Мобилно меню

Научноизследователският кораб "Св. СВ. Кирил и Методий" акостира на Морска гара - Варна

Екипажът бе удостоен с почетния знак на Президента на Република България
Научноизследователският кораб "Св. СВ. Кирил и Методий" акостира на Морска гара - Варна
79

След 127 дни плаване до българската база на остров Ливингстън и обратно първият български военен научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" акостира на Морската гара във Варна.

В официалната церемония по посрещането му участваха президентът Румен Радев, кметът на Варна Иван Портних, началникът на отбраната Емил Ефтимов, министрите на отбраната и на образованието, областният управител Марио Смърков, началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, проф. Христо Пимпирев, много граждани.

По време на церемонията екипажът на научноизследователския кораб бе удостоен с почетния знак на Президента на Република България.

Корабът "Св. св. Кирил и Методий" е собственост на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско училище, Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Българският антарктически институт. Тържественият акт по издигането на военноморския флаг и присвояването на име на НИК 421 бе проведен на 27 юли 2021 г.

Преди първата полярна мисия на кораба той бе ремонтиран, модернизиран и дооборудван във Варна. На 27 декември 2022 г. "Св. св. Кирил и Методий" отплава от Морска гара – Варна, като така бе поставено началото на 31-вата българска антарктическа експедиция до полярната база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови. Корабът бе натоварен със строителни материали и оборудване, които бяха необходими за изграждането на лаборатория, като част от българската база.

На 4 февруари 2023 г. НИК 421 пусна котва в пристанището в Мар дел Плата, Аржентина, където на борда се качи екипът полярници, изследователи и логистици. След това корабът започна последния си преход до Ливингстън, като премина успешно протока Дрейк. Той достигна своята дестинация през 49-ия ден от плаването си. Изследователските и строителните дейности на родните полярници продължиха 24 дни.

На 6 март 2023 г. корабът „Св. св. Кирил и Методий“  пое по обратния път към родината и акостира на Морска гара - Варна на 2 май. 31-вата българска антарктическа експедиция е първата, при която родните учени достигнаха до полярната база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън на борда на собствен кораб, който не само осъществява мисии до ледения континент, но и помага на учени от други държави.

"България застана отново на морската карта на света. Ние сме една много уважавана нация сред полярните държави, а полярните държави са всичките най-велики и богати страни в света", коментира пред журналисти във Варна ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

По време на плаването на борда на кораба "Св. св. Кирил и Методий" са се провели и първите български научни изследвания в Южния океан.

"В тази експедиция ние свършихме толкова работа - както в науката, така и в логистиката, колкото за три експедиции, ако бяхме карали по стария стопаджийски начин - да се молим на някой да ни вземе и да ни закара до там", подчерта проф. Пимпирев.

Припомняме, че по време на експедицията до Антарктида екипажът на кораба участва и в спасителна операция на учени от испанската база, чиято лодка аварирала по време на буря.

"Командирското ми решение беше да отида с кораба, тъй като времето не позволяваше да се изпрати лодка и щях да рискувам да изгубя личен състав от моя екипаж. Затова подходих с кораба", разказа за важната акция кап. II ранг Николай Данаилов, командир на НИК "Св. Св. Кирил и Методий".

След завръщането си в България екипажът на кораба "Св. Св. Кирил и Методий" ще получи заслужена почивка, но подготовката за новата експедиция вече е в ход и се очаква през ноември корабът отново да поеме към ледения континент, отбелязва БНТ.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Практическият опит от плаването на кораб "Св. Св. Кирил и Методий" е много ценен за Българската армия

Това отбеляза министърът на отбраната Димитър Стоянов във Варна
Практическият опит от плаването на кораб "Св. Св. Кирил и Методий" е много ценен за Българската армия
39

 

"От първия ден на своето плаване екипажът на научно-изследователския кораб "Свети Свети Кирил и Методий" беше натоварен с огромните обществени очаквания за едно историческо събитие за българската държава: акостирането на български военен научно-изследователски кораб в Южното полукълбо и завръщането му обратно. Щастлив съм, че днес можем да кажем: Вашата мисия завърши успешно".

Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в приветствието си по време на официалната церемония по посрещането на научноизследователския кораб "Свети Свети Кирил и Методий", която се проведе на Морска гара във Варна.

"Въпреки трудностите, Вие защитихте името на българската държава, Военноморското училище и българския военноморски флот, изпълнявайки достойно своя дълг", обърна се министър Стоянов към екипажа. Той отбеляза голямото значение на натрупания практически опит от всички ангажирани в процеса.

"Две групи от общо 50 курсанти се качиха на кораба през декември и април, за да проведат краткосрочна практика и плаване. За всички тях това бе изключителен шанс за придобиване на знания и опит, които ще им помагат в професионалния им път."

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов изтъкна, че посрещането на кораба "Св. Св. Кирил и Методий" ни изпълва с гордост, вяра и оптимизъм. "Те идват от това, че когато сме заедно, можем да постигнем нови хоризонти", отбеляза адмирал Ефтимов в своето приветствие.

Началникът на отбраната изтъкна ролята на председателя на Управителния съвет на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев и на ръководството на Военноморското училище в лицето на неговия началник флотилен адмирал Боян Медникаров за изпълнението на тази мисия.

"Тяхната визия, подплатена с подготовката и професионализма на екипажа, поставиха България в елитния клуб на малкото държави, дръзнали да изследват ледения континент."

Началникът на отбраната подчерта, че консорциумът, реализирал мисията, е създал необходимите предпоставки и условия, но без усилията на екипажа и командира на кораба нейното осъществяване би било невъзможно.

"Това, което постигна екипажът е доказателство, че Военноморското училище създава кадри, а Военноморските ни сили ги развиват, за да бъдат те способни във всеки момент да изпълнят отговорни задачи."

Началникът на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров изрази удовлетворение от резултатите, постигнати в рамките на 31-вата полярна българска експедиция. По думите му всички задачи са изпълнени в пълен обем и са извършени допълнителни дейности.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов връчи плакети на проф. Христо Пимпирев и на капитана на кораба капитан II ранг Николай Данаилов. На церемонията по посрещането присъстваха още президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на образованието Сашо Пенов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, представители на местната власт и др.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“