Мобилно меню

Във варненска детска градина отбелязаха Световния ден на влажните зони

Експерт по биоразнообразие към РИОСВ-Варна запозна децата с животинските видове, които са характерни за влажните зони, попадащи в обхвата на областите Варна и Добрич
Във варненска детска градина отбелязаха Световния ден на влажните зони
75

Световния ден на влажните зони - 2 февруари, отбелязаха във варненската детска градина "Мечтатели". Експерти от РИОСВ – Варна и Басейнова дирекция "Черноморски район" посетиха децата от четвърта група за открит урок. Специалистите запознаха децата с животинските видове, които са характерни за влажните зони, попадащи в обхвата на областите Варна и Добрич. Децата научиха също кои видове птици обитават тези зони, какво е значението им за природата и хората и защо е важно да бъдат опазвани. 

От своя страна децата показаха пред еко експертите кои животни в Североизточна България вече познават и отговаряха правилно на поставени въпроси. В края на открития урок всички деца бяха отличени за доброто си представяне. 

Световният ден на влажните зони се отбеляза всяка година на 2 февруари, датата на приемането на Рамсарската конвенция през 1971 г. Целта на инициативата е да се повиши информираността за значението на влажните зони за човечеството и планетата. През тази година тя се провежда под мотото "Време е да възстановим влажните зони".

2023 © Варна е / снимка: ЧДГ "Мечтатели"

Започва записването на приетите на първо класиране в детските градини

Регистрирани са 2425 заявления, като 1826 от децата са приети по първо желание
Започва записването на приетите на първо класиране в детските градини
16

Резултатите от първото класиране за прием в общинските детски градини във Варна вече са обявени в платформата за прием https://dg.uslugi.io/garden, както и на видно място в детските градини. Записването на приетите деца започва от днес – 6 юни и ще продължи до 9 юни, на място в детското заведение, където са приети.

За обявените 2440 свободни места за първа възрастова група, която включва деца, родени през 2020 г., са регистрирани 2425 заявления, които са с 69 повече в сравнение с предходната година. Приетите деца са 2295, като сред тях са и 53 близнаци и тризнаци. По първо желание  са класирани 1826 деца или 79,6%, по второ - 274 деца или 12%, а по трето и следващо -  195 деца или 8,4 на сто. Некласираните деца са 186.

След първо класиране са останали незаети 145 места в детските градини, като те ще бъдат обявени на 12 юни 2023 г. От тази дата до 16 юни 2023 г. до 23:59 часа електронната система за прием ще бъде отворена за подаване на нови и редактиране на съществуващи заявления. Второ класиране ще бъде обявено на 19 юни.

2023 © Варна е