Мобилно меню

Търсят подходящи помещения за детски градини и ясли във Варна

Недостиг на места има в централните райони "Приморски" и "Одесос"
Търсят подходящи помещения за детски градини и ясли във Варна

Община Варна търси подходящи помещения за допълнителни детски градини и ясли. Кметът Благомир Коцев нареди пълна ревизия на всички общински имоти, които са подходящи за целта. В централните райони "Приморски" и "Одесос", където има недостиг на места, разглеждаме и възможността за временно наемане на къщи или етажи от кооперации, съобщи кметът Коцев. Той нареди служителите на Общината да са на терен и да направят огледи на подходящи за целта места.

Обмисля се възможността в сградата на бившето Оздравително училище "Д-р Никола Димитров", което се намира в курортен комплекс "Св. Св. Константин и Елена", също да се изгради детска градина с яслени групи.

В градините във Варна вече е приключил първият и вторият етап на класиране. Има райони, в които няма свободни места, както и такива, в които има много свободни места, отчетоха от ресорната дирекция. На 1 юли ще бъдат обявени резултатите от трето класиране. Родителите може да кандидатстват само в градините, където има обявени свободни места.  

В самостоятелните детски ясли третото голямо класиране ще се проведе на 28 юни. За него са обявени 114 свободни места. На 120 деца в града се изплащат компенсации, че не са приети в общинска ясла, поясниха от здравната дирекция.

2024 © Варна е

За трето класиране: 289 са свободните места в детските градини във Варна

Те са в 32 общински детски градини, а системата за прием отваря на 25 юни
За трето класиране: 289 са свободните места в детските градини във Варна

 

289 свободни места са обявени за трето класиране в общинските детски градини. След анализ на данните от първите две класирания, както и възможностите на физическата среда в образователните институции и предвид социалната функция на детските градини, родителите ще имат възможност да подадат заявления за 289 места в 32 детски градини, от които 156 нови.

Така общият брой места в общинските детски градини ще достигне 2387.

Системата за прием отваря днес – 25 юни. В район "Приморски", където необходимостта е най-голяма, е разкрита нова група в ДГ "Дружба". Увеличен е броят на децата в група и в някои от градините в район "Одесос" и "Аспарухово", както и в ДГ "Иглика" във Виница. Желанието на родителите да запишат децата в най-близката детска градина по местоживеене води до неравномерното натоварване на групите и неравномерното използване на базата, например: в район "Аспарухово", в ДГ "Горска приказка" остават 18 свободни места, в район "Владислав Варненчик", в ДГ "Пламъче" – 39 свободни места, във филиала на ДГ "Теменужка" – 15 свободни места. Свободни места има и в населените места Звездица, Тополи, Константиново и Каменар.

Родителите, които желаят да се възползват от възможностите на "Наредба за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места" могат да кандидатстват за компенсация след приключване на третото класиране, съобщават от пресцентъра на Община Варна.

2024 © Варна е