Мобилно меню

Безплатни курсове по роботика и програмиране за ученици организират във Варна

Курсовете ще стартират всеки понеделник през месец юли и ще бъдат с продължителност от 5 дни
Безплатни курсове по роботика и програмиране за ученици организират във Варна

Безплатни курсове по роботика и програмиране за ученици на възраст от 11 до 12 години организират с подкрепата на Община Варна Центърът за кариерно ориентиране и Професионалната гимназия по Компютърно моделиране и компютърни системи "Академик Благовест Сендов.

Курсовете ще стартират всеки понеделник през месец юли и ще бъдат с продължителност от 5 дни  - от 9 до 12 часа или от 13 до 16 часа. Всеки петък от 17:30 до 18:30 учениците ще представят своите технологични решения на уъркшоп пред своите родители и приятели.

В дигиталната ера технологичните познания стават все по-важни за амладите хора. Целта ни е да създадем вдъхновяваща и стимулираща среда, в която децата  да развиват своите умения и творческо мислене, коментираха от дирекция "Образование и младежки дейности" към Община Варна.

За регистрация: https://forms.gle/cUqeeEGLx1gYAPRq6

2023 © Варна е

Ремонт на СУ "Неофит Бозвели" планира община Варна

Според директора Ивелина Петкова ремонтните дейности няма да попречат на провеждане на учебните занятия
Ремонт на СУ "Неофит Бозвели" планира община Варна

Оглед на материалната база на училища, в които от години не е правен основен ремонт, стартираха експерти от община Варна. Целта е Общината да има необходимата проектна готовност за финансиране по различни европейски и национални програми, които предстоят.

В първия ден от лятната ваканция заместник-кметът по образованието Павел Попов, директорът на дирекция "Образование и младежки дейности" Антоанета Хинева и началникът на отдел "Образование" Елена Кенарова посетиха Средно училище "Неофит Бозвели" в район „Младост“. Директорът Ивелина Петкова ги запозна с настоящото състояние на материалната база.

Училището е открито през 1981 година и оттогава основен ремонт не е правен.

Със средства от родители са освежени занималните на подготвителните групи. През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има нужда от ремонт, санитарните помещения в едното крило – също, както и покривът, на места - дограмата, а обзавеждането трябва да се подмени, разказа директорът на училището Ивелина Петкова. Физкултурният салон е също със сериозни течове по тавана, а столовата не може да се използва.

Общината мобилизира ресурс да се подготви ремонт на сградата на училището и постигане на безопасната ѝ експлоатация, в това число въвеждане на мерки за енергийна ефективност, достъпност и благоустрояване на дворни пространства и др.

По думите на директора Ивелина Петкова училището може да организира учебния процес така, че евентуален ремонт да не попречи на провеждането на занятията. В СУ "Неофит Бозвели" учат деца от 1 до 12 клас в общо 34 паралелки в едносменен режим на обучение. Общият брой на служителите е 93, а на децата и учениците - 776, като броят им спрямо 2022/2023 год. бележи увеличение с 80 ученици.

2024 © Варна е