Мобилно меню

ГПЧЕ Йоан Екзарх отбеляза Европейския ден на спорта в училище

Инициативата премина под мотото "Пета за спорт и с грижа за природата"
ГПЧЕ Йоан Екзарх отбеляза Европейския ден на спорта в училище

Ученици и учители от Пета езикова гимназия се включиха в европейската инициатива, посветена на насърчаването на физическата активност сред учениците. Европейския ден на спорта в училище се отбелязва всяка година в последния петък на месец септември и дава възможност да се популяризират физическото възпитание и спорта сред повече деца и млади хора, училища и организации, както и да се изпробват нови видове физическа активност.

За учениците и учителите от ГПЧЕ Йоан Екзарх денят обединява две много важни теми за нашето съвремие – необходимостта от движение, спортна активност и опазването на околната среда.

В цветната палитра от активности – баскетбол, зумба, йога, кикбокс, фитнес се включиха над 900 участници, които чрез езика на спорта показаха колко е лесно те да бъдат активни и в същото време да се грижат за природата.

Гости на събитието бяха представители на Министерството на младежта и спорта, Община Варна, професионални спортисти, треньори и известни личности, свързани със спортната и образователната дейност в град Варна.

2023 © Варна е / снимки: Емилия Томова, 11в клас, за ГПЧЕ "Йоан Екзарх" - гр. Варна

Фондация ще връчи парични награди на талантливи деца

Крайният срок за кандидатстване е 26 април 2024 г., а с пълните условия можете да се запознаете на сайта на Фондация „Шанс за децата и природата на България”
Фондация ще връчи парични награди на талантливи деца

За тринадесета поредна година даровити българчета ще могат да кандидатстват за парични награди за талантливи деца и младежи, постигнали особени успехи в областта на науката, изкуството и спорта през 2023 г. и 2024 г., както и за големия приз „Шанс за млади таланти 2024“.  

От началото на програмата „Награди, стипендии и отличия“ са отличени над 100 даровити деца от цялата страна, а 10 от тях са получили големия приз „Шанс за таланта“, който им е осигурил възможността да участват и да постигнат високи успехи на европейски и световни първенства. 

И тази година даровитите ни българчета ще могат да кандидатстват за две парични награди в размер до 600 лв. за талантливи деца/младежи с ограничени финансови възможности, постигнали особени успехи в областта на науката или изкуството през учебната 2023/2024. Фондацията отпуска и две индивидуални парични награди в размер до 550 лева за отлично представяне на национални или международни олимпиади, конкурси, състезания и други през учебната 2023/2024., както и Приз „Шанс за млади таланти” за 2024 г., който се връчва еднократно за календарна година за постигнати особено високи успехи в областта на науката и/или изкуството през учебната 2023/2024. 

От 2023 г. бе учредена и индивидуална награда в размер на 550 лв. за особени успехи в сферата на музикалното изкуство - „Мирела Буюклиева“, в памет на една от най-талантливите възпитанички на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и Център за млади таланти, гр. Бургас. 

Крайният срок за кандидатстване е 26.04.2024 г., а пълните условия ще намерите ТУК.

 

 

2024 © Варна е / снимка: Фондация „Шанс за децата и природата на България“