полезните и здравословни съставки са повече. Узрялата маслина е претърпяла процес на окисляване още на дървото, като при зелената не е така, тя е запазила всички полезни съставки в себе си. Ето това вече е и въпрос на изграждане на навици и придобиване на знания, които ние като специалисти даваме на хората.

Вие също предлагате зехтин на българския пазар. Как се приема от потребителите, нараства ли търсенето, от къде може да се поръча качествен испански зехтин, дегустиран от вас?

Всички зехтини, които ние предлагаме на пазара, са качествени испански зехтини, които лично аз съм дегустирал и оценил. Разширяваме постоянно гамата. Всички те може да бъдат поръчани от нашия сайт.

Българинът все повече започва да разбира културата на зехтина, и хора които никога не са опитвали такива вкусове и аромати, започват да ги търсят и стават наши почитатели, тъй като ние предлагаме различни продукти, от тези на масовия пазар. Нашата концепция е да не предлагаме нашите зехтини по масовите магазини.

Освен зехтин предлагаме и други интересни продукти. Един от тях е пушеният испански червен пипер, който е оригинален, без примеси и е пушен по автентичен начин с дъбов чипс. Сортът на пипера е много характерен за района, откъдето идва - казва се Пикийо. Той представлява мъничка, но дебела чушка, с характерен и разпознаваем вкус.

Предлагаме също така и испански балсамови оцети, които също са абсолютно непознати за българския пазар. Болшинството българи свързват балсамовия оцет само и единствено с Италия.

Характерно за балсамовия оцет е, че се прави от определени сортове грозде. Не всеки сорт грозде е подходящ за направата на балсамов оцет. Трябва да е сладък сорт грозде.

В Италия са определени сортове, в Испания са други сортове. От тук идва и разликата във вкусовете и качествата на балсамовия оцет. Ние предлагаме испански балсамов оцет от сорта Педро Хименес. Това е бял винен сорт грозде, предимно разпространен в областите Андалусия, Естремадура и Валенсия.

Какво бихте пожелали на читателите на ВАРНА Е, като един от първите гости в рубриката ни за интервюта? 

2023 © Варна е / Интервюто се проведе в Wollow Coworking Space - споделено работно място, гр. Варна

Хороскоп за Сряда, 10 декември 2025 г. (Всички зодии)

ОВНИТЕ ще се нуждаят от реалистична оценка на възможностите си, много ще зависи от това колко надеждни са техните съюзници и ако имат достатъчно доверие в тях, могат да поемат нови проекти и да се справят с доста предизвикателни задачи, ЛЪВОВЕТЕ може да проявят инициатива на работното място, да споделят идеи и да предлагат нови проекти, да бъдат, обаче готови плановете им да не бъдат одобрени веднага - те може да изискват дълги обяснения и убедителни аргументи, които е добре да подготвят предварително
Хороскоп за Сряда, 10 декември 2025 г. (Всички зодии)


ОВЕН (21 март - 20 април)

Не бива да очаквате всичките ви желания да се сбъднат днес, но като цяло денят ще бъде добър. Това, от което ще се нуждаете, е реалистична оценка на възможностите си. Много ще зависи от това колко надеждни са вашите съюзници. Ако имате доверие в тях, поемете нови проекти и се справяйте с предизвикателни задачи. Ако имате  съмнения, тогава започнете с нещо по-просто и бъдете готови да се задоволите със скромен успех.

На работа ще бъде важно да обръщате внимание на детайлите. Не всички Овни ще успеят. Тези, които се стремят да не пропуснат нито един детайл, обаче ще могат да затвърдят позицията си и да успеят в сложни проекти, които преди това се оказаха извън възможностите на по-опитни колеги. Финансовите перспективи за деня ще бъдат благоприятни, но ако възникнат някакви непланирани разходи, опитайте се да ги намалите.

Ще имате възможност да видите стари познати и да се забавлявате добре в тяхната компания. Това ще бъде благоприятен ден за романтична среща или прекарване на време с любимия човек.


ТЕЛЕЦ (21 април - 21 май)

Звездите обещават подкрепа през целия ден, така че можете да разчитате на успех в много начинания. Не пропускайте възможността да проявите инициатива на работното място, да демонстрирате професионалните си качества и да демонстрирате способността си не само да изпълнявате задълженията си, но и да ръководите другите. Обстановката ще бъде благоприятна за важни преговори, срещи с потенциални партньори и работодатели, както и за обсъждане на проекти, върху които ще се съсредоточите в началото на следващата година. Сега е моментът да обсъдите всичко, да обмислите нещата и да разрешите организационни въпроси, без да бързате.

Връзките с близките ще се развиват хармонично. Малко вероятно е да възникнат разногласия и ще има шанс да се постигне съгласие по спорни въпроси. Родителите Телци ще имат възможност да прекарат повече време с децата си и да им помогнат с различни задачи. Вечерта е подходяща за семейни събирания. Не е нужно да планирате нищо специално - дори просто почивката заедно ще бъде от полза.


БЛИЗНАЦИ (22 май - 21 юни)

Това е добър ден да завършите стари задачи и разрешите проблеми, които витаят от известно време. Не бързайте, просто се движете към целта си стъпка по стъпка. Най-добре е да действате предпазливо, да предпочитате доказани методи и да се вслушвате в съветите на хора, на които имате доверие. Всякакви експерименти трябва да бъдат добре обмислени - ненужните рискове е най-добре да се избягват.

Когато се занимавате с важни въпроси, опитайте се да обръщате внимание на малките неща. Детайлите, които в началото може да изглеждат незначителни, могат да играят важна роля по-късно. И ако не пренебрегнете нищо сега, по-късно ще се чувствате много по-уверени и по-спокойни.

Денят е доста подходящ за финансови въпроси, но дори и тук предпазливостта и умереността са от съществено значение. Приемливи са малки покупки и подаръци за близките.

Връзките с близките не винаги ще бъдат гладки. Вероятно ще възникнат разногласия и спорове. Опитайте се да избягвате сериозни конфликти. Най-добре е да отложите обсъждането на важни въпроси и да отделите време днес за по-приятни разговори.


РАК (22 юни - 22 юли)

Денят ще бъде много благоприятен за работа. Особено добре ще се получи за Раците с надеждни съюзници и доверени партньори. Можете да съберете екип от съмишленици, да използвате тяхната подкрепа и да работите заедно за решаване на сложни проблеми. Това не означава, че всичко ще бъде бързо и лесно, но няма да се изкушавате да се откажете, да изоставите плановете си или да спрете по средата. Ще демонстрирате завидна упоритост и до голяма степен благодарение на това ще постигнете успех.

Вашият бизнес усет ще бъде изострен, което прави този ден добър за разрешаване на въпроси, свързани с финанси и собственост. Малко вероятно е да пропуснете нещо, да забравите или да объркате каквото и да е. Дори Раците, които преди са били далеч от търговските дейности и като цяло са обръщали малко внимание на всичко, свързано с парите, ще имат шанс да сключат успешни сделки.

Общуването с любими хора ще бъде радост. Раците, които се срещат с приятели, не само ще се забавляват страхотно, но и ще научат нещо ново. Възможни са и предложения, които няма да откажете.


ЛЪВ (23 юли - 23 август)

Много ще зависи от способността ви да се разбирате с другите, да преговаряте и да постигате компромис. Това няма да е лесно, особено за Лъвовете, които са свикнали да действат самостоятелно и да не зависят от никого. Днес собствените ви усилия може да не са достатъчни, за да постигнете целите си - вероятно ще ви трябват помощници и съюзници. Може би ще трябва да се справите с някои важни задачи и колкото по-рано осъзнаете, че се нуждаете от подкрепа, толкова по-добре.

Можете да проявите инициатива на работното място, да споделяте идеи и да предлагате нови проекти. Бъдете обаче готови плановете ви да не бъдат одобрени веднага - те може да изискват дълги обяснения и убедителни аргументи, които е добре да подготвите предварително.

Приятни изненади очакват влюбените Лъвове, както и тези, които отиват на първата си среща днес. Назрява особено романтична атмосфера. Може дори да почувствате желание да поемете инициативата във връзката си и да признаете чувствата си.


ДЕВА (24 август - 23 септември)

Ако отдавна искате да промените нещо в живота си, знайте, че днес е идеалният момент да предприемете решителни действия. Интуицията ви ще ви насочи към най-добрата отправна точка и ше ви посочи накъде да продължите. Тя ще ви помогне и да изберете правилните съюзници, разбирайки на кого можете да разчитате и на кого не бива.

Положителните тенденции в бизнеса ще окажат силно въздействие. Възползвайте се от това, за да обърнете внимание на важни въпроси, да договорите нови партньорства и да се срещнете с потенциални работодатели. Най-добре е да започнете със задачи, с които можете да се справите самостоятелно, преди да преминете към сътрудничество.

Вероятни са добри новини, свързани с някой особено близък и важен за вас човек. Възможно е да има повод за семейно тържество, малко празненство, което ще вдъхнови всички. Много Деви ще се опитат да зарадват любимия човек с каквото и да е, да организират нещо специално и тези представители на зодията със сигурност ще успеят.


ВЕЗНИ (24 септември - 23 октомври)

Денят ще бъде труден за тези, които имат много задачи за постигане. Може да се наложи да жонглирате с няколко проблема едновременно, мислейки за различни неща едновременно, защото в противен случай просто няма да можете да свършите всичко. Дори рутинните задачи може да се окажат по-предизвикателни от обикновено, с вероятни неочаквани забавяния и нарушения на стари споразумения. Някои Везни ще трябва да поправят грешките на другите, което ще им отнеме време, което иначе биха могли да използват по-продуктивно.

Бъдете по-внимателни във всичко, свързано с пари. Ако участвате във финансови операции, не забравяйте да проверите всичко два пъти. А всички документи, свързани с транзакции, покупки, инвестиции или заеми, трябва да се подписват само след внимателен преглед.

В романтичните връзки ще преобладават положителни тенденции и няма нужда да се страхувате от капани или неприятни изненади. Това ще бъде много благоприятен ден за поемане на инициатива в личните отношения.


СКОРПИОН (24 октомври - 22 ноември)

Тъй като началото на деня ще бъде особено благоприятно, това време трябва да се използва за справяне с онези сложни проблеми, с които сте се борили преди. Звездите са на ваша страна - можете да разчитате на подкрепата както на дългогодишни съюзници, така и на тези, с които наскоро сте започнали да си сътрудничите. Свързването с държавни агенции ще бъде успешно. Ако се наложи да обработите някакви документи, няма да срещнете никакви трудности.

Денят е идеален за срещи с хора, които бихте искали да впечатлите. Няма да е трудно да направите добро впечатление - веднага ще покажете най-добрата си страна. Дори тези, които преди не са били склонни да общуват, ще бъдат топло настроени и някои Скорпиони ще могат да постигнат споразумения с тях за съвместни дейности.

Семейните отношения обаче не винаги ще вървят гладко. Възможни са някои разногласия и спорове за маловажни въпроси. Следователно денят едва ли е подходящ за сериозни разговори. Въпреки това е доста добър за споделени забавления или пътувания.


СТРЕЛЕЦ (23 ноември - 21 декември)

Най-добре е да не бързате. Това е благоприятен ден, идеален за постепенно придвижване към целите ви, въвеждане на ред в живота ви и освобождаване от това, което е станало ненужно. Някои Стрелци ще имат възможност да поправят минали грешки или да наваксат загубеното време. Дори представителите на зодията, обикновено склонни към поемане на рискове и залагане на много неща, ще предпочетат да действат предпазливо днес и това ще бъде много мъдро. Те ще могат да избегнат сериозни грешки и да намерят начин да постигнат целите си, който не изисква много усилия.

В бизнес отношенията ще бъдете избирателни и няма да се доверявате на когото и да било. В личния си живот обаче някои Стрелци може да са по-малко разумни, рискувайки да се влюбят в неподходящия човек. Това не означава, че трябва напълно да се откажете от нови запознанства или да сведете общуването до минимум. Най-добре е обаче да бъдете нащрек, особено ако напоследък се чувствате самотни.

Това е добър ден за пазаруване. Големите покупки, планирани по-рано, ще бъдат успешни.


КОЗИРОГ (22 декември - 20 януари)

Това няма да е лесен ден, особено за Козирозите, които си поставят амбициозни цели и очакват да ги постигнат бързо. Възможно е да възникнат неочаквани трудности, а съюзниците, които са ви обещали подкрепа, ще бъдат твърде заети със собствените си дела. Денят обаче не е лишен от приятни моменти. Възможно е да се открият нови възможности за професионално развитие, да имате шанс да затвърдите позицията си или да покажете, че отдавна сте готови за по-висока позиция.

Вероятни са приятни срещи и ще има възможности да се свържете с хора, за които сте чували добри неща. Подаръци, романтични изненади и знаци на обич ще повишат настроението на много Козирози.

Академичният успех е вероятен. Бързо ще запомните всичко, което може да ви е от полза, няма да пропуснете важни детайли и ще схванете теми, които преди са ви се стрували трудни. Пътуването обаче може да не протече толкова добре. Ако планирате пътуване, отделете време, за да проверите отново дали сте взели всичко необходимо и имате добре планиран маршрут.


ВОДОЛЕЙ (21 януари - 19 февруари)

Запазването на самообладание ще бъде по-трудно от обикновено днес. Много Водолеи ще реагират бурно на всеки инцидент, приемайки присърце неща, които иначе биха игнорирали. Объркването, несигурността и съмнението ще затруднят концентрацията върху работата. Някои Водолеи рискуват да направят грешки, с които иначе биха се справили лесно.

Нещата ще бъдат малко по-лесни за тези, които се опитват да оценят ситуацията обективно, без да мечтаят или да таят илюзии. Възрастните Водолеи ще се възползват от опита, докато по-младите може да се оповават на това да се обърнат към по-възрастни приятели или роднини за съвет и подкрепа.

Възможни са някои приятни семейни събития и добри новини, свързани с близки. Денят е подходящ за срещи със стари приятели и роднини, които идват на гости от друг град. Романтичните срещи също няма да ви разочароват, особено ако изберете необичайно място или откриете занимание, което ангажира както вас, така и вашия партньор.


РИБИ (20 февруари - 20 март)

Малко вероятно е този ден да ви донесе сериозни причини за безпокойство. Ще преобладават положителни тенденции. Възможно е успешно да завършите някои сложни проекти или да разрешите организационни и административни проблеми. Това не е най-добрият ден за подаване на документи или контакти с държавни агенции. Ако обаче се занимавате с въпроси, които не са много спешни, можете да го направите.

Въпреки че днес ще трябва да изпълните няколко дребни задачи, все пак ще имате достатъчно време да се отпуснете и да се насладите на общуването с приятели и семейство. Можете да обсъдите нови идеи и общи планове за следващата година. Няма нужда да предприемате действия веднага - подходящият момент за това ще дойде малко по-късно.

Вероятни са щастливи съвпадения, приятни изненади и неголеми парични постъпления. Денят е подходящ за малки покупки и купуване на подаръци за близки. Не е препоръчително обаче да кандидатствате за заем или да вземате пари назаем.

2025 © Варна е