Мобилно меню

Специални отличия за екипажа на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“

Участниците в историческото плаване до българската база на остров Ливингстън получиха награди от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВМС, и началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, както и адмиралски грамоти
Специални отличия за екипажа на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“

Награди от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВМС, и началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, получиха членовете на екипажа на първия български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, с бордови номер 421.

На официална церемония в Морско училище по случай успешното първо плаване на НИК 421 до Антарктика и обратно, бяха отличени офицери, старшини, матроси и кадети, както и военни, и цивилни служители от флотската Алма матер, които са били пряко ангажирани с организацията и логистичното осигуряване на плаването до Ледения континент.

Със заповед бе утвърден и статут на Значка на началника на Морско училище, с която бе удостоен целият екипаж на „Св. св. Кирил и Методий“.

Участниците в историческото плаване до българската база на остров Ливингстън получиха и адмиралски грамоти.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

След 10 денонощия: Научноизследователският ни кораб акостира в Картахена

С това успешно приключи първият етап на плаването
След 10 денонощия: Научноизследователският ни кораб акостира в Картахена
629

Успешно приключи първият етап: Варна – Картахена, от плаването на военния научноизследователски кораб (НИК) 421 – „Св. св. Кирил и Методий“, от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

На 18 ноември 2023 г. в 13 часа НИК 421 акостира в терминал на пристанище Картахена, Испания, след като отплава от Варна на 8 ноември 2023 г. Плаването продължи 10 денонощия.

Четирима от курсантите четвъртокурсници на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ са част от екипажа на кораба, състоящ се от 34-ма военнослужещи. За тях това е дългосрочна практика, която ще затвърди придобитите знания и умения и ще ги усъвършенства.

На борда бяха и 28 курсанти от ВВМУ, които успешно изпълниха възложената им краткосрочна задача, която беше до град Картахена в Испания, информират от пресцентъра на Висшето военноморско училище.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"