Мобилно меню

Варненски готвач заслужи престижна международна награда на остров Мадейра

Шеф Петър Йоргов беше отличен за майсторското си ястие патешко магре
Варненски готвач заслужи престижна международна награда на остров Мадейра
602

Доказаният варненски готвач Петър Йоргов спечели поредното си международно признание. Шеф Йоргов се включи в седмицата на изисканата храна на остров Мадейра. Гастрономическото събитие събра 39 готвачи от различни страни, които премериха таланта си, като представиха разработени от тях кулинарни шедьоври. Представените новаторски ястия бяха авторски интерпретации на традиционна кухня от целия свят. 

Варненският представител, шеф Петър Йоргов, който е основател на Българска Асоциация за Кулинарна Култура и главен готвач на Грифид Хотели, заплени всички, които се включиха в кулинарното събитие на остров Мадейра със създадения от него шедьовър - патешко магре с мед от кръвен здравец, гарнирано с чипс от хикория, черна леща белуга с бруноаз от зеленчуци, диви броколи в масло, клонка от кестени, крем от моркови с портокал и бурбонска ванилия, сангрия сос. 

Петър Йоргов, който е известен в България като ментор на някои от най-талантливите млади готвачи, сподели, че е изключително щастлив от това да вижда другите да се наслаждават на "произведенията" му, както и да ги вдъхновява да създават свои собствени  шедьоври.

Организаторите на кулинарния форум в Мадейра подчертаха, че са възхитени от креативността на готвачите, показали майсторство, талант и иновативност по време на събитието. 

Участници в гастро форума подчертаха, че локацията ги е вдъхновила допълнително да развихрят фантазията си. "Постарахме се да приговим ястия, които да съответстват на красивите гледки на остров Мадейра и да подчертаят залеза над океана", споделят част от готвачите, които се включиха в събитието. Всички те сътвориха феноменални ястия, с които впечатлиха организатори и гости, като черпеха допълнително вдъхновение от контакта с колеги от други страни и техните кулинарни специалитети. 

Кулинарната седмица на остров Мадейра, в който се включи и варненският шеф Петър Йоргов, бе определена от участниците като дни на хубавата храна и забавното готвене, по време на които специалистите са открили нови съставки, цветове и аромати, и истински са празнували традиционните кухни на страните на всички участници.

2022 © Варна е / Полина Петрова, снимка: Facebook Grifidhotels

Преподавател по кулинарно изкуство във Варна ще представи България на World Paella Day Cup

Калоян Колев стана българският шампион по приготвяне на паеля, като спечели националната квалификация за престижния международен форум
Преподавател по кулинарно изкуство във Варна ще представи България на World Paella Day Cup

В оспорвана надпревара с високо ниво на майсторство се превърна националната квалификация за престижния World Paella Day Cup, която се проведе в Бургас. Победител в състезанието по приготвяне на паеля стана Калоян Колев, като решението бе взето от международно жури, включващо най-добрият майстор по паеля за 2024 Джо Падила от Пуерто Рико, Хорхе Кастеланос от Мексико, Габриела Новак от Испания, Мигел Перез от Испания и Андре Токев от България.

Калоян Колев е преподавател от Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна, има и собствен бизнес като кулинарен консултант. За авторските си рецепти за паеля Калоян използва изцяло български продукти - заек, токачка, петрохан, трюфели и други, произведени от семейството му продукти.

С триумфа си в националната квалификация Калоян получава правото да представлява България на световния финал на World Paella Day Cup във Валенсия – родината на паелята – на 20 септември 2025. Под зоркия поглед на международно жури, той впечатли не само с вкус, но и с техника, вдъхновение и уважение към традицията на легендарното испанско ястие.

Въпреки че само един готвач ще носи българския флаг във Валенсия, събитието в Бургас беше истински празник на таланта. Осем претенденти сготвиха по две паели в рамките на състезанието. Николай Генчев заслужено спечели второто място, благодарение на своята изключителна интерпретация и професионален подход. А Мануел Касадо, носител на третата награда, внесе духа на Испания с всяка хапка от своята автентична рецепта.

Състезанието по паеля беше повече от надпревара – то беше фиеста на вкуса, майсторството и културното обединение. От първото разбъркване в тигана до финалното "¡Olé!" на сцената, публиката беше свидетел на магията на паелята – ястие, което събира хората заедно около огъня и традицията.

Организаторите, журито, участниците и ентусиазираната публика превърнаха този ден в незабравим празник на слънцето, морето и вкусовете! 

2025 © Варна е / снимки: Фейсбук