Мобилно меню

Варненски готвач заслужи престижна международна награда на остров Мадейра

Шеф Петър Йоргов беше отличен за майсторското си ястие патешко магре
Варненски готвач заслужи престижна международна награда на остров Мадейра
666

Доказаният варненски готвач Петър Йоргов спечели поредното си международно признание. Шеф Йоргов се включи в седмицата на изисканата храна на остров Мадейра. Гастрономическото събитие събра 39 готвачи от различни страни, които премериха таланта си, като представиха разработени от тях кулинарни шедьоври. Представените новаторски ястия бяха авторски интерпретации на традиционна кухня от целия свят. 

Варненският представител, шеф Петър Йоргов, който е основател на Българска Асоциация за Кулинарна Култура и главен готвач на Грифид Хотели, заплени всички, които се включиха в кулинарното събитие на остров Мадейра със създадения от него шедьовър - патешко магре с мед от кръвен здравец, гарнирано с чипс от хикория, черна леща белуга с бруноаз от зеленчуци, диви броколи в масло, клонка от кестени, крем от моркови с портокал и бурбонска ванилия, сангрия сос. 

Петър Йоргов, който е известен в България като ментор на някои от най-талантливите млади готвачи, сподели, че е изключително щастлив от това да вижда другите да се наслаждават на "произведенията" му, както и да ги вдъхновява да създават свои собствени  шедьоври.

Организаторите на кулинарния форум в Мадейра подчертаха, че са възхитени от креативността на готвачите, показали майсторство, талант и иновативност по време на събитието. 

Участници в гастро форума подчертаха, че локацията ги е вдъхновила допълнително да развихрят фантазията си. "Постарахме се да приговим ястия, които да съответстват на красивите гледки на остров Мадейра и да подчертаят залеза над океана", споделят част от готвачите, които се включиха в събитието. Всички те сътвориха феноменални ястия, с които впечатлиха организатори и гости, като черпеха допълнително вдъхновение от контакта с колеги от други страни и техните кулинарни специалитети. 

Кулинарната седмица на остров Мадейра, в който се включи и варненският шеф Петър Йоргов, бе определена от участниците като дни на хубавата храна и забавното готвене, по време на които специалистите са открили нови съставки, цветове и аромати, и истински са празнували традиционните кухни на страните на всички участници.

2022 © Варна е / Полина Петрова, снимка: Facebook Grifidhotels

Празници на гроздолечението организират в курорта Св. Св. Константин и Елена

Дните от 3 до 8 септември ще са посветени на виното и СПА терапиите с гроздови продукти
Празници на гроздолечението организират в курорта Св. Св. Константин и Елена

От 3 до 8 септември в курорта Св. Св. Константин и Елена край Варна ще се проведат Празници на гроздолечението, виното и СПА терапиите с гроздови продукти.

Организаторите канят всички желаещи да научат повече за историята и традициите и на първия български морски курорт, свързани с гроздолечението, което е било много популярно през 30-те години на миналия век век. Те са запазени и до днес, като модерният им вариант се практикува в много от СПА центровете на хотелите в курорта. Терапиите с грозде и гроздови продукти в съчетание с минералната вода помагат за извеждане на токсините и шлаките от тялото, и за релакс на мускулите, за подобряване на имунитета и защитните функции на кожата, стимулират кръвообращението, както и синтеза на колаген.

Гроздето е ценено не само заради отличните си вкусови качества, но и заради своите лечебни свойства.

Посетителите на Празниците на гроздолечението в Св. Св. Константин и Елена от 3 до 8 септември ще имат възможност да спечелят подаръчни ваучери за СПА процедури в курорта и да усетят лично комбинацията от благотворното влияние на лечебната минералната вода с гроздови продукти при разкрасителни процедури и терапии за лице и тяло.

Друг от акцентите на събитието ще бъде представянето на специално подбрани вина от утвърден сомелиер. Посетителите ще имат възможност да опитат различни сортове вина от Варненския регион, които отразяват уникалността на българската винена култура. Сомелиерът ще сподели интересна информация за процеса на винопроизводство, както и за подходящите комбинации с храна.

Пълната програма за Празници на гроздолечението в курорта Св. Св. Константин и Елена, вижте ТУК.

2025 © Варна е / снимки: Св. св. Константин и Елена