Мобилно меню

35 години от създаването си отбеляза варненското училище "Стоян Михайловски"

Вярвам, че заедно ще продължим да развиваме каузата "Варна - град на знанието", отбеляза кметът Иван Портних, който беше специален гост на празника
35 години от създаването си отбеляза варненското училище "Стоян Михайловски"
125

Основно училище "Стоян Михайловски" отбеляза 35 години от създаването си на 24 март. Гости на тържеството бяха кметът на Варна Иван Портних, районният кмет на "Вл. Варненчик" Николай Костадинов, директорът на Регионалното управление по образование Ирена Радева, учители и родители. Кметът отправи специално поздравление по случай празника.

Поздравявам всички бивши и настоящи преподаватели, които в продължение на десетилетия са работили и работят всеотдайно за авторитета на училището. Високо оценявам постигнатите резултати в сферите на българския език и литературата, математиката, изобразителното изкуство и спорта. Доказателство за това са многобройните награди и грамоти на възпитаници на училище "Стоян Михайловски", с които се гордеем! На всички пожелавам здраве, вдъхновение и много успехи! Вярвам, че заедно ще продължим да развиваме каузата "Варна - град на знанието"!

По време на тържествената церемония директорът на училището Ангел Киряков прочете едно от стихотворенията на Стоян Михайловски – "Напред" и пожела на учениците да изпълняват заръките на автора, който е и патрон на училището.  

Празничната програма продължи и в класните стаи, като всеки клас бе организирал различни инициативи. В коридорите на училището бяха подредени изложби с най-добрите творби от конкурса за макети "Аз обичам България", за рисунки, за писма на английски език и други. Четвъртокласниците представиха постановката "Благовещение", която подариха на своето училище в навечерието на празника.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Над 90% от първокласниците във Варна са приети по първо желание

Предстои втори етап на класирането за първи клас
Над 90% от първокласниците във Варна са приети по първо желание
85

 

91% или 2607 първокласници са приети по първо желание при класирането в общинските училища за предстоящата учебна 2023-2024 година във Варна.

6% (169 деца) влизат по второ желание, а 3% (97 деца) са приети по трето и следващо желание. Днес приключи първият етап от приема. От подадените 3021 заявления за 3179 свободни места, са класирани 2873 деца, включително и 60 близнаци.

Въпреки че през тази година са подадени 234 заявления повече в сравнение с миналата година, след първо класиране остават незаети 306 места, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“.

Родителите трябва да потвърдят приема на място в съответното училище, като датите за записване са от 1-ви до 6-ти юни в работното време на училищата. Некласирани остават 7% или 208 от подадените заявления, от тях с адрес в района на училището са 64 деца, като 56 от тях са с по-малко от 1 година уседналост на адреса в прилежащия на училището район. В останалите 144 некласирани заявления са посочени училища, за които бъдещите първокласници кандидатстват без адресна регистрация в прилежащия район за съответното училище, уточняват от ресорната дирекция.

Предстои втори етап на класирането за първокласници. В електронната платформа за прием www.school.uslugi.iо ще бъдат обявени и свободните места, подаването на заявления започва на 8 юни 2023 година. Родителите могат да кандидатстват само за училища, за които има обявени свободни места. В случай, че имат необходимост от техническо съдействие за работа с платформата, могат да посетят на място училището, което желаят, и да подадат заявление като първо желание.

Повече информация може да се получи от служител от отдел "Образование" на тел. 052/ 820 267.

 

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна