Мобилно меню

21 ученици участват в Национално състезание по счетоводство във Варненската търговска гимназия

Специален гост на проявата беше кметът Иван Портних, който подчерта, че възпитаниците на ВТГ "Г. С. Раковски" винаги са били пример за отлични знания в областта на икономическите науки
21 ученици участват в Национално състезание по счетоводство във Варненската търговска гимназия

XVI Национално състезание по счетоводство се провежда във Варненската търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“. В оспорваната надпревара участват 21 ученици от XI и XII клас от цялата страна, класирали се на призови места на регионалния кръг на надпреварата. Приветствие към участниците отправи кметът на Варна Иван Портних, който заяви, че възпитаниците на училището винаги са били пример за отлични знания в областта на икономическите науки. Директорът на ВТГ Жечка Георгиева откри събитието и пожела успех на състезателите.

Ден по-рано ученици от Варненската търговска гимназия завоюваха отличия в най-мащабната програма за развитие на предприемаческо мислене в Европа на Джуниър Ачийвмънт България. Учебните компании RE:LIFE Twelve Flames представиха своите иновативни идеи в направления "Високотехнологични решения за градове и общности" и "Зелено предприемачество", и се класираха за финала на състезанието.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Електронният прием в първи клас започва на 15 май

Първото класиране ще бъде обявено до 17:00 часа на 30 май 2024 година, а записването на приетите деца ще става в периода 31 май – 5 юни
Електронният прием в първи клас започва на 15 май

Електронният прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна започва на 15 май. Заявления ще могат да се подават чрез електронната платформа в периода от 10:00 часа на 15 май до 23:59 часа на 27 май.

3 065 свободни места в 37-те общински училища, в които има прием за първокласници, са обявени за предстоящата учебна 2024/2025 година.

Първото класиране ще бъде обявено до 17:00 часа на 30 май 2024 година. Записването на приетите деца ще става в периода 31 май – 5 юни.

На електронната платформа са публикувани: система от правила за електронен прием в първи клас; график на дейностите; информация за училищата, разпределени по административни райони; информация за адресите, включени в прилежащия район на всяко училище. Поместени са и обявените от училището свободни места. В рубриката „Често задавани въпроси“ родителите могат да се ориентират за правилата за кандидатстване и записване, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“. 

От там информират още, че е осигурена техническа възможност чуждестранните граждани да подават заявление за прием на децата си в първи клас директно онлайн на платформата за прием.

Ако при опит за регистрация системата изписва, че няма данни за детето, подаването на заявление се случва на място в Община Варна на адрес бул. „Осми Приморски полк“ №43, ет. 11, стая 1111 в рамките на графика за прием. Работното време е от понеделник до петък от 9:00 до 12:00 часа и от 14:00 до 17:00 часа.

При възникнали въпроси или неясноти родителите могат да се свързват с експерти от дирекция „Образование и младежки дейности“ на тел. 052/ 820 267.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна