Мобилно меню

Във варненска детска градина отбелязаха Световния ден на влажните зони

Експерт по биоразнообразие към РИОСВ-Варна запозна децата с животинските видове, които са характерни за влажните зони, попадащи в обхвата на областите Варна и Добрич
Във варненска детска градина отбелязаха Световния ден на влажните зони

Световния ден на влажните зони - 2 февруари, отбелязаха във варненската детска градина "Мечтатели". Експерти от РИОСВ – Варна и Басейнова дирекция "Черноморски район" посетиха децата от четвърта група за открит урок. Специалистите запознаха децата с животинските видове, които са характерни за влажните зони, попадащи в обхвата на областите Варна и Добрич. Децата научиха също кои видове птици обитават тези зони, какво е значението им за природата и хората и защо е важно да бъдат опазвани. 

От своя страна децата показаха пред еко експертите кои животни в Североизточна България вече познават и отговаряха правилно на поставени въпроси. В края на открития урок всички деца бяха отличени за доброто си представяне. 

Световният ден на влажните зони се отбеляза всяка година на 2 февруари, датата на приемането на Рамсарската конвенция през 1971 г. Целта на инициативата е да се повиши информираността за значението на влажните зони за човечеството и планетата. През тази година тя се провежда под мотото "Време е да възстановим влажните зони".

2023 © Варна е / снимка: ЧДГ "Мечтатели"

Търсят подходящи помещения за детски градини и ясли във Варна

Недостиг на места има в централните райони "Приморски" и "Одесос"
Търсят подходящи помещения за детски градини и ясли във Варна

Община Варна търси подходящи помещения за допълнителни детски градини и ясли. Кметът Благомир Коцев нареди пълна ревизия на всички общински имоти, които са подходящи за целта. В централните райони "Приморски" и "Одесос", където има недостиг на места, разглеждаме и възможността за временно наемане на къщи или етажи от кооперации, съобщи кметът Коцев. Той нареди служителите на Общината да са на терен и да направят огледи на подходящи за целта места.

Обмисля се възможността в сградата на бившето Оздравително училище "Д-р Никола Димитров", което се намира в курортен комплекс "Св. Св. Константин и Елена", също да се изгради детска градина с яслени групи.

В градините във Варна вече е приключил първият и вторият етап на класиране. Има райони, в които няма свободни места, както и такива, в които има много свободни места, отчетоха от ресорната дирекция. На 1 юли ще бъдат обявени резултатите от трето класиране. Родителите може да кандидатстват само в градините, където има обявени свободни места.  

В самостоятелните детски ясли третото голямо класиране ще се проведе на 28 юни. За него са обявени 114 свободни места. На 120 деца в града се изплащат компенсации, че не са приети в общинска ясла, поясниха от здравната дирекция.

2024 © Варна е