Мобилно меню

Две нови детски градини ще строят във Варна

Едната ще е в район Одесос на града, а другата - в село Тополи
Две нови детски градини ще строят във Варна
85

Започва изграждане на две нови детски градини в община Варна, съобщи на пресконференция кметът Иван Портних.

Първата от тях е на ул. “Хъшове“ в район „Одесос“. Проектът е за четири групи за 100 деца, физкултурен салон, кухненски блок и котелно, на обща  стойност 3,3 млн. лв.. Средствата са осигурени от Програмата на МОН за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 г., и допълнително финансиране от Община Варна. В момента се извършва разчистване и подготовка на терена за строителството.

Вторият проект е за нова сграда за детска градина "Ран Босилек" в село Тополи в община Варна. Той предвижда строителство на 5 градински групи и една яслена, с общ капацитет от 150 места.

Кметът Портних подчерта, че продължават усилията на община Варна за осигуряване на съвременни условия за образование на територията на общината. Той отбеляза, че това се случва на фона от нуждата за дофинансиране на обявената от държавата мярка за безплатни детски градини за всички, която струва 5 млн. лв. от общинския бюджет всяка година.

Иван Портних анонсира също, че ще внесе предложение до Общинския съвет за безплатни извънкласни дейности в общинските детски градини - например, за изучаване на чужди езици, танци, музика, рисуване и др. Идеята е тези занимания да бъдат достъпни за родителите и децата на Варна да имат възможност да развиват своите таланти. Успоредно с това остава и възможността за ползване на школите към Общинския детски комплекс.

Кметът посочи още, че предстои изграждането на три площадки в детските градини "Щастливо детство", "Валентина Терешкова" в Аспарухово и "Ран Босилек" в село Константиново. В други две детски градини с финансова помощ от Американското посолство са изградени площадки за игри - ДГ "Детска радост" и  ДГ "Щастливо детство". На тези обекти предстоят довършителни дейности.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Подадени са над 1300 заявления за прием в детски градини във Варна

731 са желаещите за записване в яслени групи
Подадени са над 1300 заявления за прием в детски градини във Варна
79

1305 заявления за прием в първа възрастова група в детските градини са регистрирани на 15 май, когато отвори електронната система за прием, съобщиха от дирекция "Образование и младежки дейности" към Община Варна. За яслени групи в детските градини са регистрирани съответно 731 заявления. Паралелно с това родителите могат да кандидатстват и за прием в самостоятелните детски ясли.

От ресорната дирекция уведомяват родителите, че заявления за прием може да се регистрират и редактират до 31 май. Резултатите от първо класиране ще бъдат обявени на 5 юни в електронния регистър, както и на видно място във всяка детска градина.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна