Мобилно меню

Скок с 20% в цената на годежните пръстени

Въпреки инфлацията, интересът към знаковото бижу се увеличава в навечерието на Свети Валентин
Скок с 20% в цената на годежните пръстени
583

Цените на годежните пръстени са се увеличили с около 20% спрямо миналата година, като причината за това е поскъпването на златото и цялостната инфлация. Това отчитат търговци на луксозни бижута преди празника на влюбените – Свети Валентин, който заедно с коледните празници е традиционният пик за предложенията за брак. Големите вериги бутици за бижута и търговия със скъпоценни камъни обаче са категорични, че това не е намалило продажбите у нас. Ето как коментира ситуацията управителят на Amodoria за България Тихомир Янков:

Годежните пръстени са може би най-важното бижу, което купуваме през живота си и затова неизбежното увеличение на цените няма как да ограничи потреблението. Нашият опит показва, че в повечето случаи българите са готови да отделят между 2000 и 3000 лева, като у нас най-предпочитани са традиционните модели с един или повече от един диаманта в комбинация с бяло злато.

В световен мащаб актуалните модни тенденции при годежните пръстени са свързани с използване на жълто злато и търсене на индивидуалност с вграждането на цветни скъпоценни камъни като сапфири, изумруди, изключително редкия танзанит и дори черни диаманти.

“Като цяло, напук на очакванията за по-скъпо злато модните тенденции при луксозните бижута за 2023 година са за по пищни и масивни модели, каквито не сме виждали от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век. Все по-често на модните подиуми и по витрините на бижутерийните бутици ще се показват перлени огърлици с дебели златни верижки, коктейлни пръстени, висящи обеци до раменете и широки гривни и ланци и то по няколко заедно. Всичко това ще бъде изпълнено преобладаващо в жълто злато”, разказва още Тихомир Янков.

От Amodoria очакват пазарът на бижута, произведени от благородни метали и естествени скъпоценни камъни, да се запази стабилен през 2023 година както в световен план, така и у нас.

“Въпреки песимистичните прогнози около COVID кризата и несигурната икономическа обстановка, пазарът на луксозни бижута се развива добре през последните години и индикациите от световните форуми, на които участваме, са позитивни. Данните и очакванията на международните анализатори показват, че през 2023 година на глобално ниво се очаква ръст в сегмента от още 3 млр. щ.д., с което общият обем ще нарасне до над 60 млр. щ.д.”, обобщава Янков.

Според него заради инфлацията и несигурната икономическа обстановка през 2023 година ще продължи тенденцията от предходната година все повече българи да търсят сигурни инвестиции в злато и скъпоценни камъни. След като през 2022 г. търсенето на злато у нас достигна най-високите си нива от 20 години насам се очаква трендът да се запази устойчив заради желанието на хората да защитят средствата си и да диверсифицират риска. Според експертите най-голям интерес на нашия пазар ще продължи да се наблюдава към инвестиционно злато от 50 грама до 100 грама заради достъпния размер на инвестицията и високата ликвидност.

Паралелно с това за 2022 година от Amodoria отчитат и над 50% ръст на запитванията за покупка на скъпоценни камъни у нас. Има и реално увеличение на броя на сделките, като клиентите са все по-добре информирани за дългосрочния потенциал на такава инвестиция.

“Едно от най-сериозните преимущества на скъпоценните камъни е, че цената им не е обвързана с фондовия пазар. По време на рецесия успяват да запазят устойчивост, а инфлацията обичайно повишава стойността им. Освен това има постоянно търсене, а като актив са мобилни и лесни за съхранение.”, обяснява Янков. “В условия на все още ниски лихви по банковите депозити и златото, и скъпоценните камъни са добра алтернатива за сигурно вложение с по-добра доходност. Но е необходимо изборът да се прави внимателно, информирано и от доказан, сертифициран доставчик.”, отбелязва експертът.

По правило най-добри цени могат да предложат първични дилъри, които добиват и шлифоват камъните, защото по този начин произходът е гарантиран, а веригата на продажба е максимално съкратена. Изключително важно е при покупката клиентът да може да получи сертификат от утвърдена международна лаборатория. От една страна той повишава стойността на камъка, а от друга се явява застраховка за инвестицията.

“За съжаление на пазара у нас се предлагат камъни с неясен произход и спорно качество, което носи потенциален риск. Легитимните доставчици винаги сме готови да предложим както необходимите документи, така и безплатна консултация за размера, вида и шлифовката на скъпоценния камък, така че клиентът да получи най-доброто решение спрямо наличния бюджет и коректна информация за ликвидността на вторичния пазар”, обяснява още Тихомир Янков. “Не е задължително инвестицията да е огромна, за да се осмисли. Но е изключително важно да се търси най-добрата пресечна точка между цена и качество”, категоричен е той.

Ценни съвети при избора на годежен пръстен дават експертите в бранша:

  • Съобразете се със стила и начина на живот на любимия човек.
  • Ако работи с ръцете си и ще носи пръстена ежедневно, диамантите са най-устойчивият камък.
  • Правоъгълните диаманти са с по-висока цена от овалните.
  • Ако бюджетът ви не позволява по-голям камък, можете да търсите дизайн тип “клъстър”, който обединява няколко по-малки диаманта в група и така се постига ефекта на един по-голям.
  • Ако човекът има по-смел стил можете да търсите различен дизайн на пръстена. В противен случай класиката е за предпочитане – лесно се комбинира и не омръзва.
  • Ако търсите характерно и различно бижу, което да се предава през поколенията, потърсете експертен съвет за избор на уникален камък.
  • Изберете метала също според личните предпочитания на човека и останалите му бижута.
  • Размера можете да коригирате след самото предложение с проба на място, като това е най-сигурният начин. Можете да използвате за мярка и пръстен, който носи. Имайте предвид, че някои модели не позволяват многократни корекции, както и че при сватбата пръстенът се премества от лявата на дясната ръка.
  • Можете да потърсите експертен съвет и за бъдещото комбиниране на пръстена с венчалната халка.
  • Не забравяйте и подценявайте и кутийката. Несъответствието няма да убегне на повечето дами и не бива да разваля общото усещане.
  • При избора на камък винаги търсете сертификат за качество, особено ако камъкът е със значеща стойност.

 

2023 © Варна е

Преподавател по кулинарно изкуство във Варна ще представи България на World Paella Day Cup

Калоян Колев стана българският шампион по приготвяне на паеля, като спечели националната квалификация за престижния международен форум
Преподавател по кулинарно изкуство във Варна ще представи България на World Paella Day Cup

В оспорвана надпревара с високо ниво на майсторство се превърна националната квалификация за престижния World Paella Day Cup, която се проведе в Бургас. Победител в състезанието по приготвяне на паеля стана Калоян Колев, като решението бе взето от международно жури, включващо най-добрият майстор по паеля за 2024 Джо Падила от Пуерто Рико, Хорхе Кастеланос от Мексико, Габриела Новак от Испания, Мигел Перез от Испания и Андре Токев от България.

Калоян Колев е преподавател от Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна, има и собствен бизнес като кулинарен консултант. За авторските си рецепти за паеля Калоян използва изцяло български продукти - заек, токачка, петрохан, трюфели и други, произведени от семейството му продукти.

С триумфа си в националната квалификация Калоян получава правото да представлява България на световния финал на World Paella Day Cup във Валенсия – родината на паелята – на 20 септември 2025. Под зоркия поглед на международно жури, той впечатли не само с вкус, но и с техника, вдъхновение и уважение към традицията на легендарното испанско ястие.

Въпреки че само един готвач ще носи българския флаг във Валенсия, събитието в Бургас беше истински празник на таланта. Осем претенденти сготвиха по две паели в рамките на състезанието. Николай Генчев заслужено спечели второто място, благодарение на своята изключителна интерпретация и професионален подход. А Мануел Касадо, носител на третата награда, внесе духа на Испания с всяка хапка от своята автентична рецепта.

Състезанието по паеля беше повече от надпревара – то беше фиеста на вкуса, майсторството и културното обединение. От първото разбъркване в тигана до финалното "¡Olé!" на сцената, публиката беше свидетел на магията на паелята – ястие, което събира хората заедно около огъня и традицията.

Организаторите, журито, участниците и ентусиазираната публика превърнаха този ден в незабравим празник на слънцето, морето и вкусовете! 

2025 © Варна е / снимки: Фейсбук