Мобилно меню

Първият българин дегустатор на зехтин: Лютият и горчив вкус са знак за високо качество

Маслото от зелени маслини е с много по-добри вкусови и здравословни качества, отколкото от узрелите, отбелязва Радослав Елефтеров
Първият българин дегустатор на зехтин: Лютият и горчив вкус са знак за високо качество
3318

 

Радослав Елефтеров е първият дегустатор на зехтин у нас. Роден е във Велико Търново, но от доста години живее във Валенсия, където се заражда и интересът му към маслината и любопитството за качествата на добиваното от нея масло. Въпреки, че в България няма особени традиции в използването на зехтин, Испания е световният лидер в производството му, така че съвсем не е неочаквана професионалната ориентация на Радослав в тази сфера. След поредица обучения, той се квалифицира като дегустатор и сомелиер на зехтин. Поставил си е за цел с поредица обучения да формира вкуса на българина и да го превърне в ценител на зехтина. Предлага на родния пазар селекция от висококачествени зехтини, дегустирани от самия него. Макар да изглежда, че вече знае всичко за маслините и маслото, произвеждано от тях, Радослав продължава да се усъвършенства професионално като посещава учебни курсове и семинари, организирани от светила в сферата, голяма част, от които, той познава лично.

За любопитната история на маслината и нейното разпространение, за здравословните качества на зехтина и за това как да различим добрия от некачествения, за майсторството да откриеш различните нюанси във вкуса му, разказа Радослав Елефтеров в интервю за ВАРНА Е.

 

Радослав, кога и как се зароди любовта ви към зехтина?

Интересът ми към зехтина се зароди още през 2016 година и аз не съм сигурен точно как. Все повече се убеждавам, че това е Божа работа. Все пак маслиновото масло е първото, което е използвано за религиозни ритуали и е описано в Библията. В гръцката митология всички свързват зехтина с Атина Палада. Според Библията, след потопа, в който Ной спасява хора и животни, точно маслиновата клонка е била в клюна на гълъба и това е първото оцеляло растение. От тогава маслиновото масло се използва за помазване с религиозна цел. То първо в света е използвано и в кулинарията.

Аз живея в Испания от 20 години, но в началото не обръщах особено внимание на зехтина, като храна или пък бизнес, не харесвах горчивия му вкус. Веднъж попаднах на няколко групи в социалните мрежи и така в мен се зароди интерес към този продукт. Впечатлих се, потърсих курсове за сомелиери на зехтин, повече на шега, беше ми любопитно да разбера какво представлява тази професия. Тогава открих в Мадрид, в Андалусия във Валенсия училища, където се обучават дегустатори на зехтин. Записах се в Мадрид, на първия курс, който включваше 160 часа теория и 30 часа практика. Започнаха да ни обучават буквално от А-Б, да изучаваме маслини, сортове, тероари, регионите където се отглеждат, как те влияят върху качеството на зехтина. Така започнах да отсявам нюансите във вкуса на зехтина, научих се да харесвам и лютивото и горчивото в него, научих и много приятели да го харесват.

След първия курс по дегустация на зехтин, продължих и с други - в Андалусия, в Галиция и още един в Мадрид, който беше на по-високо ниво. През 2021 година прекарах и едноседмично обучение в град Менхибар във фондация, която носи името Дел Оливар (Фондация на Маслината). След него пак за една седмица бях в Института по обучение в област Андалусия. Тази година съм запланувал обучение в Университета в Хайен, професионален тримесечен курс, организиран от Международния съвет по зехтина.

Разкажете ни накратко за историята и видовете маслини, какво е специфично при тяхното отглеждане и бране! Каква е тайната на технологията за добиването на качествен зехтин?

Като генетичен материал има познати около 1600 сорта маслини, но около 1200 са изследвани. Разпространени са в 65 страни по света, като най-често се срещат в средиземноморския регион. Исторически не е известно от къде точно е тръгнала и как се е зародила маслината. Повечето хора свързват маслината с Гърция или с Крит, но най-старите данни за открити маслини за от Палестина и Етиопия. Намерени са останки на костилка от маслина на над 6000 години. Най-старото маслиново дърво в Европа, което е още живо и дава плод е на остров Крит и е на около 3000 години.

Финикийците са първите разпространители на маслината. Те я пренасят в Крит, който тогава е бил огромен търговски и разпределителен център. От Крит маслиновото дърво започва да се разпространява - първо на Апенинския полуостров и Северна Африка, след което римляните популяризират маслината и в останалия свят. От Испания маслината се прехвърля и в Латинска Америка.

Днес маслини се отглеждат в Австралия, Аржентина, Бразилия, Чили, Перу, Мексико, Калифорния. Китай, Украйна, Грузия, Азербайджан, Узбекистан, Япония също имат 1-2 сорта маслини. В България доколкото знам има маслинови насаждения в петричко, като ги преработват на зехтин в Гърция.

Винаги съм се чудил, защо след като в целия регион има чудесни условия за отглеждане на маслини, само в България това не е традиционна практика. Маслини има в Гърция, Турция, Албания, Хърватия, Словения. Може би у нас тепърва предстои да се разпространят.

Характерно за Испания и Гърция е, че там маслиновите дървета се отглеждат на големи разстояния едно от друго. Преди години не е имало поливна система. Днес има много сортове маслини, които се отглеждат за интензивно производство на зехтин и подобно на лозята, дръвчетата за засадени на редове. Те позволяват машинно бране.

Не всички сортове маслини са подходящи за интензивно отглеждане. Много е важен видът на почвата, както и климатичните особености на съответния регион - слънце, дъжд, вятър и минусови температури. Надморската височина също влияе на качествата на зехтина. На колкото по-висока надморска височина е маслиновото дърво, толкова “по-лек” е зехтинът, като интензитет на вкус и аромат. В по-влажен регион с по-обилен дъжд и напояване също се получава “по-лек” зехтина. Колкото е по-суха зоната, в която се отглеждат маслиновите дръвчета, толкова  по-концентриран, “по-тежък” става зехтинът.

Вкусът на един и същ сорт маслина се различава, когато се отглежда в различни държави, дори и в различни региони на една и съща държава, които имат характерни особености на почвата, климата и надморската височина.

Например зехтинът от испанския сорт Арбекина, с произход Каталуния няма почти нищо общо със зехтина от същия сорт отглеждан в Андалусия. Само тренирани дегустатори биха открили приликата в нюансите.

Качеството на зехтина зависи от два основни фактора. На първо място влияние оказват т.нар. “агрономични фактори”, които включват климатичните условия, начина на отглеждане, торене и бране на маслината. Другата група фактори, които влияят на качеството на зехтина, са т.нар. “технологични фактори” - начинът на производство, хигиената в предприятията и технологията, която се използва за преработка на маслината в зехтин, както и качествата на самия технолог, който прави зехтина. Значение има, дали маслините са узрели, дали са полуузрели, дали са зелени, дали се наблюдават заболявания или наранявания по тях.

За добър зехтин маслините трябва да са изцяло здрави, а смилането им на каша да е станало максимално бързо след брането от дървото, преди да започне ферментация.

Ролята на дегустатора също има отношение към качеството на зехтина, което получава потребителя. На първо място той разпознава качеството и отчита дали има дефекти - ако има такива, не се допуска до пазара. Важно е да се анализира точно видът на дефекта и причината за появяването му.

Вие ли сте единственият българин дегустатор на зехтини?

В България бях първия, въпреки че това е малко спорен въпрос. Иначе сме само двама в страната. Знам за още една колежка от София - Анна Петкова, с която не се познаваме лично, но комуникираме във Фейсбук.

Каква е ролята и целта на дегустатора на зехтина? Как се дегустира зехтин? Кои характеристики се оценяват?

Ролята на дегустатора е много важна за определяне качеството на зехтина. Една от основните цели е класифициране на зехтина като Върджин (Virgin) или Екстра Върджин (Extra Virgin). За целта са необходими 2 анализа. Химичен, който се извършва в лаборатория и органолептичен, който се извършва от дегустатора.

Ние трябва да оценяваме аромат и вкус, да определим какви аромати се откриват в зехтина и дали те са положителни или отрицателни. Трябва да се долови и определи интензитета на лютиво и горчиво - това са положителни характеристики за зехтина.

Много незапознати хора у нас си мислят, че ако горчи или люти зехтинът е развален, но това не е така, точно обратното. Повечето българи сме свикнали с вкуса на неутрални зехтини. Аз дори като малък си спомням, че всички зехтини, които се продаваха у нас, бяха с един и същ вкус. Горчивото и лютивото, това са основните характеристики определящи високото качество на зехтина.

В зехтина се срещат около 13 вида дефекта. Нашата задача е, чрез тренировки да открием тези дефекти, и с какъв интензитет се проявяват. Дефектите се разделят на няколко класа - с лек, среден и тежък интензитет на усещане в зехтин. Тези с дефекти в допустими граници се определят като клас Върджин.

Каква е целта на обученията, в които участвате и сам провеждате? Как допринасят за повишаването на  хранителната естетика и култура у българина по отношение на зехтина?

Целта на нашите обучения е да се подобри културата и интереса на българина към зехтина, да се научи как да го използва правилно, да разбере какво представлява и как се добива маслиновото масло, какви са положителните и отрицателните му характеристики и как може да познае дали зехтинът е миналогодишен, дали е от пресни маслини, дали е от узрели маслини, дали е клас Върджин или Екстра Върджин. Искаме също да научим хората как да употребяват и комбинират правилно зехтина в кулинарията.

Каква е разликата между Върджин и Екстра Върджин зехтин?

Според Международния съвет по зехтин, той се разделя в 4 групи - Екстра Върджин, Върджин, Рафинирано масло 80% с добавен 20% екстра върджин зехтин и Масло от кюспе на маслина.

Дали един зехтин да се определи като Върджин или Екстра Върджин, зависи от няколко параметъра -  Киселинност, Аромат, Вкус. Нивото им в даден зехтин се определя от химичните лаборатории и от дегустацията.

Стандартният панел от дегустатори за всеки един зехтин се състои от 15 човека. Те определят какъв е неговият клас, като тяхната оценка върви заедно с тази на химичните лаборатории - без един от двата типа анализ не може да се определи какъв е класът на зехтина.

За Екстра Върджин е определена граница на киселинност от 0,1 до 0,8%. При него, за разлика от Върджин зехтина,  не се допускат никакъв вид дефекти. Върджин зехтинът се използва предимно за готвене, за хотели и ресторанти, за пържене. Трайността на Екстра върджин-а е по-висока, от тази на Върджин-а, който се окислява много по-бързо във времето. Той има по високо съдържание на полифеноли, които го правят стабилен и издръжлив на окисление.

С какво испанският зехтин се отличава от гръцкия, италианския или турския, от кои сортове маслини се добива?

Сортовете маслини, от които се прави зехтинът са различни, по това се отличава, основно. В Испания има около 230-240 сорта маслини, които се използват за производство на зехтин. В Турция, Гърция, Италия и т.н. си имат други сортове маслини, за производство на зехтин. Във всяка държава сортовете маслини се различават и по вкус и по качество. Сортът маслина Коронейки, който е основен в Гърция, с около 80%, има огромна разлика със сорта Коронейки, който се отглежда в Испания. Това е благодарение на почвата и климатичните условия. Гърция има предимно влажен средиземноморски климат, докато вътрешната част на Испания има континентален климат, който не е с толкова висока влажността. Много хубави зехтини има и в Турция и в Гърция. Разликата е в сортовете маслини, тези които ги има в Испания ги няма в другите държави, и поради климатичните условия се различават по вкуса.

Как да познаем, че определен зехтин е развален или некачествен?

Точно това е една от основните цели на обученията, които организираме. Много хора в България  са свикнали да тестват зехтина на “замръзване” в хладилник, което е много грешен и неправилен подход.

Понеже в България не отглеждаме маслини и нямаме традиции, много българи смятат, че ако зехтинът “замръзне” значи е качествен.

Това не е правилно, никъде по света не се дегустира и определя качеството на зехтина по начина и степента на замръзване. Замръзването означава наличието на мастни киселини. Зехтини от различни сортове маслини замръзват по различен начин и за различно време. 80% от съдържанието на зехтина е олеинова киселина. Дали замръзва или не зехтинът - това не е гаранция за качеството му. Най-важното предимство на добрия зехтин е ароматът, но само трениран дегустатор може да определи по аромата дали зехтинът е гранясал, вкиснат, дали е замърсен. Трябва да е опитвал и помирисвал многократно такива зехтини, за да може после да ги открива с лекота. Много е сложно за потребителя сам да разбере дали един зехтин е качествен. На нашите семинари ние ги учим на това.

В България няма специалисти, които да направят дегустации и да определят реалното качество на зехтините.

Аз съм свидетел и твърдя, че у нас се продават развалени зехтини с описание върху етикета, като Екстра Върджин. Липсва специализирано законодателство и методология по този въпрос.

Какъв е правилният начин за съхранение на зехтина? Има различни видове опаковки, кои са за препоръчване - метални, керамични, стъклени, пластмасови?

Най-добрата опаковка за зехтин към момента е Bag in Box. За разлика от стъкленото шише, при което с всяко отваряне и наливане навлиза кислород който контактува със зехтина, опаковката Bag in Box не позволява на зехтина да се окисли. Торбичките в кутиите са Алуминиеви или PVC. Изследванията сочат, че с този тип опаковка  зехтинът запазва 95% от качествата си за период до 3 години. Важно е той да не се излага на пряка слънчева светлина и топлина.

Температурата, на която е добре да се съхранява, е до 18 градуса, понеже топлината разгражда мазнините. Дори да е в най-добрата опаковка, ако е на топло място зехтинът ще се развали бързо. Той трябва да се съхранява на хладно и тъмно място.

Много потребители и професионалисти също така замразяват зехтина на малки дози във фризер. Не се препоръчва неколкократно замразяване и размразяване, но за еднократно използване е добър вариант. Може да се използват и обикновени формички за лед, както и да се комбинира с добавени в зехтина билки или подправки - при сервиране върху топло ястие и постепенно разтапяне ароматите започват да се разтварят и ухаят.

След Bag in Box опаковката, по качество на съхранение, се нарежда стъклото - тъмното стъкло, а след него металната тенекия, която е за бърза и кратка употреба, но от която може да се пресипе при отваряне в по-малки стъклени съдове. Много производители използват и керамични съдове, както в древността, т.нар. делви. Но при тях е имало други проблеми, един от основните е, че керамиката задържа водата, а това води постепенно до сгъстяване, както и ферментация и разваляне на зехтина. Повечето производители сега използват керамиката основно с рекламна и маркетингова цел, за да изглеждат продуктите им по-автентични.

Как да разчитаме термините по етикетите на зехтините?

Има задължителна информация, която трябва да бъде посочена на етикета на зехтина: Кой е производителят, Партиден номер - коя година е произведен, т.е. коя реколта е зехтинът, Срок на годност - от датата на бутилиране.

Много производители продължават да изписват и процента киселинност на зехтина, което няма никакво отношение върху качеството му и вече има забрана това да се прави. Киселинността няма никакво значение за потребителя, нито отношение към вкуса на зехтина. Проценти не би трябвало да се изписват върху качествените зехтини.

Терминът “Студено пресован” също се изписва на някои етикети. Това също няма особено отношение към качеството на зехтина. Преди години за извличане на зехтина са се използвали основно преси, направени от лико на дърво, между които преминава маслиновата каша и се пресова. “Студено” означава, че суровината не е загрята на повече от 27 градуса, понеже при над 30 градуса по целзий вече се получава прегаряне на зехтина. В наши дни, за индустриално производство, методът на пресоване почти не се прилага, използва се предимно екстракция, чрез центрофугиране. Причината е, че методът на пресоване създава много предпоставки за създаване на дефекти още при извличането на зехтина, като окисляване или ферментиране.

Как влияе на здравето и какви са останалите му приложения, освен в кулинарията?

Всички изследвания сочат, че зехтинът е много полезен за здравето, понеже съдържа много антиоксиданти. Съдържа Олеуропеин, който е “виновен” и за горчивия вкус на зехтина. Олеуропеинът има антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства, регулира кръвното налягане и засилва имунитета. Използва се за превенция и профилактика на диабет тип 2. Лютивият вкус на зехтина се дължи на полифенола Олеокантал, който някои специалисти наричат “унищожителят на раковите клетки”. В зехтина има високо съдържание и на още един доказан антиоксидант - Витамин Е, който е мастноразтворим витамин и по-лесно се приема от организма.

Друг продукт, освен зехтин, който се произвежда от маслини е маслиновата паста или пастет. Той бива 2 вида - от узрели (черни) и от зелени маслини. Аз лично препоръчвам употребата на пастет от зелени маслини, понеже в него полезните и здравословни съставки са повече. Узрялата маслина е претърпяла процес на окисляване още на дървото, като при зелената не е така, тя е запазила всички полезни съставки в себе си. Ето това вече е и въпрос на изграждане на навици и придобиване на знания, които ние като специалисти даваме на хората.

Вие също предлагате зехтин на българския пазар. Как се приема от потребителите, нараства ли търсенето, от къде може да се поръча качествен испански зехтин, дегустиран от вас?

Всички зехтини, които ние предлагаме на пазара, са качествени испански зехтини, които лично аз съм дегустирал и оценил. Разширяваме постоянно гамата. Всички те може да бъдат поръчани от нашия сайт.

Българинът все повече започва да разбира културата на зехтина, и хора които никога не са опитвали такива вкусове и аромати, започват да ги търсят и стават наши почитатели, тъй като ние предлагаме различни продукти, от тези на масовия пазар. Нашата концепция е да не предлагаме нашите зехтини по масовите магазини.

Освен зехтин предлагаме и други интересни продукти. Един от тях е пушеният испански червен пипер, който е оригинален, без примеси и е пушен по автентичен начин с дъбов чипс. Сортът на пипера е много характерен за района, откъдето идва - казва се Пикийо. Той представлява мъничка, но дебела чушка, с характерен и разпознаваем вкус.

Предлагаме също така и испански балсамови оцети, които също са абсолютно непознати за българския пазар. Болшинството българи свързват балсамовия оцет само и единствено с Италия.

Характерно за балсамовия оцет е, че се прави от определени сортове грозде. Не всеки сорт грозде е подходящ за направата на балсамов оцет. Трябва да е сладък сорт грозде.

В Италия са определени сортове, в Испания са други сортове. От тук идва и разликата във вкусовете и качествата на балсамовия оцет. Ние предлагаме испански балсамов оцет от сорта Педро Хименес. Това е бял винен сорт грозде, предимно разпространен в областите Андалусия, Естремадура и Валенсия.

Какво бихте пожелали на читателите на ВАРНА Е, като един от първите гости в рубриката ни за интервюта? 

2023 © Варна е / Интервюто се проведе в Wollow Coworking Space - споделено работно място, гр. Варна

Хороскоп за неделя, 15 юни 2025 г. (Всички зодии)

РИБИТЕ да разчитат на собствените си сили, тогава ще избегнат разочарование, първата половина на деня е идеална за научаване на нещо ново, ВОДОЛЕИТЕ да се заемат с нещо по-рутинно, това ще им помогне да подредят нещата и да успокоят нервите си, много от представителите на зодиакалния знак ще се затруднят да се въздържат от спорове с близки, но до големи конфликти така и няма да се стигне
Хороскоп за неделя, 15 юни 2025 г. (Всички зодии)
580

ОВЕН (21 март - 20 април)

Не бързайте заникъде. Не винаги ще е възможно бързо и мъдро да оцените ситуацията, да вземете правилното решение и да си направите необходимите изводи. Затова си дайте време да разберете всичко, тогава ще можете да се справите с планираните задачи и да избегнете разногласия с другите. Не е най-добрият ден за нови начала, но ще се справите перфектно с рутинните задачи.

Ще бъде добре да правите планове за бъдещето, особено през втората половина на деня. Ще бъдете в позитивно настроение, но същевременно ще можете да не надценявате собствените си възможности. Благоприятно време за посещение на възрастни роднини, общуването с тях ще бъде неочаквано полезно за вас и ще подтикне интересни идеи.

Мъдростта на баба ще бъде по-ценна от всеки съвет от интернет - особено когато става въпрос за онази мистериозна личност, която ви преследва. Не се изненадвайте, ако между историите за съседи, тя изведнъж издаде такъв бисер, че челюстта ви увисне. Сърцето ви знае истината по-добре от главата ви с нейните безкрайни съмнения.

До вечерта мъглата във връзката ще се разсее и ще разберете ясно с кого наистина искате да правите не просто планове за уикенда, а нещо по-сериозно. Този момент, в който обсъждането на утрешната вечеря плавно преминава в разговор за съвместно бъдеще - ето го, вашият най-добър час.


ТЕЛЕЦ (21 април - 21 май)

Ако нещо не върви по план, не забравяйте, че от лимони може да се направи лимонада. Членове на семейството ще се опитат да се намесят във вашите дела и това със сигурност ще ви раздразни. Но не се разстройвайте, по-добре насочете енергията им в правилната посока, тогава ще можете да освободите време за по-интересни занимания. Много Телци ще могат да научат нещо, което ще им бъде полезно в бъдеще и ще им помогне да се развиват в кариерата си.

През втората половина на деня интуицията ви ще се изостри, така че ще можете да вземете правилното решение дори там, където логиката се окаже безсилна. Някои стари познати ще ви напомнят за себе си и ще трябва само да изберете дали искате да подновите комуникацията с тях.

Внезапната поява на човек от миналото може да ви изненада, но не бързайте да му затръшнете вратата пред лицето - може би съдбата е решила да ви даде втори шанс. Интуицията ви ще работи като металотърсач - тя мигновено ще определи дали това е достойна находка или поредното парче боклук. Ако нещо топло вътре във вас е прескочило - не пренебрегвайте този сигнал, дори ситуацията да изглежда нелепо.

Понякога най-неочакваните завръщания се оказват най-добрите решения. Основното е да не се включва прекомерна гордост и да се даде възможност на чувствата да изразят мнението си без цензура.


БЛИЗНАЦИ (22 май - 21 юни)

Много добри възможности ще се отворят пред вас. Повечето Близнаци ще станат уравновесени и позитивни, така че ще се справят с всякакви задачи без затруднения. Незначителни неуспехи няма да могат да ви извадят от релси. Ще има шанс да подобрите отношенията си с онези хора, с които преди сте имали конфликти и сте съжалявали. Ще трябва да обърнете специално внимание на домакинските задължения, но това няма да е твърде изморително. Освен това членовете на семейството ще ви се притекат на помощ дори без допълнителни молби.

Вечерта е подходяща за излизания, активна комуникация и нови запознанства. Може би ще успеете да придобиете влиятелни покровители и полезни връзки.

Помирението с някого, с когото някога сте се скарали много сериозно, може да бъде изненадата на деня – и то приятна. Един неловък момент ще се стопи като сладолед на слънце, отстъпвайки място на искрен смях и разбиране колко глупаво е било да се губи време за оплаквания. Това ще бъде чудесно начало за ново ниво на връзката.

Вечерта звездите са ви подготвили бонус под формата на познанство, което от първите минути се усеща като среща със стар приятел. Не анализирайте - просто се насладете на тази рядка магия на мигновеното разбиране.


РАК (22 юни - 22 юли)

Не поемайте всичко върху себе си. Ще има твърде много неща за вършене сами. Много Раци ще се нуждаят от помощ от близки, но не очаквайте другите да ви предложат помощта си. Оптимистичното отношение ще ви позволи да пренебрегнете някои дребни неуспехи. Ще имате възможност да разрешите проблеми, с които отдавна не сте се осмелявали да се заемете.

Денят е подходящ за обсъждане на въпроси, които ви тревожат от дълго време. Разговорът не винаги ще бъде лесен, но в крайна сметка ще разсеете всички съмнения, ще намерите компромис и ще спрете да се тревожите за несигурността. 

Идеален ден да свалите маската на „Добре съм“ и честно да кажете на любимия човек какво наистина ви гризе душата. Вашата искреност ще бъде ключът не само към решаването на проблеми, но и към по-дълбоко разбиране един с друг. Вашият партньор ще оцени доверието и може би също ще реши да сподели нещо важно.

Решаването на дългогодишен проблем заедно ще ви върне чувството за единство и ще ви напомни защо изобщо сте заедно. Не се затваряйте в себе си и бъдете честни с любимите си хора. Решаването на общи проблеми ще помогне на връзката ви да достигне ново ниво. Екипът е отново заедно – и това е чудесно.


ЛЪВ (23 юли - 23 август)

Ще се справите с всякакви проблеми като на игра. Лекота и емоционален подем ще съпътстват повечето Лъвове от самата сутрин. Ще има възможност да разрешите онези проблеми, с които така и не сте се захванали. Ще трябва да обърнете внимание на домакинските задължения и това ще се окаже изненадващо положително. Благоприятен ден за създаване на красота и уют около вас, а творческите ви способности ще помогнат значително в това.

Ще бъде лесно да разбирате други хора, дори ако преди ви е било трудно да постигнете споразумение. Ще можете да сключите мир с онези, с които някога сте се карали. Може да се отворят вълнуващи перспективи, които няма да пропуснете. Това се отнася както за личния ви живот, така и за професионалните дела.

Ако някой приятен нов познат намекне за нещо повече, не се смейте и не превръщайте всичко в шега, сякаш сте чули виц за свекърва си. Днес може да се появи човек, с когото всичко ще се развие съвсем различно - не като обичайните мимолетни увлечения, а по-дълбоко и по-сериозно. Този момент е като рядка птица - долита неочаквано, сяда наблизо за кратко и ако не обърнете внимание, отлита завинаги.

Не пропускайте този шанс, докато гледате тавана или преглеждате емисията на телефона си. Може да е само един, но колко важен - един от онези, които по-късно ще си спомняте и ще си мислите „ами ако...“. По-добре е да рискувате и да направите грешка, отколкото да прекарате целия си живот в гадаене какво е могло да се случи.


ДЕВА (24 август - 23 септември)

Денят ще донесе много добри възможности, най-важното е да се възползвате от тях. Много Деви ще бъдат необичайно дружелюбни, ще могат лесно да спечелят околните и да намерят общ език с всеки. Благоприятно време за възстановяване на прекъснати връзки, но ще трябва да поемете инициативата и да направите първата крачка. Ще можете да се справите с онези неща, които са ви се стрували твърде трудни. На помощ ще ви се притекат хора, от които не сте очаквали подкрепа.

Ще има възможност да помогнете на тези от вашите близки, които се нуждаят от това. Това ще се отрази много благоприятно на вашите взаимоотношения. Вечерта ще бъде подходяща за приятни занимания, за които обикновено не сте имали време.

Най-накрая ще отделите време за нещо, което е в списъка ви „някой ден“ от месеци, и изведнъж ще осъзнаете, че не искате да го правите сами. Някой близък до вас ще подхване ентусиазирано вашата идея, дори и да я изразите спонтанно, без предварително обсъждане или планиране. Понякога най-хубавите моменти идват от такива спонтанни решения.

Това няма да е просто начин да убиете времето или отметка в списък със задачи - а истински момент на близост, когато между вас ще се разпали отново онази топлина, която се е изгубила някъде в ежедневната суматоха. Ще си спомните колко е страхотно да правите нещо заедно, не защото трябва, а защото искате да сте заедно.


ВЕЗНИ (24 септември - 23 октомври)

Обърнете внимание на начина си на общуване, особено през първата половина на деня. Някои Везни ще бъдат склонни да казват всичко, което мислят, и това не винаги ще е уместно. Може неволно да обидите някой близък. Ако това се случи, опитайте се да направите първата крачка към помирението възможно най-скоро. Сутринта не е много подходяща за сериозни въпроси. Но ще успеете да подредите нещата и да се отървете от ненужните вещи.

Благоприятно време за научаване на нещо ново. Ще измислите начин да спечелите допълнителни пари от знанията и уменията, на които преди не сте отдавали голямо значение. Вечерта не бива да си стоите вкъщи, очакват ви неочаквани срещи и приятни познанства.

Спонтанното излизане може да се превърне в онази лотарийна среща, за която след това ще разкажете на приятелите си с мистериозна усмивка. Ако се съгласите на неочаквана покана, има голям шанс да попаднете на човек, който ще ви заплени от първите минути на разговора. Когато се разкрие странно съвпадение или се появи общо минало, не го отписвайте като банално съвпадение - вселената понякога обича да ни подхвърля интересни сюжети.

Не отмахвайте възможността да опознаете този човек по-добре, дори срещата да ви се струва несериозна. Такива магнетични срещи не се случват всеки ден и е жалко да пропуснете нещо, което може да промени цялата картина на личния ви живот.


СКОРПИОН (24 октомври - 22 ноември)

Прецизността и педантичността ще бъдат вашите предимства. Ще можете да решите много важни въпроси, за които отдавна не сте се замисляли. Много Скорпиони ще измислят много интересни идеи и ще могат бързо да ги реализират. Благоприятен ден за правене на планове за бъдещето и обсъждането им с доверени съюзници. Може да ви бъде даден полезен съвет или да ви бъде предложена навременна помощ. 

Ще трябва да свършите някои натрупани домакински задължения, но това няма да е твърде изморително. Ще можете не само да свършите всичко необходимо, но и да отделите време за старо хоби, да поговорите с приятели и да си починете добре.

Стара любов или общо хоби могат да послужат като мост между вас и някой, който винаги е бил някъде в периферията на вниманието. Същото това „просто познанство“ изведнъж ще се отвори от нова страна и ще се изненадате колко дълго не сте забелязвали очевидното. Може би някой от вашия кръг най-накрая ще реши да ви гледа не като приятел, а като потенциален партньор.

Основното правило на деня е да не насилвате нещата и да не изисквате незабавни обяснения. Просто оставете топлината между вас да се прояви естествено, като слънцето през облаците. Понякога най-силните връзки започват с приятелска основа.


СТРЕЛЕЦ (23 ноември - 21 декември)

Добър ден за нови начала и реализиране на смели планове. Обстоятелствата ще се развият точно както бихте искали, а околните ще отговорят на всички ваши очаквания. Добър момент за разговори с възрастни роднини, срещата ще ви даде много приятни моменти. Няма да е зле да се вслушате в съветите на хора, на които имате доверие. 

Ще успеете да спечелите хората, да създадете нови познанства и да направите благоприятно впечатление. Внимавайте обаче да не накарате любимия човек да ревнува, тъй като е напълно възможно да има причина за това.

Някой ще флиртува с вас почти без прикритие - което е приятно за егото, но може да създаде проблеми в личния ви живот. Любимият ви човек има невероятен радар за подобни неща и ще усети промяна в атмосферата, дори и да се държите безупречно. По-добре е предварително да уведомите другите кой е наистина важен за вас, отколкото по-късно да обяснявате невинността на намеренията си.

Запомнете - по-лесно е да предотвратите ревността с мила дума или нежен жест, отколкото да поправите нещо, което не е трябвало да бъде счупено. Вниманието е ласкателно, но домашният уют е по-ценен.


КОЗИРОГ (22 декември - 20 януари)

Ако отдавна искате да се пробвате в нов бизнес, е време да преминете от мислене към действие. Ще успеете от първия опит, лесно ще разберете основите и бързо ще схванете нюансите. Много Козирози ще имат изострена интуиция, което ще помогне и при решаването на сериозни проблеми. Пред вас може да се открият благоприятни перспективи, които няма да пропуснете.

Добро време за учене или подготовка за изпити. Знанията, които ще придобиете, ще запомните за дълго време. Втората половина на деня е идеална за срещи с приятели. Особено добре е, ако имате общи бизнес интереси, тогава не само ще си прекарате добре, но и ще обмените обещаващи идеи.

Човек, с когото сте свикнали да обсъждате само служебни въпроси, може приятно да ви изненада с неочаквана топлина и лично внимание. Деловите разговори за планове за бъдещето неусетно ще прелеят в по-интимни разкрития и ще разберете, че винаги е имало нещо повече между редовете. Може би човекът, с когото бихте искали не само да си сътрудничите, но и да живеете, е с вас отдавна.

Не пропускайте момента, в който формалността отстъпва място на искреността. Понякога най-силните съюзи започват с професионално уважение и постепенно се развиват в нещо по-дълбоко и по-лично.


ВОДОЛЕЙ (21 януари - 19 февруари)

Ще ви бъде трудно да запазите самообладание. Ще се тревожите за всичко и дори без видима причина. Затова през първата половина на деня не бива да започвате важни дела или сериозни разговори. Заемете се с нещо рутинно, това ще ви помогне да подредите нещата и да успокоите нервите си. Много Водолеи ще се затруднят да се въздържат от спорове с близки, но до големи конфликти няма да се стигне.

Не е много добър ден за нови начала. Ще ви бъде трудно да разбирате непознати въпроси, ще искате да се откажете по средата. Не поемайте твърде много задачи, не се колебайте да помолите семейството и приятелите си за помощ и се опитайте да си починете добре вечерта.

Има човек до вас, който е готов да ви подаде ръка в труден момент, но навикът ви да се справяте сами с всичко ви пречи да приемете тази подкрепа. Опитайте се да се доверявате не чрез думи и молби, а чрез обикновен поглед или небрежно докосване - понякога езикът на тялото казва повече от хиляда обяснения. Спокойствието и умиротворението, които получавате от близостта с този човек, може да са по-важни от всякакви страстни импулси.

Позволете си да бъдете уязвими - това не е слабост, а смелост. В крайна сметка, най-силните взаимоотношения се градят не на взаимно възхищение, а на взаимна подкрепа.


РИБИ (20 февруари - 20 март)

Надеждите ви за подкрепа и покровителство едва ли ще се сбъднат. Разчитайте на собствените си сили, тогава ще можете да избегнете разочарование. Първата половина на деня е идеална за научаване на нещо ново. Много Риби ще научат много полезни неща и тези знания ще се превърнат в тяхно важно конкурентно предимство в близко бъдеще. Можете да очаквате добри новини за някой близък до вас.

Няма нужда да бъдете прекалено упорит и да се опитвате да спечелите във всеки спор. Не винаги ще бъдете прави, така че не упорствайте в заблудите си. Поддържането на добри отношения ще бъде по-важно от самоутвърждаването. Ако запомните това просто правило, ще избегнете много проблеми.

Дори и да сте сто процента сигурни, че сте прави, си струва да се замислите - дали наистина тази победа си струва мълчанието, което ще виси по-късно между вас. Днес нежността и готовността за компромис ще кажат много повече от най-убедителните аргументи. Вашето искрено „прости ми“ може да се превърне във вълшебен ключ към сближаването, което и на двамата отдавна ви липсва.

Запомнете - в любовта не печели този, който е прав, а този, който знае как да избере хармонията пред принципите навреме. Понякога най-голямата мъдрост е просто да се прегърнете и да мълчите.

2025 © Варна е