Мобилно меню

Иновативен STEAM център за детско развитие откриха във варненска детска градина

Целта е да се повиши интересът към науките и научните изследвания у децата в предучилищна възраст
Иновативен STEAM център за детско развитие откриха във варненска детска градина

Образователна STEAM стая беше открита във варненската детска градина "Синчец". Целта на инициативата е с помощта на съвременните технологии да се повиши интересът към науките и научните изследвания у децата в предучилищна възраст и да се създаде модел за учене, полагане на основи за работа с научноизследователски методи и инструменти, внедряване на дигитални технологии и ресурси, развиване на креативност, творчество и логическо мислене чрез различни видове арт техники.

Сред материалите, с които са оборудвани отделните кътове в STEAM центъра, са Монтесори пъзел „Жизнен цикъл“, STEM дървена интерактивна дъска „Орална хигиена“, STEM дървена интерактивна дъска „Магнитно привличане“, Научен комплект „Смесване и измерване“, Програмируем робот за рисуване Арти, стативи и платна за рисуване, четки за рисуване и други.

Новата STEAM стая ще бъде на разположение на всички 300 деца, които се обучават в детската градина. По време на откриването някои от тях направиха демонстрации с новите придобивки в учения кабинет – сглобиха различни машини от Лего конструктори, програмираха движението на робота Арти, направиха химичен експеримент за създаване на вулкан.

2023 © Варна е / снимка: ЕНЕРГО-ПРО

Световния ден на влажните зони отбелязаха във варненска детска градина

Децата от ЦДГ „Звездичка“ научиха какви видове обитават Дуранкулашкото и Шабленското езеро
Световния ден на влажните зони отбелязаха във варненска детска градина

По повод Световния ден на влажните зони, който всяка година се отбелязва на 2 февруари, експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район“ посетиха детска градина Звездичка.

Децата от втора група в детската градина бяха подготвили специално мероприятие за важния ден. Гостите от двете еко институции запознаха децата с обитателите във влажните зони, включително и с видове в териториалния обхват на РИОСВ – Варна, обитаващи Дуранкулашко и Шабленско езеро. След беседата децата се забавляваха с тематични гатанки, песни и танци. В края на мероприятието малките природолюбители получиха награди, а детската градина беше отличена със специална грамота за участието си в инициативата.

Световният ден на влажните зони се отбелязва всяка година на 2 февруари. На тази дата през 1971 г. в иранския град Рамсар, разположен на брега на Каспийско море, е приета международната Конвенция за влажните зони, известна като Рамсарска конвенция.

С темата всяка година се акцентира на разнообразните ползи на влажните зони за човечеството и природата. Темата за 2024 година е „Влажните зони и благосъстоянието на човека“.

2024 © Варна е / снимки: РИОСВ-Варна