Мобилно меню

В детските градини на Варна има 197 свободни места

Информацията се актуализира на всеки две седмици
В детските градини на Варна има 197 свободни места

 

197 са обявените свободните места в общинските детски градини за деца на възраст от 3 до 6 години в платформата за електронен прием, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

Информацията се актуализира на всеки две седмици, тъй като след приключване на електронния прием, кандидатстването става на място в детската градина по входящ номер.

Разпределението на свободните места в градините е следното:

  • район „Приморски“ – 9 места
  • район „Одесос“ – 41 места
  • район „Младост“ – 90 места
  • район „Аспарухово“ – 9 места
  • с. Константиново – 16 места
  • с. Тополи – 4 места
  • с. Каменар – 28 места

През настоящата година няма нито едно подадено заявление по Наредбата за изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места. 

2023 © Варна е / снимка: Office 1

За трето класиране: 289 са свободните места в детските градини във Варна

Те са в 32 общински детски градини, а системата за прием отваря на 25 юни
За трето класиране: 289 са свободните места в детските градини във Варна

 

289 свободни места са обявени за трето класиране в общинските детски градини. След анализ на данните от първите две класирания, както и възможностите на физическата среда в образователните институции и предвид социалната функция на детските градини, родителите ще имат възможност да подадат заявления за 289 места в 32 детски градини, от които 156 нови.

Така общият брой места в общинските детски градини ще достигне 2387.

Системата за прием отваря днес – 25 юни. В район "Приморски", където необходимостта е най-голяма, е разкрита нова група в ДГ "Дружба". Увеличен е броят на децата в група и в някои от градините в район "Одесос" и "Аспарухово", както и в ДГ "Иглика" във Виница. Желанието на родителите да запишат децата в най-близката детска градина по местоживеене води до неравномерното натоварване на групите и неравномерното използване на базата, например: в район "Аспарухово", в ДГ "Горска приказка" остават 18 свободни места, в район "Владислав Варненчик", в ДГ "Пламъче" – 39 свободни места, във филиала на ДГ "Теменужка" – 15 свободни места. Свободни места има и в населените места Звездица, Тополи, Константиново и Каменар.

Родителите, които желаят да се възползват от възможностите на "Наредба за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места" могат да кандидатстват за компенсация след приключване на третото класиране, съобщават от пресцентъра на Община Варна.

2024 © Варна е