Мобилно меню

Ранното развитие на близо 2000 деца е подпомогнато от Общностния център във Варна

Услугите в центъра ще се предлагат и след изтичане на настоящия проект, увери заместник кметът Коста Базитов
Ранното развитие на близо 2000 деца е подпомогнато от Общностния център във Варна

Интегрираните услуги за ранно детско развитие на Общностния център за деца и семейства на ул. "Капитан Райчо" 103А във Варна са използвани от 1 993 деца и техни близки, сред тях са и 47 деца от Украйна. Центърът е създаден по проект на Община Варна по ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г., като дейностите в него започнаха на 18.07.2016 г. и приключват на 30.09.2023 г., съобщи ръководителят на проекта Любомира Комитска. На събитието присъстваха зам.- кметът Коста Базитов, представители на социални институции и на социални услуги.

Любомира Комитска обясни, че основната цел по време на работата е била превенция на социалното изключване, чрез предоставяне на интегрирани услуги за деца до 7 години и техните семейства.

Основните дейности са ранна интервенция на увреждания, психологическа подкрепа, консултации на бъдещи и настоящи родители и други. В дейностите са участвали 83-ма служители. Работата със семействата е реализирана на място в центъра, както и чрез мобилна група.

Фокусът при децата до 3-годишна възраст и техните семейства е поставен най-вече върху формирането и развитието на родителски умения, както и стимулиране на ранното детско развитие.

За подрастващите от 3 до 7 г. основните дейности по подпомагане са свързани с интеграция в детските градини и подобряване на училищната готовност.

В рамките на проекта е осигурен и транспорт за децата.

Община Варна ще продължи услугите без прекъсване, като награди проекта с нов по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., обяви зам.-кметът Коста Базитов.

2023 © Варна е

За трето класиране: 289 са свободните места в детските градини във Варна

Те са в 32 общински детски градини, а системата за прием отваря на 25 юни
За трето класиране: 289 са свободните места в детските градини във Варна

 

289 свободни места са обявени за трето класиране в общинските детски градини. След анализ на данните от първите две класирания, както и възможностите на физическата среда в образователните институции и предвид социалната функция на детските градини, родителите ще имат възможност да подадат заявления за 289 места в 32 детски градини, от които 156 нови.

Така общият брой места в общинските детски градини ще достигне 2387.

Системата за прием отваря днес – 25 юни. В район "Приморски", където необходимостта е най-голяма, е разкрита нова група в ДГ "Дружба". Увеличен е броят на децата в група и в някои от градините в район "Одесос" и "Аспарухово", както и в ДГ "Иглика" във Виница. Желанието на родителите да запишат децата в най-близката детска градина по местоживеене води до неравномерното натоварване на групите и неравномерното използване на базата, например: в район "Аспарухово", в ДГ "Горска приказка" остават 18 свободни места, в район "Владислав Варненчик", в ДГ "Пламъче" – 39 свободни места, във филиала на ДГ "Теменужка" – 15 свободни места. Свободни места има и в населените места Звездица, Тополи, Константиново и Каменар.

Родителите, които желаят да се възползват от възможностите на "Наредба за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места" могат да кандидатстват за компенсация след приключване на третото класиране, съобщават от пресцентъра на Община Варна.

2024 © Варна е