Мобилно меню

Президентът: Достигането на първи български научноизследователски кораб до Ледения континент е историческо събитие!

Радев изрази признателност за градивното партньорство, довело до придобиването, възстановяването и модернизацията на кораба "Св. Св. Кирил и Методий"
Президентът: Достигането на първи български научноизследователски кораб до Ледения континент е историческо събитие!
81

 

"За първи път български научноизследователски кораб достига до Ледения континент и това е историческо събитие за Военноморските ни сили, за науката и прогреса на човечеството, с което всички българи можем да се гордеем."

Това заяви президентът Румен Радев по време на официалната церемония по посрещането на военния научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ от състава на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ след неговата първа експедиция до Антарктида. Тържественото събитие, което се проведе на Морска гара – Варна, ознаменува завръщането на първия български военен научноизследователски кораб след успешно приключилата 31-а антарктическа експедиция на родните полярници до българската изследователска база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови.

„В продължение на десетилетия българските учени и изследователи с много професионализъм и всеотдайност позиционираха страната ни на Белия континент и на световната карта на научните достижения“, посочи президентът, като добави, че през годините много често изследователският устрем беше възпрепятстван от ограничените логистични възможности на страната ни. „Днес България прави решителна крачка в утвърждаването ни като морска държава с амбиции и способности за участие в научноизследователски мисии и експедиции не само на Антарктида, но и в морските пространства и в световните океани“, заяви държавният глава.

Президентът изказа признателност за градивното партньорство, довело до придобиването, възстановяването и модернизацията на научноизследователския кораб. През 2021 г. Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ заедно с Българския антарктически институт и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ придобиват научноизследователски кораб, чиято главна цел е  да осигури транспорта за българските полярни мисии до Антарктида и да участва в научноизследователските дейности от Националната програма за полярни изследвания. След учредяване на консорциум между трите институции и фактическото придобиване на кораба, той влиза в състава на ВВМУ. „Вашата кауза откри нови, немислими до момента, възможности пред страната ни в областта на научните изследвания“, подчерта държавният глава.

Президентът поздрави командира на кораба кап. II р. Николай Данаилов за успешната мисия и проявения висок професионализъм от екипажа. Държавният глава се обърна и към ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев за отдадеността му на полярното дело и приноса му за успеха на мисията, която разкрива нови възможности пред страната ни. Президентът отбеляза и ролята на Българската телеграфна агенция и другите български медии, допринесли за това повече хора да бъдат съпричастни с историческия за България успех.

Държавният глава връчи Почетния знак на президента на екипажа на научноизследователския кораб и на 31-ата Национална антарктическа експедиция, а нейният ръководител проф. Христо Пимпирев изрази признателност за подкрепата на президента, който на церемония в Гербовата зала на президентската институция през месец ноември миналата година връчи националния флаг на 31-ата българска полярна експедиция. „Когато президентът ни връчи националния флаг, ние се почувствахме национално отговорни, той ни даде морална сила да изпълним успешно нашата историческа мисия“, посочи проф. Пимпирев.

По-късно президентът участва в откриването на „Център за въздушно и космическо наблюдение“ във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна, където посети и Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона и Центъра за компетентност  КВАЗАР. В рамките на посещението си във висшето училище държавният глава проведе и среща с курсанти.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Практическият опит от плаването на кораб "Св. Св. Кирил и Методий" е много ценен за Българската армия

Това отбеляза министърът на отбраната Димитър Стоянов във Варна
Практическият опит от плаването на кораб "Св. Св. Кирил и Методий" е много ценен за Българската армия
41

 

"От първия ден на своето плаване екипажът на научно-изследователския кораб "Свети Свети Кирил и Методий" беше натоварен с огромните обществени очаквания за едно историческо събитие за българската държава: акостирането на български военен научно-изследователски кораб в Южното полукълбо и завръщането му обратно. Щастлив съм, че днес можем да кажем: Вашата мисия завърши успешно".

Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в приветствието си по време на официалната церемония по посрещането на научноизследователския кораб "Свети Свети Кирил и Методий", която се проведе на Морска гара във Варна.

"Въпреки трудностите, Вие защитихте името на българската държава, Военноморското училище и българския военноморски флот, изпълнявайки достойно своя дълг", обърна се министър Стоянов към екипажа. Той отбеляза голямото значение на натрупания практически опит от всички ангажирани в процеса.

"Две групи от общо 50 курсанти се качиха на кораба през декември и април, за да проведат краткосрочна практика и плаване. За всички тях това бе изключителен шанс за придобиване на знания и опит, които ще им помагат в професионалния им път."

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов изтъкна, че посрещането на кораба "Св. Св. Кирил и Методий" ни изпълва с гордост, вяра и оптимизъм. "Те идват от това, че когато сме заедно, можем да постигнем нови хоризонти", отбеляза адмирал Ефтимов в своето приветствие.

Началникът на отбраната изтъкна ролята на председателя на Управителния съвет на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев и на ръководството на Военноморското училище в лицето на неговия началник флотилен адмирал Боян Медникаров за изпълнението на тази мисия.

"Тяхната визия, подплатена с подготовката и професионализма на екипажа, поставиха България в елитния клуб на малкото държави, дръзнали да изследват ледения континент."

Началникът на отбраната подчерта, че консорциумът, реализирал мисията, е създал необходимите предпоставки и условия, но без усилията на екипажа и командира на кораба нейното осъществяване би било невъзможно.

"Това, което постигна екипажът е доказателство, че Военноморското училище създава кадри, а Военноморските ни сили ги развиват, за да бъдат те способни във всеки момент да изпълнят отговорни задачи."

Началникът на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров изрази удовлетворение от резултатите, постигнати в рамките на 31-вата полярна българска експедиция. По думите му всички задачи са изпълнени в пълен обем и са извършени допълнителни дейности.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов връчи плакети на проф. Христо Пимпирев и на капитана на кораба капитан II ранг Николай Данаилов. На церемонията по посрещането присъстваха още президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на образованието Сашо Пенов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, представители на местната власт и др.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“