Мобилно меню

Министърът на образованието във Варна: Ще работим за увеличаване на финансирането за детските градини

Необходимо да се предвиди по-голям ресурс през следващата година, системата трябва да се фокусира върху личностното развитие на децата, категоричен е проф. Галин Цоков
Министърът на образованието във Варна: Ще работим за увеличаване на финансирането за детските градини

 

"Ще работим за увеличаване на целевото финансиране за детските градини и на броя на националните програми, предназначени изцяло за тях, през 2024 година."

Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на среща с директори от училищното и предучилищното образование от цялата страна, която се проведе във Варна. Дискусията се организира от Съюза на ръководителите в системата на народната просвета и бе открита от неговия председател Диян Стаматов, а в обсъжданията участваха народните представители Красимир Вълчев, Медиха Енвер Мехмед-Хамза и Даниел Лорер.

Министър Цоков подчерта, че с приетия бюджет отчасти се решават проблемите с недостига на финансиране за детските градини, но е необходимо да се предвиди по-голям ресурс през следващата година. “Трябва да сме наясно, че основите на добрите резултати на децата се полагат още в периода на предучилищното образование”, каза той. Професорът подчерта, че се работи и за започване на ранна педагогическа подкрепа още от яслена възраст. Цитирани бяха и изследвания, които показват, че тези години са ключови за личностното развитие на децата.

“Тази година е определена от ЕС като годината на уменията. Именно уменията ще са в основата на успехите на образователните системи в утрешния ден и ние трябва да работим за тази трансформация”, каза още проф. Цоков. Той поясни, че системата трябва да се фокусира върху личностното развитие на децата. “Промяната ще бъде трудна и ще изисква време, но днес трябва да положим основите, за да се случи това на практика.”

Сред дискутираните теми бяха промените при конкурсите за избор на училищни директори, обезпечаването на яслите и детските градини и др. Все още учителите и директорите срещат технически проблеми при работата си с изградената единна електронна система в образованието. “Първостепенна задача е да подобрим нейното функциониране, защото тя трябва да улеснява вашата работа, а не да я затруднява”, каза проф. Цоков. По думите му вече са проведени редица срещи с разработчиците на платформата и от тях са изискани бързи действия за подобряване на системата и продължаване на надграждането й.

“Трябва да сме наясно, че пътят за осъвременяване и модернизиране на обучението ни преминава през дигитализацията. Решенията в тази област обаче трябва да се взимат съвместно от МОН и образователните институции”, допълни министърът.

2023 © Варна е / снимка: Министерство на образованието и науката

Илиан Илиев и футболисти на Черно море бяха специални гости в детска градина във Варна

Треньорът на "моряците", заедно с капитана Даниел Димов, Мишаел Алвес и националите Виктор Попов и Иван Дюлгеров присъстваха на тържество на тема футбол, в ДГ "Крилатко"
Илиан Илиев и футболисти на Черно море бяха специални гости в детска градина във Варна

Треньорът на Черно море Илиан Илиев и част от футболистите на „моряците“ зарадваха деца в детска градина ″Крилатко“ във варненския квартал „Възраждане“. Капитанът Даниел Димов, заедно с Мишаел Алвес и националите на България Виктор Попов и Иван Дюлгеров присъстваха на специално подготвено за тях тържество. То разбира се бе на тема футбол.

Децата предизвикаха на приятелска среща големите футболисти на Черно море, водени от своя треньор Илиан Илиев. Главни съдии на футболната среща бяха кметът на район Младост Христо Христов и мениджърът на ДФК „Делфини“ Илко Станчев.

От името на целия отбор наставникът Илиан Илиев подари на директора на ДГ "Крилатко" Елена Ташева фланелка с подписите на играчите на Черно море.

Дългогодишна традиция в детската градина е да осигурява на малките си възпитаници срещи с известни личности – творци, спортисти, артисти.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ПФК Черно море