Мобилно меню

До 2026-а: Обновяват 4 училища и 2 детски градини във Варна

За модернизация на материалната си база учебните заведения може да получат до 6,5 млн. лева
До 2026-а: Обновяват 4 училища и 2 детски градини във Варна
67

Четири училища и две детски градини във Варна може да бъдат напълно обновени със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Местният парламент даде съгласието си Община Варна да кандидатства по процедура „Модернизация на образователна среда“ за цялостен ремонт и обзавеждане на шестте учебни заведения.

Предвижда се реконструкция на основните училища „Св. св. Кирил и Методий“, „Добри Чинтулов“,  „Йордан Йовков”, както и на IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“. Детските градини, които общината иска да обнови по тази процедура, са ДГ №17 „Д-р Петър Берон“ и ДГ №18 „Чайка“.

Общият бюджет за цялата страна е 328,8 млн. лева. За модернизация на материалната си база предложените варненски училища може да получат до 4,5 млн. лева, а детските градини – до 2 млн. лева. Освен да се създаде съвременна образователна среда, другата голяма цел е осигуряване на подкрепа за преминаването към едносменен режим на обучение в училищата, както и преодоляване недостига на места в детските градини.

Ако бъдат одобрени за финансиране, до 2026 г. в учебните заведения ще бъдат извършени:  реконструкция на обектите, мерки за енергийна ефективност, ремонт на покривите, подмяна на дограма, нови ВиК, ел. и отоплителни инсталации. По процедурата е допустимо пристрояване и надстрояване на училищните сгради, ако в тях се учи на две смени. В училищата ще се финансира и изграждане на инфраструктура за бъдеща STEM среда – изследователски лаборатории, класни стаи с високотехнологично оборудване и др.

Всички проекти ще бъдат придружени от декларации на Общинския съвет, гарантиращи устойчивостта на проектното предложение,  както и че съответната образователна институция няма да бъде закривана за период, не по-малък от 5 години след крайното плащане към Община Варна.

Крайният срок за кандидатстване е 20.01.2023 г.

2022 © Варна е

23 украинчета във Варна се представиха отлично на олимпиада по български език и история

Те получиха почетни грамоти и книги от кмета Иван Портних
23 украинчета във Варна се представиха отлично на олимпиада по български език и история
29

 

23 украински деца, живеещи във Варна, получиха грамоти по повод отличното си представяне на олимпиада по български език и история. Инициативата е част от образователния проект „Крила за нашите деца“, организиран от фондация „Адра“, с финансовата подкрепа на УНИЦЕФ. Те получиха почетни грамоти и книги на български език от кмета на Варна Иван Портних и награди от организаторите на събитието Наталия Кузменко и Жанна Стефанова. На събитието присъстваха Карол Виньо - зам.- представител на УНИЦЕФ за България, Андреа Налето - специалист Образование за Европа и Централна Азия, Невяна Капустина - координатор Синя точка Варна и други.  

„Прекрасно е, че празникът на българската писменост продължава дни след официалното честване на 24-ти май! Мили деца, благодаря Ви за старанието и любовта към езика, историята и културата на България! Това е най-големият подарък за нас. Поздравявам всички, които са подкрепяли Вашите усилия и са Ви вдъхновили да обикнете българската култура. Най-важното е, че ние отдавна говорим заедно на един език - езикът на уважението, толерантността, хуманизма!“, обърна се кметът към отличените.

Приветствие отправи и Карол Виньо, която благодари на Община Варна и на фондация „Адра“ за организирането на събитието и подкрепата към децата.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна