Мобилно меню

Скок с 20% в цената на годежните пръстени

Въпреки инфлацията, интересът към знаковото бижу се увеличава в навечерието на Свети Валентин
Скок с 20% в цената на годежните пръстени
57

Цените на годежните пръстени са се увеличили с около 20% спрямо миналата година, като причината за това е поскъпването на златото и цялостната инфлация. Това отчитат търговци на луксозни бижута преди празника на влюбените – Свети Валентин, който заедно с коледните празници е традиционният пик за предложенията за брак. Големите вериги бутици за бижута и търговия със скъпоценни камъни обаче са категорични, че това не е намалило продажбите у нас. Ето как коментира ситуацията управителят на Amodoria за България Тихомир Янков:

Годежните пръстени са може би най-важното бижу, което купуваме през живота си и затова неизбежното увеличение на цените няма как да ограничи потреблението. Нашият опит показва, че в повечето случаи българите са готови да отделят между 2000 и 3000 лева, като у нас най-предпочитани са традиционните модели с един или повече от един диаманта в комбинация с бяло злато.

В световен мащаб актуалните модни тенденции при годежните пръстени са свързани с използване на жълто злато и търсене на индивидуалност с вграждането на цветни скъпоценни камъни като сапфири, изумруди, изключително редкия танзанит и дори черни диаманти.

“Като цяло, напук на очакванията за по-скъпо злато модните тенденции при луксозните бижута за 2023 година са за по пищни и масивни модели, каквито не сме виждали от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век. Все по-често на модните подиуми и по витрините на бижутерийните бутици ще се показват перлени огърлици с дебели златни верижки, коктейлни пръстени, висящи обеци до раменете и широки гривни и ланци и то по няколко заедно. Всичко това ще бъде изпълнено преобладаващо в жълто злато”, разказва още Тихомир Янков.

От Amodoria очакват пазарът на бижута, произведени от благородни метали и естествени скъпоценни камъни, да се запази стабилен през 2023 година както в световен план, така и у нас.

“Въпреки песимистичните прогнози около COVID кризата и несигурната икономическа обстановка, пазарът на луксозни бижута се развива добре през последните години и индикациите от световните форуми, на които участваме, са позитивни. Данните и очакванията на международните анализатори показват, че през 2023 година на глобално ниво се очаква ръст в сегмента от още 3 млр. щ.д., с което общият обем ще нарасне до над 60 млр. щ.д.”, обобщава Янков.

Според него заради инфлацията и несигурната икономическа обстановка през 2023 година ще продължи тенденцията от предходната година все повече българи да търсят сигурни инвестиции в злато и скъпоценни камъни. След като през 2022 г. търсенето на злато у нас достигна най-високите си нива от 20 години насам се очаква трендът да се запази устойчив заради желанието на хората да защитят средствата си и да диверсифицират риска. Според експертите най-голям интерес на нашия пазар ще продължи да се наблюдава към инвестиционно злато от 50 грама до 100 грама заради достъпния размер на инвестицията и високата ликвидност.

Паралелно с това за 2022 година от Amodoria отчитат и над 50% ръст на запитванията за покупка на скъпоценни камъни у нас. Има и реално увеличение на броя на сделките, като клиентите са все по-добре информирани за дългосрочния потенциал на такава инвестиция.

“Едно от най-сериозните преимущества на скъпоценните камъни е, че цената им не е обвързана с фондовия пазар. По време на рецесия успяват да запазят устойчивост, а инфлацията обичайно повишава стойността им. Освен това има постоянно търсене, а като актив са мобилни и лесни за съхранение.”, обяснява Янков. “В условия на все още ниски лихви по банковите депозити и златото, и скъпоценните камъни са добра алтернатива за сигурно вложение с по-добра доходност. Но е необходимо изборът да се прави внимателно, информирано и от доказан, сертифициран доставчик.”, отбелязва експертът.

По правило най-добри цени могат да предложат първични дилъри, които добиват и шлифоват камъните, защото по този начин произходът е гарантиран, а веригата на продажба е максимално съкратена. Изключително важно е при покупката клиентът да може да получи сертификат от утвърдена международна лаборатория. От една страна той повишава стойността на камъка, а от друга се явява застраховка за инвестицията.

“За съжаление на пазара у нас се предлагат камъни с неясен произход и спорно качество, което носи потенциален риск. Легитимните доставчици винаги сме готови да предложим както необходимите документи, така и безплатна консултация за размера, вида и шлифовката на скъпоценния камък, така че клиентът да получи най-доброто решение спрямо наличния бюджет и коректна информация за ликвидността на вторичния пазар”, обяснява още Тихомир Янков. “Не е задължително инвестицията да е огромна, за да се осмисли. Но е изключително важно да се търси най-добрата пресечна точка между цена и качество”, категоричен е той.

Ценни съвети при избора на годежен пръстен дават експертите в бранша:

 • Съобразете се със стила и начина на живот на любимия човек.
 • Ако работи с ръцете си и ще носи пръстена ежедневно, диамантите са най-устойчивият камък.
 • Правоъгълните диаманти са с по-висока цена от овалните.
 • Ако бюджетът ви не позволява по-голям камък, можете да търсите дизайн тип “клъстър”, който обединява няколко по-малки диаманта в група и така се постига ефекта на един по-голям.
 • Ако човекът има по-смел стил можете да търсите различен дизайн на пръстена. В противен случай класиката е за предпочитане – лесно се комбинира и не омръзва.
 • Ако търсите характерно и различно бижу, което да се предава през поколенията, потърсете експертен съвет за избор на уникален камък.
 • Изберете метала също според личните предпочитания на човека и останалите му бижута.
 • Размера можете да коригирате след самото предложение с проба на място, като това е най-сигурният начин. Можете да използвате за мярка и пръстен, който носи. Имайте предвид, че някои модели не позволяват многократни корекции, както и че при сватбата пръстенът се премества от лявата на дясната ръка.
 • Можете да потърсите експертен съвет и за бъдещото комбиниране на пръстена с венчалната халка.
 • Не забравяйте и подценявайте и кутийката. Несъответствието няма да убегне на повечето дами и не бива да разваля общото усещане.
 • При избора на камък винаги търсете сертификат за качество, особено ако камъкът е със значеща стойност.

 

2023 © Варна е

Ще снимат втори сезон на хитовия сериал "Вина"

Два милиона и триста хиляди зрители са проследили 12-те епизода, излъчени от 5 януари до 23 март
Ще снимат втори сезон на хитовия сериал "Вина"
72

Хитовият сериал на БНТ "Вина" ще има втори сезон. Това съобщи генералният директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков по време на специалната прожекция на финалния епизод в Сандански.

"Успехът е категоричен, това е една от най-добрите продукции в програмата ни. Така че имаме решение за втори сезон на сериала "Вина"

Режисьор на хитовата продукция е Виктор Божинов.

"След реакцията на зрителите и достигнатия успех, с екипа ще се постараем да създадем още по-вълнуващ втори сезон!“

С интригуващ сюжет и актуални проблеми, сериалът "Вина" се нарежда сред водещите програми в ефира на БНТ 1. По данни на ГАРБ (GARB Audience Measurement Bulgaria), за периода на своето излъчване (5 януари 2023 г. до 23 март 2023 г.), сериалът е достигнал до два милиона и триста хиляди зрители. Интерес към поредицата са проявили високо образовани и икономически активни хора, сочи още проучването.

Вина разказва историята на Филип (Владимир Зомбори), който пристига за кратко в България, упълномощен от майка си да продаде винарната на покойния ѝ брат. Много скоро лозята, хората и своенравната еноложка на избата – Елина (Елена Телбис), го очароват и той променя семейните планове. Вместо да продава, Филип решава да възроди винарната, но активите ѝ са отчайващи – дългове, залежали бъчви и работници, които скоро ще останат на улицата. Само Елина може да го измъкне от кашата, но баща ѝ, председателят на общинския съвет Андрей Бончев (Михаил Билалов), има други намерения за избата. Непримирим с новите обстоятелства, Филип търси местни съмишленици, а оставането му за неопределено време в България изостря отношенията със съпругата му Марта (Кристина Верославова). Войната между Филип и Андрей Бончев се разраства, загрубява и застрашава не един живот. Оказва се, че връзката между семействата на Филип и Елина има корени, по-дълбоки и здрави дори от тези на лозите. Тайни и вина от миналото са напът да провалят всичко...

Във филма може да видим също Параскева Джукелова, Силвия Лулчева, Герасим Георгиев - Геро, Димитър Селенски, Веселин Калановски, Светлана Янчева, Климентина Фърцова и др.

Сценаристи на "Вина" са Ваня Николова, Нели Димитрова и Екатерина Николова, оператори - Калоян Божилов и Георги Гвоздев, режисьор по монтажа - Нина Алтъпърмакова. Саундтракът е дело на Петър Дундаков.

Всички епизоди от първия сезон на Вина, гледайте ТУК.

2023 © Варна е