Мобилно меню

Група за деца със специални образователни потребности откриват в ДГ "Детски свят"

Подобни групи има в още три градини във Варна – "Горска приказка", "Ален мак" и "Бриз"
Група за деца със специални образователни потребности откриват в ДГ "Детски свят"

Във варненската детска градина №40 "Детски свят" се открива група за деца със специални образователни потребности за учебна 2023/2024 година, съобщиха от дирекция "Образование и младежки дейности" към Община Варна.  

Изградени са сензорна стая, монтесори кабинет, физкултурен салон, оборудвани с всичко необходимо за физическото, когнитивното, емоционалното и сетивното им развитие. В тази група децата с множество увреждания ще може да получат алтернативни методи за развитие на вниманието, паметта, мисленето, игри за развитие на комуникативните умения, общуване с други и със заобикалящия свят, творчески занимания на тема, съобразена с възрастта и интересите на децата - арт занимания, трудотерапия, музикални и танцови занимания в една доверена, защитена и позитивна среда.

Градината разполага с висококвалифициран персонал. За нуждите на групата ще отговарят специалисти с дългогодишен опит в работата с деца със специални образователни потребности, уверяват от общинската дирекция "Образование и младежки дейности".

Подобни групи има в още три градини – "Горска приказка", "Ален мак" и "Бриз".

2023 © Варна е / снимка: Фейсбук ДГ 40 Детски свят

Световния ден на влажните зони отбелязаха във варненска детска градина

Децата от ЦДГ „Звездичка“ научиха какви видове обитават Дуранкулашкото и Шабленското езеро
Световния ден на влажните зони отбелязаха във варненска детска градина

По повод Световния ден на влажните зони, който всяка година се отбелязва на 2 февруари, експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район“ посетиха детска градина Звездичка.

Децата от втора група в детската градина бяха подготвили специално мероприятие за важния ден. Гостите от двете еко институции запознаха децата с обитателите във влажните зони, включително и с видове в териториалния обхват на РИОСВ – Варна, обитаващи Дуранкулашко и Шабленско езеро. След беседата децата се забавляваха с тематични гатанки, песни и танци. В края на мероприятието малките природолюбители получиха награди, а детската градина беше отличена със специална грамота за участието си в инициативата.

Световният ден на влажните зони се отбелязва всяка година на 2 февруари. На тази дата през 1971 г. в иранския град Рамсар, разположен на брега на Каспийско море, е приета международната Конвенция за влажните зони, известна като Рамсарска конвенция.

С темата всяка година се акцентира на разнообразните ползи на влажните зони за човечеството и природата. Темата за 2024 година е „Влажните зони и благосъстоянието на човека“.

2024 © Варна е / снимки: РИОСВ-Варна