Мобилно меню

Варненски готвач заслужи престижна международна награда на остров Мадейра

Шеф Петър Йоргов беше отличен за майсторското си ястие патешко магре
Варненски готвач заслужи престижна международна награда на остров Мадейра

Доказаният варненски готвач Петър Йоргов спечели поредното си международно признание. Шеф Йоргов се включи в седмицата на изисканата храна на остров Мадейра. Гастрономическото събитие събра 39 готвачи от различни страни, които премериха таланта си, като представиха разработени от тях кулинарни шедьоври. Представените новаторски ястия бяха авторски интерпретации на традиционна кухня от целия свят. 

Варненският представител, шеф Петър Йоргов, който е основател на Българска Асоциация за Кулинарна Култура и главен готвач на Грифид Хотели, заплени всички, които се включиха в кулинарното събитие на остров Мадейра със създадения от него шедьовър - патешко магре с мед от кръвен здравец, гарнирано с чипс от хикория, черна леща белуга с бруноаз от зеленчуци, диви броколи в масло, клонка от кестени, крем от моркови с портокал и бурбонска ванилия, сангрия сос. 

Петър Йоргов, който е известен в България като ментор на някои от най-талантливите млади готвачи, сподели, че е изключително щастлив от това да вижда другите да се наслаждават на "произведенията" му, както и да ги вдъхновява да създават свои собствени  шедьоври.

Организаторите на кулинарния форум в Мадейра подчертаха, че са възхитени от креативността на готвачите, показали майсторство, талант и иновативност по време на събитието. 

Участници в гастро форума подчертаха, че локацията ги е вдъхновила допълнително да развихрят фантазията си. "Постарахме се да приговим ястия, които да съответстват на красивите гледки на остров Мадейра и да подчертаят залеза над океана", споделят част от готвачите, които се включиха в събитието. Всички те сътвориха феноменални ястия, с които впечатлиха организатори и гости, като черпеха допълнително вдъхновение от контакта с колеги от други страни и техните кулинарни специалитети. 

Кулинарната седмица на остров Мадейра, в който се включи и варненският шеф Петър Йоргов, бе определена от участниците като дни на хубавата храна и забавното готвене, по време на които специалистите са открили нови съставки, цветове и аромати, и истински са празнували традиционните кухни на страните на всички участници.

2022 © Варна е / Полина Петрова, снимка: Facebook Grifidhotels

Хотелската верига на Робърт де Ниро стъпва и във Варна

Първият обект на бранда ще бъде разположен в центъра на София, а вторият ще бъде във Варна
Хотелската верига на Робърт де Ниро стъпва и във Варна

Брандът за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu Hospitality разработва два имота в България - в София и в морската столица Варна, се казва в прессъобщение до медиите.

Основана през 1994 г. от актьора Робърт де Ниро, Нобу Мацухиса и Меир Сегар, Nobu Hospitality отвори първия си хотел през 2013 г. в Лас Вегас, според информация в профила на компанията. Оттогава портфолиото на марката се разшири и вече включва 38 хотела и 12 жилищни проекта по целия свят.

Имотите в България, в които Nobu Hospitality ще се позиционира са собственост на BSPF България, част от офшорната компания Black Sea Property и хотелиерския оператор GHV-Dolphins.

Първият хотел и ресторант на марката ще бъде разположен в центъра на София, а вторият ще бъде във Варна.

2024 © Варна е / снимки: Nobu hotels