Мобилно меню

210 медицински лица работят в здравните кабинети на варненските училища и детски градини

За първи път през тази година те ще участват в програма за повишаване на квалификацията, финансирани от община Варна
210 медицински лица работят в здравните кабинети на варненските училища и детски градини

 

114 здравни кабинета ще работят и през новата учебна година в общинските училища и детски градини във Варна. В тях е подсигурено медицинско обслужване от 38 лекари и 172 медицински сестри, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. За първи път всички медицински лица от здравните кабинети ще участват в програма за повишаване на квалификацията. За целта Община Варна финансира дейностите, като обученията ще се проведат от водещи специалисти от Медицинския университет в града.

Друга програма е специално насочена към децата с диабет и редки заболявания, които посещават училища, градини и ясли. Тя се реализира съвместно с Варненското дружество по детска ендокринология. Лекари специалисти обучават и подпомагат педагози, медицински персонал и родители в ежедневната им грижа за децата с диабет и редки заболявания. Община Варна предоставя възможност за диетично хранене на 4 режима за малчугани в детските градини със специални хранителни потребности.

Продължават записванията и по здравните програми "Аз успявам" - за профилактика и рехабилитация на детско-юношеското наднормено тегло и свързаните с него заболявания сред децата, и "Добър естетичен вид и комфорт чрез профилактика и лечение на гръбначните изкривявания" - оздравителна програма за профилактика и рехабилитация на децата с гръбначни изкривявания и деформации на гръдния кош. Те се изпълняват от "Медицински център по рехабилитация и спортна медицина".

Други общински програми, в които се оказват грижи за здравето на варненските деца и ученици, са: "Контрол на миопия и ранно детско зрение", "Хипотерапия на деца с увреждания и проблеми в развитието" и "Водна рехабилитация за деца с увреждания и проблеми в развитието", посочват още дирекция "Здравеопазване".

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Ремонт на СУ "Неофит Бозвели" планира община Варна

Според директора Ивелина Петкова ремонтните дейности няма да попречат на провеждане на учебните занятия
Ремонт на СУ "Неофит Бозвели" планира община Варна

Оглед на материалната база на училища, в които от години не е правен основен ремонт, стартираха експерти от община Варна. Целта е Общината да има необходимата проектна готовност за финансиране по различни европейски и национални програми, които предстоят.

В първия ден от лятната ваканция заместник-кметът по образованието Павел Попов, директорът на дирекция "Образование и младежки дейности" Антоанета Хинева и началникът на отдел "Образование" Елена Кенарова посетиха Средно училище "Неофит Бозвели" в район „Младост“. Директорът Ивелина Петкова ги запозна с настоящото състояние на материалната база.

Училището е открито през 1981 година и оттогава основен ремонт не е правен.

Със средства от родители са освежени занималните на подготвителните групи. През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има нужда от ремонт, санитарните помещения в едното крило – също, както и покривът, на места - дограмата, а обзавеждането трябва да се подмени, разказа директорът на училището Ивелина Петкова. Физкултурният салон е също със сериозни течове по тавана, а столовата не може да се използва.

Общината мобилизира ресурс да се подготви ремонт на сградата на училището и постигане на безопасната ѝ експлоатация, в това число въвеждане на мерки за енергийна ефективност, достъпност и благоустрояване на дворни пространства и др.

По думите на директора Ивелина Петкова училището може да организира учебния процес така, че евентуален ремонт да не попречи на провеждането на занятията. В СУ "Неофит Бозвели" учат деца от 1 до 12 клас в общо 34 паралелки в едносменен режим на обучение. Общият брой на служителите е 93, а на децата и учениците - 776, като броят им спрямо 2022/2023 год. бележи увеличение с 80 ученици.

2024 © Варна е