Мобилно меню

След 10 денонощия: Научноизследователският ни кораб акостира в Картахена

С това успешно приключи първият етап на плаването
След 10 денонощия: Научноизследователският ни кораб акостира в Картахена
574

Успешно приключи първият етап: Варна – Картахена, от плаването на военния научноизследователски кораб (НИК) 421 – „Св. св. Кирил и Методий“, от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

На 18 ноември 2023 г. в 13 часа НИК 421 акостира в терминал на пристанище Картахена, Испания, след като отплава от Варна на 8 ноември 2023 г. Плаването продължи 10 денонощия.

Четирима от курсантите четвъртокурсници на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ са част от екипажа на кораба, състоящ се от 34-ма военнослужещи. За тях това е дългосрочна практика, която ще затвърди придобитите знания и умения и ще ги усъвършенства.

На борда бяха и 28 курсанти от ВВМУ, които успешно изпълниха възложената им краткосрочна задача, която беше до град Картахена в Испания, информират от пресцентъра на Висшето военноморско училище.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

На второ плаване до Антарктика отплава корабът "Св. Св. Кирил и Методий"

Задачата на експедицията е осигуряване на условия за реализирането на десет научни проекта
На второ плаване до Антарктика отплава корабът "Св. Св. Кирил и Методий"

Българският военен научноизследователски кораб (НИК) 421 – "Св. св. Кирил и Методий", от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ започна своето второ плаване до Антарктика. Задачата на експедицията е осигуряване на условия за реализирането на десет научни проекта, които вече излизат извън пределите на българската база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън. Освен научните изследвания, които ще обезпечи, НИК 421 ще превози и близо 70 тона материали за строителството на новата лаборатория в района на българската база, съобщават от пресцентъра на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".

Новоизбраният кмет на Варна – Благомир Коцев, както и неговият предшественик – Иван Портних, областният управител – Андрияна Андреева, командирът на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, представители на държавната власт, общественици и много други официални гости уважиха церемонията по изпращането на кораба, който потегли от Морска гара – Варна. Началникът на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, пожела успешно плаване на членовете на екипажа, а на семействата им – търпение. Председателят на Българския антарктически институт – проф. Христо Пимпирев, получи флага на Военноморските сили на България, който да бъде развят на Ледения континент.

Преди да отплава, НИК 421 бе посетен и от стотина деца – възпитаници на основно училище "Св. св. Кирил и Методий". Те разгледаха кораба, а на командира му – капитан II ранг Николай Данаилов, подариха бутилка с послание, което той да отнесе на Южния полюс.

Пет месеца ще продължи втората полярна експедиция на първия български военен научноизследователски кораб. Първото пристанище, в което ще има престой, е Картахена. До испанското пристанище ще плават и курсанти от Морско училище, които ще отрабоят своята плавателна практика. Оттам НИК 421 ще се отправи към Южна Америка, където ще посети пристанища в Чили, Бразилия и Аржентина. След преминаване на пролива Дрейк, ще достигне и до остров Ливингстън.

2023 © Варна е