Мобилно меню

Световния ден на влажните зони отбелязаха във варненска детска градина

Децата от ЦДГ „Звездичка“ научиха какви видове обитават Дуранкулашкото и Шабленското езеро
Световния ден на влажните зони отбелязаха във варненска детска градина

По повод Световния ден на влажните зони, който всяка година се отбелязва на 2 февруари, експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район“ посетиха детска градина Звездичка.

Децата от втора група в детската градина бяха подготвили специално мероприятие за важния ден. Гостите от двете еко институции запознаха децата с обитателите във влажните зони, включително и с видове в териториалния обхват на РИОСВ – Варна, обитаващи Дуранкулашко и Шабленско езеро. След беседата децата се забавляваха с тематични гатанки, песни и танци. В края на мероприятието малките природолюбители получиха награди, а детската градина беше отличена със специална грамота за участието си в инициативата.

Световният ден на влажните зони се отбелязва всяка година на 2 февруари. На тази дата през 1971 г. в иранския град Рамсар, разположен на брега на Каспийско море, е приета международната Конвенция за влажните зони, известна като Рамсарска конвенция.

С темата всяка година се акцентира на разнообразните ползи на влажните зони за човечеството и природата. Темата за 2024 година е „Влажните зони и благосъстоянието на човека“.

2024 © Варна е / снимки: РИОСВ-Варна

Майка намушка служителка в детска градина във Владиславово

Пострадалата жена е в добро общо състояние
Майка намушка служителка в детска градина във Владиславово

За инцидент в детска градина в кв. „Владислав Варненчик“ е съобщено в община Варна. Той е настъпил около 11 часа днес, когато майка с агресивно поведение е нахлула, преодолявайки въведения пропускателен режим. Тя е нанесла лека прорезна рана на служителка от детската градината. 

Незабавно е отправен сигнал към МВР и Спешна помощ. Медиците са прегледали и отвели пострадалата служителка в медицински център. Жената е в добро общо състояние с повърхностна прорезна рана. Директорът на градината е уведомил Агенцията за закрила на детето, които ще посетят на място семейството. 

В детската градина има въведен пропускателен режим за родителите, който е съгласно учебните занимания – сутрин при водене и късен следобед при вземането на децата, съобщава директорът на градината, като посочва, че майката не за първи път демонстрира агресивно поведение, но за първи път стига до физическа саморазправа със служител. Днес тя е имала уговорка да вземе детето си по-рано от занятия.

В детската градина нормалният работен процес не е преустановяван днес, въпреки инцидента. По случая е назначена проверка от заместник-кмета по образованието Павел Попов, включително и за обстоятелствата, поради които се е стигнало до инцидента. 

Децата не са били свидетели на деянието на агресивната майка. Служителят на градината е в добро общо състояние, без опасност за живота", уточни директорът на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна по повод инцидента. За случая е уведомен и бащата на детето, тъй като родителите са разделени, и той ще поеме грижата за детето във времето, в което майката е задържана.

Инцидентът е станал внезапно и служителят не е провокирал агресия от страна на майката, уточни Христова. Той е породил уплаха сред персонала на градината. Поради тази причина са изпратени психолози от Центъра за психологична подкрепа към Община Варна, които ще окажат необходимата помощ, каза още Христова.

Тя изтъкна, че все още няма ясна нормативна уредба, която да урежда въпроса с пропускателния режим на външни лица до детските градини във Варна, върху което е поставен акцент по време на проведеното заседание с директорите на детски градини, за което ВАРНА Е ви информира.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна