Мобилно меню

Деветокласничка от СУ "Неофит Бозвели" заслужи второ място в национален конкурс по рисуване

Естир Зияева впечатли с творбата си журито в конкурса "Под дъгата на детството", организиран от община Сандански и ОУ "Христо Ботев" в града
Деветокласничка от СУ "Неофит Бозвели" заслужи второ място в национален конкурс по рисуване
178

Деветокласничката от СУ "Неофит Бозвели" Естир Зияева заслужи втора награда във възрастова група IX - XII клас на националния конкурс по рисуване "Под дъгата на детството", организиран от община Сандански и ОУ "Христо Ботев" в града.

"Благодарим на журито за високата оценка", коментира преподавателката на Естир в СУ "Неофит Бозвели" - Светлана Петрова.

Националният конкурс "Под дъгата на детството" е включен в официалния календар на Министерството на образованието за национални прояви в сферата на изкуството. Участници от Бургас, София, Разлог, Варна, Плевен, Полски Тръмбеш, Червен бряг, Кнежа и Петрич заслужиха отличия в различните възрастови групи тази година.

Класиралите се на призовите места получават предметни награди, грамоти и медали.

2023 © Варна е

Над 90% от първокласниците във Варна са приети по първо желание

Предстои втори етап на класирането за първи клас
Над 90% от първокласниците във Варна са приети по първо желание
90

 

91% или 2607 първокласници са приети по първо желание при класирането в общинските училища за предстоящата учебна 2023-2024 година във Варна.

6% (169 деца) влизат по второ желание, а 3% (97 деца) са приети по трето и следващо желание. Днес приключи първият етап от приема. От подадените 3021 заявления за 3179 свободни места, са класирани 2873 деца, включително и 60 близнаци.

Въпреки че през тази година са подадени 234 заявления повече в сравнение с миналата година, след първо класиране остават незаети 306 места, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“.

Родителите трябва да потвърдят приема на място в съответното училище, като датите за записване са от 1-ви до 6-ти юни в работното време на училищата. Некласирани остават 7% или 208 от подадените заявления, от тях с адрес в района на училището са 64 деца, като 56 от тях са с по-малко от 1 година уседналост на адреса в прилежащия на училището район. В останалите 144 некласирани заявления са посочени училища, за които бъдещите първокласници кандидатстват без адресна регистрация в прилежащия район за съответното училище, уточняват от ресорната дирекция.

Предстои втори етап на класирането за първокласници. В електронната платформа за прием www.school.uslugi.iо ще бъдат обявени и свободните места, подаването на заявления започва на 8 юни 2023 година. Родителите могат да кандидатстват само за училища, за които има обявени свободни места. В случай, че имат необходимост от техническо съдействие за работа с платформата, могат да посетят на място училището, което желаят, и да подадат заявление като първо желание.

Повече информация може да се получи от служител от отдел "Образование" на тел. 052/ 820 267.

 

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна