Мобилно меню

Варненски готвач заслужи престижна международна награда на остров Мадейра

Шеф Петър Йоргов беше отличен за майсторското си ястие патешко магре
Варненски готвач заслужи престижна международна награда на остров Мадейра
716

Доказаният варненски готвач Петър Йоргов спечели поредното си международно признание. Шеф Йоргов се включи в седмицата на изисканата храна на остров Мадейра. Гастрономическото събитие събра 39 готвачи от различни страни, които премериха таланта си, като представиха разработени от тях кулинарни шедьоври. Представените новаторски ястия бяха авторски интерпретации на традиционна кухня от целия свят. 

Варненският представител, шеф Петър Йоргов, който е основател на Българска Асоциация за Кулинарна Култура и главен готвач на Грифид Хотели, заплени всички, които се включиха в кулинарното събитие на остров Мадейра със създадения от него шедьовър - патешко магре с мед от кръвен здравец, гарнирано с чипс от хикория, черна леща белуга с бруноаз от зеленчуци, диви броколи в масло, клонка от кестени, крем от моркови с портокал и бурбонска ванилия, сангрия сос. 

Петър Йоргов, който е известен в България като ментор на някои от най-талантливите млади готвачи, сподели, че е изключително щастлив от това да вижда другите да се наслаждават на "произведенията" му, както и да ги вдъхновява да създават свои собствени  шедьоври.

Организаторите на кулинарния форум в Мадейра подчертаха, че са възхитени от креативността на готвачите, показали майсторство, талант и иновативност по време на събитието. 

Участници в гастро форума подчертаха, че локацията ги е вдъхновила допълнително да развихрят фантазията си. "Постарахме се да приговим ястия, които да съответстват на красивите гледки на остров Мадейра и да подчертаят залеза над океана", споделят част от готвачите, които се включиха в събитието. Всички те сътвориха феноменални ястия, с които впечатлиха организатори и гости, като черпеха допълнително вдъхновение от контакта с колеги от други страни и техните кулинарни специалитети. 

Кулинарната седмица на остров Мадейра, в който се включи и варненският шеф Петър Йоргов, бе определена от участниците като дни на хубавата храна и забавното готвене, по време на които специалистите са открили нови съставки, цветове и аромати, и истински са празнували традиционните кухни на страните на всички участници.

2022 © Варна е / Полина Петрова, снимка: Facebook Grifidhotels

Бум в покупките на автомобили у нас

Причината - хората очакват поскъпване
Бум в покупките на автомобили у нас

Огромен ръст в покупките на нови автомобили отчитат търговците в страната. Над 40 000 току-що произведени коли са продадени само до септември. Очакванията са до края на годината броят им да надвиши 55 000. Голямо търсене има и при колите на старо, съобщава БНТ. Основната причина за това е очакваният ръст в цените. 

Търговците отчитат повишение около 10 - 20% на продажбите на втора употреба коли.

Най-търсени са автомобилите на възраст около 10 години, с нисък разход на гориво.  А сериозен процент се ориентира и към електрическите и хибридните автомобили.

Рекордни продажби отчитат и на пазара на нови превозни средства. Клиентите, които залагат на тях, са склонни да платят по-висока цена, за да получат повече екстри.

Голяма част от утвърдените автокъщи интегрират лизингов софтуер в онлайн представянето на автомобилите, за да оптимизират и улеснят още повече процеса на покупка, което също оказва влияние за възходящия тренд, допълват от бранша.

2025 © Варна е / източник: БНТ; снимка: isauto.net