Мобилно меню

На 23 март Националният институт по метеорология и хидрология във Варна отваря врати за посетители

Инициативата е по повод Световния ден на метеорологията
На 23 март Националният институт по метеорология и хидрология във Варна отваря врати за посетители
72

Националният институт по метеорология и хидрология във Варна обявява ден на отворените врати навръх Световния ден на метеорологията - 23 март. Посещенията са възможни в периода от 9 до 15:30 часа. "Всеки, който желае може да посети института за дискусии и запознаване с работата ни и проблемите с водите и климата", отбелязва директорът на НИМХ-Варна Иван Иванов.

Прогнозирането на времето започва със стандартизацията на морските данни и метеорологичните наблюдения на морето. През 1849 г. е стартирало предаването на метеорологични наблюдения чрез морзов код. През 1860 г. започва издаването на предупреждения за бури по крайбрежието на Великобритания, по- късно и общи прогнози за времето.

Впоследствие се създава световна мрежа от метеорологични наблюдения, обмен между страните и международно споразумение за стандартизирани методи и мерни единици. През 1957-58 г. започват измервания на слънчевата радиация и атмосферния озон, а на 1 април 1960 г. е изстрелян първият метеорологичен сателит около земната орбита.

В края на 20 век започва числено прогнозиране на времето. През 21 век продължава развитието на нови технологии за наблюдение и моделиране, които подпомагат за по-доброто разбиране на сложната глобална метеорологична и климатична система на Земята. В резултат, днешните петдневни прогнози са толкова надеждни, колкото двудневната прогноза отпреди 25 години.

Търсенето на прогностична информация за времето, климата и водата непрекъснато нараства. Предоставянето на метеорологични, климатични и хидроложки услуги ще продължи да се развива все по-бързо, благодарение на суперкомпютри, сателитни технологии, технологии за дистанционно наблюдение и др. Изследванията са от основно значение за разбирането на мащаба и скоростта на промените на времето и климата.

През 2023-та мотото на Световния ден на метеорологията е "Бъдещето на времето, климата и водата през погледа на поколенията".

2023 © Варна е

Практическият опит от плаването на кораб "Св. Св. Кирил и Методий" е много ценен за Българската армия

Това отбеляза министърът на отбраната Димитър Стоянов във Варна
Практическият опит от плаването на кораб "Св. Св. Кирил и Методий" е много ценен за Българската армия
39

 

"От първия ден на своето плаване екипажът на научно-изследователския кораб "Свети Свети Кирил и Методий" беше натоварен с огромните обществени очаквания за едно историческо събитие за българската държава: акостирането на български военен научно-изследователски кораб в Южното полукълбо и завръщането му обратно. Щастлив съм, че днес можем да кажем: Вашата мисия завърши успешно".

Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в приветствието си по време на официалната церемония по посрещането на научноизследователския кораб "Свети Свети Кирил и Методий", която се проведе на Морска гара във Варна.

"Въпреки трудностите, Вие защитихте името на българската държава, Военноморското училище и българския военноморски флот, изпълнявайки достойно своя дълг", обърна се министър Стоянов към екипажа. Той отбеляза голямото значение на натрупания практически опит от всички ангажирани в процеса.

"Две групи от общо 50 курсанти се качиха на кораба през декември и април, за да проведат краткосрочна практика и плаване. За всички тях това бе изключителен шанс за придобиване на знания и опит, които ще им помагат в професионалния им път."

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов изтъкна, че посрещането на кораба "Св. Св. Кирил и Методий" ни изпълва с гордост, вяра и оптимизъм. "Те идват от това, че когато сме заедно, можем да постигнем нови хоризонти", отбеляза адмирал Ефтимов в своето приветствие.

Началникът на отбраната изтъкна ролята на председателя на Управителния съвет на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев и на ръководството на Военноморското училище в лицето на неговия началник флотилен адмирал Боян Медникаров за изпълнението на тази мисия.

"Тяхната визия, подплатена с подготовката и професионализма на екипажа, поставиха България в елитния клуб на малкото държави, дръзнали да изследват ледения континент."

Началникът на отбраната подчерта, че консорциумът, реализирал мисията, е създал необходимите предпоставки и условия, но без усилията на екипажа и командира на кораба нейното осъществяване би било невъзможно.

"Това, което постигна екипажът е доказателство, че Военноморското училище създава кадри, а Военноморските ни сили ги развиват, за да бъдат те способни във всеки момент да изпълнят отговорни задачи."

Началникът на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров изрази удовлетворение от резултатите, постигнати в рамките на 31-вата полярна българска експедиция. По думите му всички задачи са изпълнени в пълен обем и са извършени допълнителни дейности.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов връчи плакети на проф. Христо Пимпирев и на капитана на кораба капитан II ранг Николай Данаилов. На церемонията по посрещането присъстваха още президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на образованието Сашо Пенов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, представители на местната власт и др.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“