Мобилно меню

Безплатни учебници ще има за всички ученици

Решението влиза в сила от учебната 2024 - 2025 г.
Безплатни учебници ще има за всички ученици
104

Безплатни учебници ще бъдат осигурени за всички ученици от 1 до 12 клас от учебната 2024-2025г. Това решиха депутатите в Народното събрание, като утвърдиха единодушно предложението на БСП. Лидерът на левицата Корнелия Нинова благодари от парламентарната трибуна за подкрепата на законопроекта, който ще изиграе важна роля в превенцията на отпадане на ученици от образователната система и ще подпомогне семействата при издръжка на техните ученици.

Осигуряването на безплатни учебници за всички ученици ще струва на държавната хазна около 80 млн. лв. за първата учебна година от прилагане на законопроекта. През следващите години е необходимо да бъдат заделяни по около 8 милиона лева.

2023 © Варна е

23 украинчета във Варна се представиха отлично на олимпиада по български език и история

Те получиха почетни грамоти и книги от кмета Иван Портних
23 украинчета във Варна се представиха отлично на олимпиада по български език и история
29

 

23 украински деца, живеещи във Варна, получиха грамоти по повод отличното си представяне на олимпиада по български език и история. Инициативата е част от образователния проект „Крила за нашите деца“, организиран от фондация „Адра“, с финансовата подкрепа на УНИЦЕФ. Те получиха почетни грамоти и книги на български език от кмета на Варна Иван Портних и награди от организаторите на събитието Наталия Кузменко и Жанна Стефанова. На събитието присъстваха Карол Виньо - зам.- представител на УНИЦЕФ за България, Андреа Налето - специалист Образование за Европа и Централна Азия, Невяна Капустина - координатор Синя точка Варна и други.  

„Прекрасно е, че празникът на българската писменост продължава дни след официалното честване на 24-ти май! Мили деца, благодаря Ви за старанието и любовта към езика, историята и културата на България! Това е най-големият подарък за нас. Поздравявам всички, които са подкрепяли Вашите усилия и са Ви вдъхновили да обикнете българската култура. Най-важното е, че ние отдавна говорим заедно на един език - езикът на уважението, толерантността, хуманизма!“, обърна се кметът към отличените.

Приветствие отправи и Карол Виньо, която благодари на Община Варна и на фондация „Адра“ за организирането на събитието и подкрепата към децата.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна