Мобилно меню

21 ученици участват в Национално състезание по счетоводство във Варненската търговска гимназия

Специален гост на проявата беше кметът Иван Портних, който подчерта, че възпитаниците на ВТГ "Г. С. Раковски" винаги са били пример за отлични знания в областта на икономическите науки
21 ученици участват в Национално състезание по счетоводство във Варненската търговска гимназия
127

XVI Национално състезание по счетоводство се провежда във Варненската търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“. В оспорваната надпревара участват 21 ученици от XI и XII клас от цялата страна, класирали се на призови места на регионалния кръг на надпреварата. Приветствие към участниците отправи кметът на Варна Иван Портних, който заяви, че възпитаниците на училището винаги са били пример за отлични знания в областта на икономическите науки. Директорът на ВТГ Жечка Георгиева откри събитието и пожела успех на състезателите.

Ден по-рано ученици от Варненската търговска гимназия завоюваха отличия в най-мащабната програма за развитие на предприемаческо мислене в Европа на Джуниър Ачийвмънт България. Учебните компании RE:LIFE Twelve Flames представиха своите иновативни идеи в направления "Високотехнологични решения за градове и общности" и "Зелено предприемачество", и се класираха за финала на състезанието.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Над 90% от първокласниците във Варна са приети по първо желание

Предстои втори етап на класирането за първи клас
Над 90% от първокласниците във Варна са приети по първо желание
92

 

91% или 2607 първокласници са приети по първо желание при класирането в общинските училища за предстоящата учебна 2023-2024 година във Варна.

6% (169 деца) влизат по второ желание, а 3% (97 деца) са приети по трето и следващо желание. Днес приключи първият етап от приема. От подадените 3021 заявления за 3179 свободни места, са класирани 2873 деца, включително и 60 близнаци.

Въпреки че през тази година са подадени 234 заявления повече в сравнение с миналата година, след първо класиране остават незаети 306 места, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“.

Родителите трябва да потвърдят приема на място в съответното училище, като датите за записване са от 1-ви до 6-ти юни в работното време на училищата. Некласирани остават 7% или 208 от подадените заявления, от тях с адрес в района на училището са 64 деца, като 56 от тях са с по-малко от 1 година уседналост на адреса в прилежащия на училището район. В останалите 144 некласирани заявления са посочени училища, за които бъдещите първокласници кандидатстват без адресна регистрация в прилежащия район за съответното училище, уточняват от ресорната дирекция.

Предстои втори етап на класирането за първокласници. В електронната платформа за прием www.school.uslugi.iо ще бъдат обявени и свободните места, подаването на заявления започва на 8 юни 2023 година. Родителите могат да кандидатстват само за училища, за които има обявени свободни места. В случай, че имат необходимост от техническо съдействие за работа с платформата, могат да посетят на място училището, което желаят, и да подадат заявление като първо желание.

Повече информация може да се получи от служител от отдел "Образование" на тел. 052/ 820 267.

 

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна