Мобилно меню

Близо 25 тона непотребна хартия събраха в училища в страната

Националната кампания “Чисти училища за светло бъдеще” беше осъществена за трета поредна година
Близо 25 тона непотребна хартия събраха в училища в страната

През 2023 година са събрани близо 25 тона излезли от употреба учебници, помагала, тетрадки и непотребна хартия от 29 учебни заведения в цялата страна, голяма част от които членове на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Инициативата е в рамките на кампанията “Чисти училища за светло бъдеще”, организирана от издателство “Клет България” за трета поредна година. 

"Тя съчетава едновременно две каузи - опазването на околната среда и подпомагане образованието на децата със специални потребности. В кампанията се включиха училища и езикови центрове от цялата страна, които събраха и предадоха за рециклиране старата и непотребна хартия от своите сгради."

През тази година средствата набрани по време на кампанията са дарени на Център за специална образователна подкрепа (ЦСОП) “Д-р Петър Берон”, гр. Лом. Учебното заведение е бенефициент за втора поредна година. Сумата от предходната кампания е помогнала на екипа на Центъра да закупи преносими компютри, с които преподавателите да подпомогнат работата си с децата. 

Центърът разполага с различни кабинети, спрямо нуждите на посещаващите заведението - за терапия на горен и долен крайник, кабинет със сух басейн за лежащи деца, мека стая за децата в криза, сензорен кабинет и други. С направеното дарение тази година, екипът планира да обнови част от уредите и да закупи нови такива за работа с децата.

Един от активните участници в кампанията “Чисти училища за светло бъдеще” е Езикова школа БУК. За трета поредна година участват в инициативата като събират непотребна хартия. В акцията се включват и преподавателите, и децата, които с желание помагат в дейностите. Главен инициатор и движеща сила е Илианна Иванова, администратор и технически сътрудник в школата, която успява да мотивира всички да участват.

“Инициативата “Чисти училища за светло бъдеще” ни завладя мигновено. Рециклирането е нещо, в което трябва да възпитаваме и учим всички деца - да пазят природата, да ценят както собствения си труд, така и този на другите. А когато има чиста кауза, за която да се борят, те стават като пчелички.”, споделя Илианна Иванова.  

„Клет България“ доставя на българския пазар освен учебници, помагала и учебни системи и помагала за чуждоезиково обучение на KLETT, университетските издателства – Cambridge University Press и Oxford University Press, големите европейски издателства Delta, Difusión, Éditions Maison des Langues и Casa delle Lingue, както и речници и самоучители с марката PONS и Langenscheidt. 

„Клет България“ е член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, Българо-Британската бизнес Асоциация, Германо-Българската Индустриално-Търговска Камара и на Асоциация Българска книга.

2024 © Варна е

За второ класиране: 510 са свободните места за първи клас във Варна

Заявления се подават до 12 юни
За второ класиране: 510 са свободните места за първи клас във Варна

510 са свободните места за прием в първи клас в общинските училища във Варна за второ класиране. Подаването на заявления започна от 7 юни. За второ класиране родителите може да кандидатстват само за училища, за които имат обявени свободни места. Те може да бъдат видяни в електронната платформа за прием на адрес school.uslugi.io в рубрика „Класирания - свободни места“.

До 12 юни включително системата е активна за регистриране на нови заявления. Те са за деца, които не са кандидатствали до момента; за деца, които са били класирани на първо класиране, но не са записани в училище, може да се прави и редакция на заявленията на децата, които са останали некласирани на първия етап.  

Община Варна припомня на родителите, че след като излязат резултатите от класирането, детето е необходимо да бъде записано в училището, в което е прието. За целта трябва да се представи удостоверение за училищна готовност. В противен случай детето не се счита за записано и мястото за училището остава свободно.

2024 © Варна е