Мобилно меню

Варненски готвач заслужи престижна международна награда на остров Мадейра

Шеф Петър Йоргов беше отличен за майсторското си ястие патешко магре
Варненски готвач заслужи престижна международна награда на остров Мадейра
591

Доказаният варненски готвач Петър Йоргов спечели поредното си международно признание. Шеф Йоргов се включи в седмицата на изисканата храна на остров Мадейра. Гастрономическото събитие събра 39 готвачи от различни страни, които премериха таланта си, като представиха разработени от тях кулинарни шедьоври. Представените новаторски ястия бяха авторски интерпретации на традиционна кухня от целия свят. 

Варненският представител, шеф Петър Йоргов, който е основател на Българска Асоциация за Кулинарна Култура и главен готвач на Грифид Хотели, заплени всички, които се включиха в кулинарното събитие на остров Мадейра със създадения от него шедьовър - патешко магре с мед от кръвен здравец, гарнирано с чипс от хикория, черна леща белуга с бруноаз от зеленчуци, диви броколи в масло, клонка от кестени, крем от моркови с портокал и бурбонска ванилия, сангрия сос. 

Петър Йоргов, който е известен в България като ментор на някои от най-талантливите млади готвачи, сподели, че е изключително щастлив от това да вижда другите да се наслаждават на "произведенията" му, както и да ги вдъхновява да създават свои собствени  шедьоври.

Организаторите на кулинарния форум в Мадейра подчертаха, че са възхитени от креативността на готвачите, показали майсторство, талант и иновативност по време на събитието. 

Участници в гастро форума подчертаха, че локацията ги е вдъхновила допълнително да развихрят фантазията си. "Постарахме се да приговим ястия, които да съответстват на красивите гледки на остров Мадейра и да подчертаят залеза над океана", споделят част от готвачите, които се включиха в събитието. Всички те сътвориха феноменални ястия, с които впечатлиха организатори и гости, като черпеха допълнително вдъхновение от контакта с колеги от други страни и техните кулинарни специалитети. 

Кулинарната седмица на остров Мадейра, в който се включи и варненският шеф Петър Йоргов, бе определена от участниците като дни на хубавата храна и забавното готвене, по време на които специалистите са открили нови съставки, цветове и аромати, и истински са празнували традиционните кухни на страните на всички участници.

2022 © Варна е / Полина Петрова, снимка: Facebook Grifidhotels

От Варненския екопарк канят ценители на чаша вино в Розариума

Второ издание на специалното събитие ще е на 31 май - събота, от 17 часа
От Варненския екопарк канят ценители на чаша вино в Розариума

Второ издание на специалното събитие "На чаша вино в Розариума" ще се проведе тази събота - 31 май, от 17 часа, в Университетската ботаническа градина - Екопарк Варна. Инициативата се организира съвместно с Черноморската регионална лозаро-винарска камара. 

Гостите на събитието ще имат възможност да дегустират бутикови вина, както и млечни и месни деликатеси от местни производители, както и да разгледат розариума на ботаническата градина - едно от най-известните места за изнесени ритуали в гр. Варна с

богата колекция от над 2500 рози от 80 сорта.

В програмата е включена и изложба постери на тема "Розата - кралицата на цветята". За доброто настроение на гостите и класата на събитието ще допринесе и специалното участие на класическо трио "Elegance"

Входът за инициативата "На чаша вино в Розариума" е 12 лева, а таксата за паркинг е 6 лева. От Екопарк-Варна напомнят, че входът е от ул. “Веселина Цанкова”. 

2025 © Варна е
Още по темата: Рози Вино Варна Екопарк
Още по темата: Рози Вино Варна Екопарк