Мобилно меню

До 2026-а: Обновяват 4 училища и 2 детски градини във Варна

За модернизация на материалната си база учебните заведения може да получат до 6,5 млн. лева
До 2026-а: Обновяват 4 училища и 2 детски градини във Варна

Четири училища и две детски градини във Варна може да бъдат напълно обновени със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Местният парламент даде съгласието си Община Варна да кандидатства по процедура „Модернизация на образователна среда“ за цялостен ремонт и обзавеждане на шестте учебни заведения.

Предвижда се реконструкция на основните училища „Св. св. Кирил и Методий“, „Добри Чинтулов“,  „Йордан Йовков”, както и на IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“. Детските градини, които общината иска да обнови по тази процедура, са ДГ №17 „Д-р Петър Берон“ и ДГ №18 „Чайка“.

Общият бюджет за цялата страна е 328,8 млн. лева. За модернизация на материалната си база предложените варненски училища може да получат до 4,5 млн. лева, а детските градини – до 2 млн. лева. Освен да се създаде съвременна образователна среда, другата голяма цел е осигуряване на подкрепа за преминаването към едносменен режим на обучение в училищата, както и преодоляване недостига на места в детските градини.

Ако бъдат одобрени за финансиране, до 2026 г. в учебните заведения ще бъдат извършени:  реконструкция на обектите, мерки за енергийна ефективност, ремонт на покривите, подмяна на дограма, нови ВиК, ел. и отоплителни инсталации. По процедурата е допустимо пристрояване и надстрояване на училищните сгради, ако в тях се учи на две смени. В училищата ще се финансира и изграждане на инфраструктура за бъдеща STEM среда – изследователски лаборатории, класни стаи с високотехнологично оборудване и др.

Всички проекти ще бъдат придружени от декларации на Общинския съвет, гарантиращи устойчивостта на проектното предложение,  както и че съответната образователна институция няма да бъде закривана за период, не по-малък от 5 години след крайното плащане към Община Варна.

Крайният срок за кандидатстване е 20.01.2023 г.

2022 © Варна е

Електронният прием в първи клас започва на 15 май

Първото класиране ще бъде обявено до 17:00 часа на 30 май 2024 година, а записването на приетите деца ще става в периода 31 май – 5 юни
Електронният прием в първи клас започва на 15 май

Електронният прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна започва на 15 май. Заявления ще могат да се подават чрез електронната платформа в периода от 10:00 часа на 15 май до 23:59 часа на 27 май.

3 065 свободни места в 37-те общински училища, в които има прием за първокласници, са обявени за предстоящата учебна 2024/2025 година.

Първото класиране ще бъде обявено до 17:00 часа на 30 май 2024 година. Записването на приетите деца ще става в периода 31 май – 5 юни.

На електронната платформа са публикувани: система от правила за електронен прием в първи клас; график на дейностите; информация за училищата, разпределени по административни райони; информация за адресите, включени в прилежащия район на всяко училище. Поместени са и обявените от училището свободни места. В рубриката „Често задавани въпроси“ родителите могат да се ориентират за правилата за кандидатстване и записване, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“. 

От там информират още, че е осигурена техническа възможност чуждестранните граждани да подават заявление за прием на децата си в първи клас директно онлайн на платформата за прием.

Ако при опит за регистрация системата изписва, че няма данни за детето, подаването на заявление се случва на място в Община Варна на адрес бул. „Осми Приморски полк“ №43, ет. 11, стая 1111 в рамките на графика за прием. Работното време е от понеделник до петък от 9:00 до 12:00 часа и от 14:00 до 17:00 часа.

При възникнали въпроси или неясноти родителите могат да се свързват с експерти от дирекция „Образование и младежки дейности“ на тел. 052/ 820 267.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна