Мобилно меню

Директорът на СУЕО "А.С.Пушкин" със специална награда от МОН

Приз "Св. Иван Рилски" получиха директорите на четири училища в страната, които стимулират развитието на учителите и ги мотивират да търсят и прилагат нови и модерни методи на образование
Директорът на СУЕО "А.С.Пушкин" със специална награда от МОН
193

Четирима директори на училища, които стимулират развитието на учителите и ги мотивират да търсят и прилагат нови и модерни методи на образование, бяха отличени с традиционната награда на Министерството на образованието и науката "Св. Иван Рилски". Това са Милена Стефанова, директор на Основно училище „Цанко Церковски“ в село Средище, област Силистра, директорът на Средно училище с езиково обучение "Aл. С. Пушкин" във Варна - Светлин Илиев, директорът на СУ "Христо Ботев" в Карнобат - Иван Стоянов и Валентина Тодорова, директор на Средно училище "Йоан Екзарх Български" в Шумен.

Заместник-министърът на образованието и науката д-р Мария Гайдарова връчи грамотите на директорите.

"Моята мечта днес е чрез Вас, посланиците на качественото образование и иновациите да работим заедно за бъдещето за нашите деца. Нашата мисия е да те да бъдат добри граждани и да могат да се справят с предизвикателствата."

Отличените директори имат дългогодишен опит, включват иновативни практики и технологии в обучението, работят по проекти и имат принос за развитието не само на своите училища, а на българското образование като цяло. Всички наградени подчертаха, че призът е признание не само за техните усилия, но и за труда на учителските екипи, които ръководят. Те получиха също икони на св. Иван Рилски, осветени в храма на Рилския манастир, и парични награди от по 1000 лева.

Милена Стефанова, директор на Основно училище „Цанко Церковски“ в Средище, община Кайнарджа, област Силистра, работи в предизвикателна среда. В училището се обучават ученици от 4 етноса – българи, турци, роми, татари. Там умело комбинират традиции и иновации, а учебният процес е подсигурен с възможности за прилагане на дигитални технологии.

Директорът на СУЕО „Aл. С. Пушкин“ във Варна Светлин Илиев акцентира върху създаването на интердисциплинарни уроци от учителите в екипа си. През последните две години училището интензивно работи по създаване на интердисциплинарните уроци и методи в STE(A)M обучението“. Издаден е Сборник „Споделено: Добри педагогически практики-STE(A)M уроци“.

Директорът на СУ „Христо Ботев“ в Карнобат Иван Стоянов има професионален усет към иновациите. Училището е на челни позиции като пример за промяна на образователната среда както на областно, така и на национално ниво. Иван Стоянов и неговият екип са лидери по представяне на STEM практики и вдъхновители на образователни трансформации, работейки с водещи образователни експерти и неправителствени организации в страната и чужбина.

Валентина Тодорова, директор на Средно училище „Йоан Екзарх Български“ в Шумен има значим личен принос за развитието на училището като иновативно. Педагогическите специалисти участват в разработването и прилагането на съвременните иновативни дигитални образователни решения като членове на екипа, включени в адаптиране на ресурсите на платформата за електронно обучение mozaWeb за българската образователна система. Те се явяват част от създателите на „Дигиталната раница' за онлайн образование на edu.mon.bg, разработвана по проект „Образование за утрешния ден" на МОН.

За наградата „Св. Иван Рилски“ бяха номинирани 24 директори на образователни институции от началниците на регионалните управления на образованието, постигнали високи резултати в професионалната дейност и с принос в развитието на българското образование.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър МОН

Над 90% от първокласниците във Варна са приети по първо желание

Предстои втори етап на класирането за първи клас
Над 90% от първокласниците във Варна са приети по първо желание
92

 

91% или 2607 първокласници са приети по първо желание при класирането в общинските училища за предстоящата учебна 2023-2024 година във Варна.

6% (169 деца) влизат по второ желание, а 3% (97 деца) са приети по трето и следващо желание. Днес приключи първият етап от приема. От подадените 3021 заявления за 3179 свободни места, са класирани 2873 деца, включително и 60 близнаци.

Въпреки че през тази година са подадени 234 заявления повече в сравнение с миналата година, след първо класиране остават незаети 306 места, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“.

Родителите трябва да потвърдят приема на място в съответното училище, като датите за записване са от 1-ви до 6-ти юни в работното време на училищата. Некласирани остават 7% или 208 от подадените заявления, от тях с адрес в района на училището са 64 деца, като 56 от тях са с по-малко от 1 година уседналост на адреса в прилежащия на училището район. В останалите 144 некласирани заявления са посочени училища, за които бъдещите първокласници кандидатстват без адресна регистрация в прилежащия район за съответното училище, уточняват от ресорната дирекция.

Предстои втори етап на класирането за първокласници. В електронната платформа за прием www.school.uslugi.iо ще бъдат обявени и свободните места, подаването на заявления започва на 8 юни 2023 година. Родителите могат да кандидатстват само за училища, за които има обявени свободни места. В случай, че имат необходимост от техническо съдействие за работа с платформата, могат да посетят на място училището, което желаят, и да подадат заявление като първо желание.

Повече информация може да се получи от служител от отдел "Образование" на тел. 052/ 820 267.

 

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна