Мобилно меню

В детските градини на Варна има 197 свободни места

Информацията се актуализира на всеки две седмици
В детските градини на Варна има 197 свободни места

 

197 са обявените свободните места в общинските детски градини за деца на възраст от 3 до 6 години в платформата за електронен прием, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

Информацията се актуализира на всеки две седмици, тъй като след приключване на електронния прием, кандидатстването става на място в детската градина по входящ номер.

Разпределението на свободните места в градините е следното:

  • район „Приморски“ – 9 места
  • район „Одесос“ – 41 места
  • район „Младост“ – 90 места
  • район „Аспарухово“ – 9 места
  • с. Константиново – 16 места
  • с. Тополи – 4 места
  • с. Каменар – 28 места

През настоящата година няма нито едно подадено заявление по Наредбата за изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места. 

2023 © Варна е / снимка: Office 1

Световния ден на влажните зони отбелязаха във варненска детска градина

Децата от ЦДГ „Звездичка“ научиха какви видове обитават Дуранкулашкото и Шабленското езеро
Световния ден на влажните зони отбелязаха във варненска детска градина

По повод Световния ден на влажните зони, който всяка година се отбелязва на 2 февруари, експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район“ посетиха детска градина Звездичка.

Децата от втора група в детската градина бяха подготвили специално мероприятие за важния ден. Гостите от двете еко институции запознаха децата с обитателите във влажните зони, включително и с видове в териториалния обхват на РИОСВ – Варна, обитаващи Дуранкулашко и Шабленско езеро. След беседата децата се забавляваха с тематични гатанки, песни и танци. В края на мероприятието малките природолюбители получиха награди, а детската градина беше отличена със специална грамота за участието си в инициативата.

Световният ден на влажните зони се отбелязва всяка година на 2 февруари. На тази дата през 1971 г. в иранския град Рамсар, разположен на брега на Каспийско море, е приета международната Конвенция за влажните зони, известна като Рамсарска конвенция.

С темата всяка година се акцентира на разнообразните ползи на влажните зони за човечеството и природата. Темата за 2024 година е „Влажните зони и благосъстоянието на човека“.

2024 © Варна е / снимки: РИОСВ-Варна