Мобилно меню

Група за деца със специални образователни потребности откриват в ДГ "Детски свят"

Подобни групи има в още три градини във Варна – "Горска приказка", "Ален мак" и "Бриз"
Група за деца със специални образователни потребности откриват в ДГ "Детски свят"

Във варненската детска градина №40 "Детски свят" се открива група за деца със специални образователни потребности за учебна 2023/2024 година, съобщиха от дирекция "Образование и младежки дейности" към Община Варна.  

Изградени са сензорна стая, монтесори кабинет, физкултурен салон, оборудвани с всичко необходимо за физическото, когнитивното, емоционалното и сетивното им развитие. В тази група децата с множество увреждания ще може да получат алтернативни методи за развитие на вниманието, паметта, мисленето, игри за развитие на комуникативните умения, общуване с други и със заобикалящия свят, творчески занимания на тема, съобразена с възрастта и интересите на децата - арт занимания, трудотерапия, музикални и танцови занимания в една доверена, защитена и позитивна среда.

Градината разполага с висококвалифициран персонал. За нуждите на групата ще отговарят специалисти с дългогодишен опит в работата с деца със специални образователни потребности, уверяват от общинската дирекция "Образование и младежки дейности".

Подобни групи има в още три градини – "Горска приказка", "Ален мак" и "Бриз".

2023 © Варна е / снимка: Фейсбук ДГ 40 Детски свят

За трето класиране: 289 са свободните места в детските градини във Варна

Те са в 32 общински детски градини, а системата за прием отваря на 25 юни
За трето класиране: 289 са свободните места в детските градини във Варна

 

289 свободни места са обявени за трето класиране в общинските детски градини. След анализ на данните от първите две класирания, както и възможностите на физическата среда в образователните институции и предвид социалната функция на детските градини, родителите ще имат възможност да подадат заявления за 289 места в 32 детски градини, от които 156 нови.

Така общият брой места в общинските детски градини ще достигне 2387.

Системата за прием отваря днес – 25 юни. В район "Приморски", където необходимостта е най-голяма, е разкрита нова група в ДГ "Дружба". Увеличен е броят на децата в група и в някои от градините в район "Одесос" и "Аспарухово", както и в ДГ "Иглика" във Виница. Желанието на родителите да запишат децата в най-близката детска градина по местоживеене води до неравномерното натоварване на групите и неравномерното използване на базата, например: в район "Аспарухово", в ДГ "Горска приказка" остават 18 свободни места, в район "Владислав Варненчик", в ДГ "Пламъче" – 39 свободни места, във филиала на ДГ "Теменужка" – 15 свободни места. Свободни места има и в населените места Звездица, Тополи, Константиново и Каменар.

Родителите, които желаят да се възползват от възможностите на "Наредба за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места" могат да кандидатстват за компенсация след приключване на третото класиране, съобщават от пресцентъра на Община Варна.

2024 © Варна е