Мобилно меню

Българският научноизследователски кораб отплава от Антарктида

Очаква се корабът "Св. св. Кирил и Методи" да пристигне във Варна след средата на април
Българският научноизследователски кораб отплава от Антарктида
54

Българският военен научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" от състава на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", който осигурява 31-вата българска антарктическа експедиция, отплава от Южния залив на остров Ливингстън, където е разположена българската антарктическа база "Св. Климент Охридски". Той се отправи по обратния път към България в 01:30 часа на 5 март местно време (06:30 часа българско време).

Корабът качи на борда си последните 26 български антарктици, които извършиха подготовка по зазимяване на базата. Различна техника, оборудване и провизии бяха складирани, за да не бъдат изложени на суровите метеорологични условия в Антарктика по време на настъпващата зима там.

От остров Ливингстън корабът "Св. св. Кирил и Методий" се отправи към Пунта Аренас в Чили. Там ще остави екипа от българските антарктици, които ще се приберат в България със самолет. От чилийското пристанище корабът ще отплава обратно през Магелановия проток към Мар дел Плата в Аржентина. След преминаването си през Атлантика, Средиземно, Егейско, Мраморно и Черно море, „Св. св. Кирил и Методий“ ще пристигне във Варна след средата на април.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

Практическият опит от плаването на кораб "Св. Св. Кирил и Методий" е много ценен за Българската армия

Това отбеляза министърът на отбраната Димитър Стоянов във Варна
Практическият опит от плаването на кораб "Св. Св. Кирил и Методий" е много ценен за Българската армия
39

 

"От първия ден на своето плаване екипажът на научно-изследователския кораб "Свети Свети Кирил и Методий" беше натоварен с огромните обществени очаквания за едно историческо събитие за българската държава: акостирането на български военен научно-изследователски кораб в Южното полукълбо и завръщането му обратно. Щастлив съм, че днес можем да кажем: Вашата мисия завърши успешно".

Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в приветствието си по време на официалната церемония по посрещането на научноизследователския кораб "Свети Свети Кирил и Методий", която се проведе на Морска гара във Варна.

"Въпреки трудностите, Вие защитихте името на българската държава, Военноморското училище и българския военноморски флот, изпълнявайки достойно своя дълг", обърна се министър Стоянов към екипажа. Той отбеляза голямото значение на натрупания практически опит от всички ангажирани в процеса.

"Две групи от общо 50 курсанти се качиха на кораба през декември и април, за да проведат краткосрочна практика и плаване. За всички тях това бе изключителен шанс за придобиване на знания и опит, които ще им помагат в професионалния им път."

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов изтъкна, че посрещането на кораба "Св. Св. Кирил и Методий" ни изпълва с гордост, вяра и оптимизъм. "Те идват от това, че когато сме заедно, можем да постигнем нови хоризонти", отбеляза адмирал Ефтимов в своето приветствие.

Началникът на отбраната изтъкна ролята на председателя на Управителния съвет на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев и на ръководството на Военноморското училище в лицето на неговия началник флотилен адмирал Боян Медникаров за изпълнението на тази мисия.

"Тяхната визия, подплатена с подготовката и професионализма на екипажа, поставиха България в елитния клуб на малкото държави, дръзнали да изследват ледения континент."

Началникът на отбраната подчерта, че консорциумът, реализирал мисията, е създал необходимите предпоставки и условия, но без усилията на екипажа и командира на кораба нейното осъществяване би било невъзможно.

"Това, което постигна екипажът е доказателство, че Военноморското училище създава кадри, а Военноморските ни сили ги развиват, за да бъдат те способни във всеки момент да изпълнят отговорни задачи."

Началникът на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров изрази удовлетворение от резултатите, постигнати в рамките на 31-вата полярна българска експедиция. По думите му всички задачи са изпълнени в пълен обем и са извършени допълнителни дейности.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов връчи плакети на проф. Христо Пимпирев и на капитана на кораба капитан II ранг Николай Данаилов. На церемонията по посрещането присъстваха още президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на образованието Сашо Пенов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, представители на местната власт и др.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“