Мобилно меню

Ранното развитие на близо 2000 деца е подпомогнато от Общностния център във Варна

Услугите в центъра ще се предлагат и след изтичане на настоящия проект, увери заместник кметът Коста Базитов
Ранното развитие на близо 2000 деца е подпомогнато от Общностния център във Варна

Интегрираните услуги за ранно детско развитие на Общностния център за деца и семейства на ул. "Капитан Райчо" 103А във Варна са използвани от 1 993 деца и техни близки, сред тях са и 47 деца от Украйна. Центърът е създаден по проект на Община Варна по ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г., като дейностите в него започнаха на 18.07.2016 г. и приключват на 30.09.2023 г., съобщи ръководителят на проекта Любомира Комитска. На събитието присъстваха зам.- кметът Коста Базитов, представители на социални институции и на социални услуги.

Любомира Комитска обясни, че основната цел по време на работата е била превенция на социалното изключване, чрез предоставяне на интегрирани услуги за деца до 7 години и техните семейства.

Основните дейности са ранна интервенция на увреждания, психологическа подкрепа, консултации на бъдещи и настоящи родители и други. В дейностите са участвали 83-ма служители. Работата със семействата е реализирана на място в центъра, както и чрез мобилна група.

Фокусът при децата до 3-годишна възраст и техните семейства е поставен най-вече върху формирането и развитието на родителски умения, както и стимулиране на ранното детско развитие.

За подрастващите от 3 до 7 г. основните дейности по подпомагане са свързани с интеграция в детските градини и подобряване на училищната готовност.

В рамките на проекта е осигурен и транспорт за децата.

Община Варна ще продължи услугите без прекъсване, като награди проекта с нов по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., обяви зам.-кметът Коста Базитов.

2023 © Варна е

Световния ден на влажните зони отбелязаха във варненска детска градина

Децата от ЦДГ „Звездичка“ научиха какви видове обитават Дуранкулашкото и Шабленското езеро
Световния ден на влажните зони отбелязаха във варненска детска градина

По повод Световния ден на влажните зони, който всяка година се отбелязва на 2 февруари, експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район“ посетиха детска градина Звездичка.

Децата от втора група в детската градина бяха подготвили специално мероприятие за важния ден. Гостите от двете еко институции запознаха децата с обитателите във влажните зони, включително и с видове в териториалния обхват на РИОСВ – Варна, обитаващи Дуранкулашко и Шабленско езеро. След беседата децата се забавляваха с тематични гатанки, песни и танци. В края на мероприятието малките природолюбители получиха награди, а детската градина беше отличена със специална грамота за участието си в инициативата.

Световният ден на влажните зони се отбелязва всяка година на 2 февруари. На тази дата през 1971 г. в иранския град Рамсар, разположен на брега на Каспийско море, е приета международната Конвенция за влажните зони, известна като Рамсарска конвенция.

С темата всяка година се акцентира на разнообразните ползи на влажните зони за човечеството и природата. Темата за 2024 година е „Влажните зони и благосъстоянието на човека“.

2024 © Варна е / снимки: РИОСВ-Варна