Мобилно меню

Близо 25 тона непотребна хартия събраха в училища в страната

Националната кампания “Чисти училища за светло бъдеще” беше осъществена за трета поредна година
Близо 25 тона непотребна хартия събраха в училища в страната

През 2023 година са събрани близо 25 тона излезли от употреба учебници, помагала, тетрадки и непотребна хартия от 29 учебни заведения в цялата страна, голяма част от които членове на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Инициативата е в рамките на кампанията “Чисти училища за светло бъдеще”, организирана от издателство “Клет България” за трета поредна година. 

"Тя съчетава едновременно две каузи - опазването на околната среда и подпомагане образованието на децата със специални потребности. В кампанията се включиха училища и езикови центрове от цялата страна, които събраха и предадоха за рециклиране старата и непотребна хартия от своите сгради."

През тази година средствата набрани по време на кампанията са дарени на Център за специална образователна подкрепа (ЦСОП) “Д-р Петър Берон”, гр. Лом. Учебното заведение е бенефициент за втора поредна година. Сумата от предходната кампания е помогнала на екипа на Центъра да закупи преносими компютри, с които преподавателите да подпомогнат работата си с децата. 

Центърът разполага с различни кабинети, спрямо нуждите на посещаващите заведението - за терапия на горен и долен крайник, кабинет със сух басейн за лежащи деца, мека стая за децата в криза, сензорен кабинет и други. С направеното дарение тази година, екипът планира да обнови част от уредите и да закупи нови такива за работа с децата.

Един от активните участници в кампанията “Чисти училища за светло бъдеще” е Езикова школа БУК. За трета поредна година участват в инициативата като събират непотребна хартия. В акцията се включват и преподавателите, и децата, които с желание помагат в дейностите. Главен инициатор и движеща сила е Илианна Иванова, администратор и технически сътрудник в школата, която успява да мотивира всички да участват.

“Инициативата “Чисти училища за светло бъдеще” ни завладя мигновено. Рециклирането е нещо, в което трябва да възпитаваме и учим всички деца - да пазят природата, да ценят както собствения си труд, така и този на другите. А когато има чиста кауза, за която да се борят, те стават като пчелички.”, споделя Илианна Иванова.  

„Клет България“ доставя на българския пазар освен учебници, помагала и учебни системи и помагала за чуждоезиково обучение на KLETT, университетските издателства – Cambridge University Press и Oxford University Press, големите европейски издателства Delta, Difusión, Éditions Maison des Langues и Casa delle Lingue, както и речници и самоучители с марката PONS и Langenscheidt. 

„Клет България“ е член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, Българо-Британската бизнес Асоциация, Германо-Българската Индустриално-Търговска Камара и на Асоциация Българска книга.

2024 © Варна е

Ученичка от Варна с призово място от национално състезание по немски език

София Петева от ГПЧЕ “Йоан Екзарх” се представи най-добре в ниво А2
Ученичка от Варна с призово място от национално състезание по немски език

Над 250 ученици от 72 училища от цялата страна премериха знанията си по немски език в националния кръг на състезанието, организирано от издателство Клет България за тринадесета поредна година. Надпреварата следва модела на сертификатните изпити, като включва нивата от А1 до С1 за владеене на езика. Отредени бяха 20 призови места.

Първи места в различните нива заслужиха:

  • C1 - Едис Наим - ЕГ “Христо Ботев”, гр. Кърджали и Елена Иванова - ПГПЗЕ “Захарий Стоянов”, гр. Сливен;
  • B1 - Теодор Кишов - ЕГ “Бертолт Брехт”, гр. Пазарджик;
  • B2 - Иван Атанасов - СМГ “Паисий Хилендарски”, гр. София;
  • А1 - Мария Димитрова - ПМГ “Атанас Радев”, гр. Ямбол;
  • А2 - София Петева - ГПЧЕ “Йоан Екзарх”, гр. Варна

Сред образователните заведения, чиито младежи са показали отлични резултати и завоювали повече от един медал са ЕГ “Бертолт Брехт”, гр. Пазарджик, ЕГ “Акад Людмил Стоянов”, гр. Благоевград и СМГ “Паисий Хилендарски”, гр. София. 

Победителите ще бъдат наградени на официална церемония на 13 април 2024 година в гр. София. Освен награди за призовите места, всички явили се на националния кръг ще получат сертификат за участие.

2024 © Варна е