Мобилно меню

210 медицински лица работят в здравните кабинети на варненските училища и детски градини

За първи път през тази година те ще участват в програма за повишаване на квалификацията, финансирани от община Варна
210 медицински лица работят в здравните кабинети на варненските училища и детски градини

 

114 здравни кабинета ще работят и през новата учебна година в общинските училища и детски градини във Варна. В тях е подсигурено медицинско обслужване от 38 лекари и 172 медицински сестри, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. За първи път всички медицински лица от здравните кабинети ще участват в програма за повишаване на квалификацията. За целта Община Варна финансира дейностите, като обученията ще се проведат от водещи специалисти от Медицинския университет в града.

Друга програма е специално насочена към децата с диабет и редки заболявания, които посещават училища, градини и ясли. Тя се реализира съвместно с Варненското дружество по детска ендокринология. Лекари специалисти обучават и подпомагат педагози, медицински персонал и родители в ежедневната им грижа за децата с диабет и редки заболявания. Община Варна предоставя възможност за диетично хранене на 4 режима за малчугани в детските градини със специални хранителни потребности.

Продължават записванията и по здравните програми "Аз успявам" - за профилактика и рехабилитация на детско-юношеското наднормено тегло и свързаните с него заболявания сред децата, и "Добър естетичен вид и комфорт чрез профилактика и лечение на гръбначните изкривявания" - оздравителна програма за профилактика и рехабилитация на децата с гръбначни изкривявания и деформации на гръдния кош. Те се изпълняват от "Медицински център по рехабилитация и спортна медицина".

Други общински програми, в които се оказват грижи за здравето на варненските деца и ученици, са: "Контрол на миопия и ранно детско зрение", "Хипотерапия на деца с увреждания и проблеми в развитието" и "Водна рехабилитация за деца с увреждания и проблеми в развитието", посочват още дирекция "Здравеопазване".

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

С “Анкети за учене” учителите ще следят за индивидуалните нужди и интереси на учениците

Софтуерът е разработен специално за платформата и е с безплатен достъп
С “Анкети за учене” учителите ще следят за индивидуалните нужди и интереси на учениците

В съвременния свят все повече се говори за персонализирано обучение и за нуждата училищното образование да познава по-добре индивидуалните нужди и интереси на учениците. 

Платформата "Анкети за учене" е първият инструмент в България, позволяващ на учителите да провеждат с учениците си анкети, да проследяват напредъка на възпитаниците си и да сравняват уменията им с уменията на връстниците им от цялата страна.

Тя помага на учителите да открият реалните нужди на учениците си и да работят целенасочено за развитието на уменията им.

“Основната цел на платформата е да даде възможност на учителите да развиват различни умения на учениците си, базирайки се на данни за текущото ниво на развитие. Уменията за учене и емоционалната интелигентност са ключови компетентности на 21. век и е важно учителите да работят целенасочено с учениците си за тяхното подобряване” - споделя Мариян Ранков, ръководител на програма “Учим заедно” на Фондация “Заедно в час”, в рамките на която е създадена платформата. 

Освен за развитие на уменията на учениците платформата е ценен инструмент за анализ на преподавателските умения на учителите. Чрез анкетата “7 сили на учителя” преподавателите могат да събират два пъти в година обратна връзка за своята работа и да анализират 7 показателя за добра учителска практика. 

Платформата е създадена по програма „Учим заедно” на Фондация „Заедно в час” и реализирана с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. Партньори в реализирането на проекта са Институт за изследвания в образованието, студио Appolica и образователният сайт prepodavame.bg. 

2024 © Варна е